Góliszony: a magyar férfi pólósok 4–4-et játszottak Németországgal

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)/MAROSI GERGELY (Budapest)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)/MAROSI GERGELY (Budapest)
Vágólapra másolva!
2018.07.20. 12:25
null
Vogel Soma sokat tett azért, hogy ne szenvedjen vereséget a magyar válogatott (Fotó: Kovács Anikó)
A barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján a csoportkör 3. fordulójában Magyarország 4–4-es döntetlent játszott Németországgal, ezzel csoportmásodik. Péntek délutánra aztán az is eldőlt, hogy vasárnap 17 órától Märcz Tamás Hollandia ellen száll vízbe a nyolc közé jutásért.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG
–NÉMETORSZÁG 44 (0–1, 1–0, 2–2, 1–1)
Barcelona, 600
néző. V: Mercier (francia), Rakovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Manhercz K., Erdélyi, Jansik D., Bedő 1, Vámos, Kovács Gergő. Csere: Bátori 1, Angyal, Mezei, Zalánki 1, POHL 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
NÉMETORSZÁG: SCHENKEL – Schultz, REAL 3, Jüngling, Stamm 1, Eidner, Restovic. Csere: Preuss, Reibel, Zech, Strelezkij, Van der Bosch. Szövegségi kapitány: Hagen Stamm
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 9/0
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 1/1
Kipontozódott: Zech (20. p.)
Piros lap: Németh Zsolt másodedző (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Hagen Stamm:
– Jó volt a taktikánk, és jobb csapat is voltunk, de sok helyzetet kihagytunk a negyedik negyedben. Ez most olyan, mintha elveszítettük volna a meccset, hiszen a végeredmény nem elég, hogy a második helyre soroljon minket, de holnap már biztosan mindenki a német vízilabda nagy sikereként éli meg a magyarok elleni döntetlent.

Edzés helyett – az utóbbi napokban fél egy körül többnyire vagy tréningezett, vagy gyakorlásról tartott a szálláshelyére a férfi vízilabda-válogatott, most viszont vízbe szállt Németország ellen. Az első negyedben mintha némi álmosságot érzékelhettünk volna a csapaton, amelyben az Európa-bajnokságon először szerepelt – ráadásul kezdőként – a kapus Vogel Soma.

Az első öt percben fel-alá úsztak a felek, majd Julian Real felavatta a fiatal kapust. Ekkor Märcz Tamás szövetségi kapitány sort cserélt, kicsivel később az érkező Bátori Bence pedig ötméterest hibázott. Szó se róla, jól védett Moritz Jerome Schenkel, de ez inkább a magyar támadójáték kritikája volt, semmint az ő dicsérete. Az olasz meccset is ideszámítva a legutóbbi öt negyedéből háromban nem lőtt gólt a magyar együttes...

A 11. percben végre megrezzent a német háló, Zalánki Gergő talált be, de ezzel nagyjából el is meséltük a negyed történéseit. A látottak alapján – legalábbis a gólmennyiséget illetően – a Szolnok és az Eger bajnoki elődöntőjének első fordulója ugrott be, amikor a Szolnok egy félidő után 1–0-ra vezetett, majd a rendes játékidő 3–3-mal ért véget.

A fordulás után ötven másodperc alatt annyi gól esett, mint két negyedben, Bedő Krisztián, majd megint Real köszönt be, aztán Bátori, majd megint – blokkról bepattanó lövéssel – Real jegyzett gólt. A magyar sarok láthatóan egyre idegesebben viselte, hogy ennyire küszködős a mérkőzés. a negyedik negyed második percében pedig mindenkiben megállt az ütő, amikor Marko Stamm sikerrel bombázott.

Az egyenlítésért küzdött a magyar válogatott, amely legutóbb 1989-ben, a bonni Európa-bajnokságon kapott ki (11–9-re) a németektől. Akkor egyébként a kilencedik helyen zárt.

Kicsivel több mint három perccel a vége előtt a németek kihagyott emberelőnye után megúszott Pohl Zoltán, és a fiatal bekk élt is a lehetőséggel.

Németh Zsolt másodedzőt piros lappal szórták ki a kispadról, de a végeredmény már nem változott. A döntetlen a magyar csapatnak kedvezett, így a négyes második helyen zár, és várhatóan a hollandokkal játszik a negyeddöntőért.

MÄRCZ TAMÁS ÉRTÉKELÉSE

– Hogyan értékeli a mérkőzést?
– Azt vártam, hogy a német csapat nagyon beleáll a meccsbe, és ezt vártam a játékosaimtól is, hogy a tegnapelőtti mérkőzést igyekszünk a múlttá tenni, és jól játszani, kibontakozni, azt nyújtani, amire képesek. Kicsit másképp alakult. A védekezéssel azért elégedett vagyok, Soma nagyon jól védett, a védőink jól dolgoztak előtte, kiszorítottuk a német csapatot, bárkit szép dolog négy gólon tartani. A lőtt gólok száma viszont borzasztó kevés, nem is tudom, mikor lőttünk utoljára ennyit. Jól védett a kapusok, de a pólós mindig azt mondja, a kapus védése és a kapufa éle nem tartoznak a jó lövések közé, valami hibádzott. Az első negyedben nem is tudtunk kiharcolni emberelőnyt, egyet se, és nem a bírók miatt, hanem nem tudtunk kialakítani. Ez a mi hibánk is, néha türelmetlenek voltunk a befejezéseknél, néha lassan érkeztünk föl. Németh Zsolt a fülembe súgta a félidőben, hogy tízből egy a helyzetkihasználásunk addig, egyébként a tíz-tizenegy lövés nem sok két negyed alatt.

– Az önbizalommal van a baj?
– Nem szeretem ezt mondani. Egy-két játékoson láttam fáradtságot, lehet magyarázni egy-két dologgal, például sok meccs volt a legutóbbi időszakban, nem mindenki van hozzászokva. Ám ez sorsdöntő mérkőzés volt a csoport második helyéért, amely értékes és fontos, ilyenkor meg kell szűnnie a fáradtságnak, nem létezik fáradtság. A játékosok nagy része még így is jó állapotban van. A nagyon jó és a nagyon rossz teljesítmény között egyébként néha vékony hajszál van, ha csak arra gondolok, hogy a kapufaélek befelé pattannak, akkor kevesebbet kellene beszélnem most. Hosszú az Európa-bajnokság, mindig az a meccs lesz a legfontosabb, amelyik következik. Várom, hogy átszakadjon a gát, aminek át kell szakadnia. Tudom, hogy jó játékosok, be tudják lőni, be is fogják. Lehet, hogy az eredmények hatására egy-két pólósban halványodik a magabiztosság, de azt várom, hogy higgyenek magukban, mert én is hiszek bennük. Ők képviselik Magyarországot, ők vannak itt, adjon nekik ez önbizalmat. Lehet, megnézünk majd egy-két meccset, amely akár egy hete volt, és baromi jól játszottak, ha erre van szükségük, mert nem szabad elfelejteni, hogy jó játékosok, és képesek jobb teljesítményre.

– Milyen lehetősége van a kapitánynak, hogy kicsit megtörje a monoton edzésnap, meccsnap ritmust, és kibillentse a társaság a helyzetből, amelyben most van?
– Nagyon kevés és limitált lehetőségeink vannak. Ha nem megyünk edzésre, lógunk a napban. Az összes hotel, így a mienk is a város egyik kieső részében van, sokszor jobb ledöcögni edzésre. Meleg van, egy napközbeni városi séta inkább csak hőgutát hoz, mint segítene. Én is ezen gondolkodom, hogy lehet-e valahogy segíteni a fiúk mentális ellazulását, ha találok jó módszert, bevetem. Az már felüdülés, hogy ma nem megyünk uszodába, legfeljebb tornatermi edzés lesz, amit szeretnek a srácok. Remélem, az kilazítja őket, vagy egy könnyed séta a tengerparton. A holnapot meglátjuk, hogy tudjuk tölteni, hogy mivel rázzuk fel kicsit a játékosokat. Túldimenzionálni nem szeretném, nem 15 éves játékosokról van szó, akik nem tudják, ilyen helyzetekben mit kell tenni. Egyesével beszélgetek majd velük, nem vagyok ellene semmilyen olyan programnak, amely segít.

Märcz Tamásnak ezen a meccsen nem sok oka volt az örömre (Fotó: Kovács Anikó)
Märcz Tamásnak ezen a meccsen nem sok oka volt az örömre (Fotó: Kovács Anikó)

 

4. NEGYED

Märcz Tamás szövetségi kapitány a kapus Vogel Somának gratulál, méltatja a csapatvédekezést, a támadójátékról sok jót nem tud mondani, csakúgy, mint a helyzetkihasználásról.

„Abból indulok ki, hogy profi sportolókkal dolgozom, egy vereséget legkésőbb másnap le kell zárni. Az biztos, hogy döcög valami. Előfordul ez a legnagyobb csapatokkal is, de azt várom, hogy reakciók jöjjenek a következő napon. Mindenki hozzá tud ehhez tenni, most extrát Vogel Soma és a védők nyújtottak. Ha megjönnek a gólok, akkor sok gól jön” – értékel Märcz az M4 Sportnak. A kapitány fizikai és mentális fáradtságot is észlelt a csapatnál..

A magyar válogatott a C-csoport 3. helyezettjével mérkőzik meg a playoffban (Hollandia vagy Törökország, minden bizonnyal Hollandia), majd várja a győztest a negyeddöntőben Szerbia.

8. perc. VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 4–4. MAGYARORSZÁG CSOPORTMÁSODIK. A sorrend a grúz–olasz meccs végeredményétől függetlenül: 1. Olaszország, 2. Magyarország, 3. Németország, 4. Grúzia.

8. perc. Az iksz elég a csoportmásodik helyhez. Mezei eltűnik centerben, nincs fault.

8. perc. Rossz német bejátszás, Vogel labdát halászik, 30 másodperc, a magyar csapat támad.

8. perc. Az utolsó perc rossz magyar akcióval kezdődik. Real megcélozza a bal fölső sarkot, Vogel szögletrement, erre ment Real.

7. perc. Real megpattanó lövése a léc alá tart, ám középre, Vogel lehúzza.

6. perc. Nem túl jó magyar emberelőny, Zalánki próbálkozik, Schenkel zár. Bő másfél perc van hátra.

6. perc. Marin Restovic eljátssza azt, amit Kovács Gergő. Lő egy kapufát, aztán azonnal kiállíttatja magát… Magyar emberfór és időkérés.

6. perc. Reibel dühösen üti a vizet, mert telibe lövi a lécet. A labda nálunk kötne ki, ám kontra, elveszik! Tömeges reklamálás, Németh Zsolt kap egy piros lapot.

5. perc. Mázli! Eidner ziccerben a lécre lő. Fordul a magyar csapat, Pohl Zoltán megúszik a bal oldalon, belövi a ziccert, 4–4.

5. perc. Stamm lő a rövidre, Vogel kipiszkálja a labdát, sarokdobás. Real pontosan játszik centerbe, Jansik takarít, ez is kiállítás.

4. perc. Kovács eladja a labdát, a visszaúszásnál kiküldik, ennél több kárt 20 másodperc után esetleg egy öngóllal tudott volna okozni. Német időkérés. A helyzet kritikus. Ha a magyar csapat a 3. lesz, akkor a horvát–görög meccs vesztesével játszik, „szerbkerülő” ágon.

4. perc. Eidnert szórják ki, újabb magyar fór. Ez most szép megjátszás, Angyal lő közelről, viszont Schenkel óriási bravúrral léc fölé tolja a labdát!

3. perc. Magyar fór, Strelezkijt küldték ki. Lassú fórmegjátszás, Zalánki sokat lóbál, majd a lövését védi Schenkel. A labda nálunk marad. Mintha korán jött volna vissza a német játékos, de nem szankcionálják. Zalánki lő, középre, Schenkel véd.

2. perc. Azta! A német csapatkapitány Marko Stamm kiszúrja messziről, hogy nincs blokk, és van hely a kapu bal oldalánál, majd pattint egy óriási gólt. 4–3 a németeknek.

2. perc. Csatt! Kovács zúzza a labdát a kapufára.

2. perc. Naaaaaagy elhajlás Stammtól, ám az oldalhálóba tüzel az impresszív derékmozdulat után.

1. perc. Ráúszás! A németeké a labda. Pohl kiáll.

3. NEGYED

Mindkét csapat lövésmutatója 3/21.

8. perc. Mezei kapufát lő, a kipattanót nem sikerül betunkolni, mert Schenkel reakcióideje igen jó, VÉGE A 3. NEGYEDNEK, NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–3! Märcz Tamás reklamál, s kap egy sárga lapot.

8. perc. Real ejtését Vogel nagyon simán leszedi, Märcz Tamás időt kér, még egy magyar akcióra pont van idő.

7. perc. Reibel lő a bal szélről, a lövés csorog, csorog, csorog a bal alsó felé, de nem megy be! Cserébe Zalánki lövése kivágódik a bal kapufáról.

7. perc. Real, a németek legjobbja táncba viszi Vámost, akit ki is állítanak. Német időkérés.

6. perc. Vogel véd még egyet, az ő teljesítménye kimondottan jó. 10 védésnél jár már. A magyar akció rossz, jöhetnek megint a németek.

6. perc. Angyal lövése a felső lécről csúszik kapu fölé.

5. perc. Zalánkit zavarják ki, német fór. Lövés elhajlásból, Preuss tüzel, Vogel véd!

5. perc. Real lövésénél Vogelnek nagyon kell kapaszkodnia, de szögletre hárít.

4. perc. Mezei marad centerben Zechhel, kiharcol egy kiállítást, ezzel kipontozza a német bekket. Rossz keresztpassz, a labda a németeké.

4. perc. Ez viszont most bepattan a blokkról, egy ide, egy oda. Real lőtt gólt a messzeségből, 3–3. A megpattanó labda halálpontosan ment a bal fölsőbe.

3. perc. Bedőt kiállítják, a második hibapontja visszaúszás közben elkövetett szabálytalanságért. Ez sem egy meggyőző fór, jön ugyan a lövés, de blokkon pattan meg, Vogel kitolja a labdát.

2. perc. Távoli német lövés, kapu mellé. Bedő ellen kontrát ítélnek.

2. perc. Strelezkij kimegy, magyar emberelőny. Manhercz lefordít balra, Bátori bepattintja a fölsőbe, 2–3! GÓLOK!

1. perc. Német büntető, Jansik hozza össze. Real magabiztosan belövi, 2–2. Sokat szenvedtünk a fordításért, hogy fél perc alatt megint egyenlő legyen.

1. perc. NAAAAA! Bedő visszajön kiállításból, befordul centerben, kilövi a kapu bal oldalát. 1–2, vezetünk!

1. perc. Manhercz jól sprintel, elviszi a labdát, így nincs emberhátrány.

2. NEGYED

8. perc. FÉLIDŐBEN NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1. Elég nézőriasztó mérkőzés, a németek 11-ből 1-szer, a magyar válogatott 14-ből 1 lövéssel talált be. Tompának, önbizalom nélkülinek tűnik a magyar válogatott, mely reméljük, elkapja a ritmust. Két perccel többet volt a labda a mieinknél, de eddig ezzel semmit sem sikerült kezdeni.

8. perc. Ez a negyed is magyar kiállítással zárul, Vámost küldik ki, a németek 3 másodperc alatt rá sem lövik.

8. perc. Bátori megtalálja centerben Bedőt, aki kapu mellé húzza a labdát a vízről. Messze kapu mellé.

8. perc. Bedő-csavar, Schenkel véd. A németek elrontják az akciójukat, van még 38 másodperc.

7. perc. Sok haszna nem volt, mert kontrát fújnak ellenünk. Lefordulnak a németek, ziccer, VOGEL óriásit véd!!!

6. perc. Vogel véd, neki ez az ötödik védése a meccsen. Hátul nincs gond, magyar időkérés, Märcz Tamás kiinti a csapatot.

6. perc. Mezei kiállítást harcol ki, Zech kimegy, a második személyi hibája. A fórmegjátszás nem jó, Bátori lövését Schenkel védi, aki lassan 90 százalékos védésmutatóval büszkélkedhet… (7/8!)

5. perc. Vogel véd egy távoli, ám középre tartó lövést. A németek időszűkében vannak, egy elkapkodott lövés, fölé.

4. perc. Timo Van der Bosch kapna labdát centerben, de ketten nyúzzák, Angyal jól bekkel, labdaszerzés. Nagyon távoli magyar lövés jön, Real blokkol. Aztán meg nem jó a bejátszás.

3. perc. AZ ELSŐ MAGYAR GÓL! 10:34 gólképtelenség után Zalánki „bedugja a hőmérőt” pattintva Schenkel hóna alá, 1–1.

2. perc. Jansik lő a rövidre, Schenkel simán odaér. Kiállítás, Bedő kimegy, szerencsére a német fórmegjátszás is rossz, a labdát Vogel megszerzi. Jöhetünk.

2. perc. Zalánki balja villan, óriásit döng a léc! Kijön a labda. A német akció végén Real kiszorított helyzetből ejt a kapu mellé.

1. perc. Semmire nem mennek a fórral, Zalánki jól védekezik, a labda nálunk.

1. perc. A németek megkaparintják a labdát, és fórban támadhatnak. Azonnal időt kérnek.

1. NEGYED

0/7 a magyar lövésmutató (a német 1/6). Semmi jót nem ígér. A legutóbbi öt negyedéből hármon gólképtelen maradt a válogatott.

8. perc. Real nagyon távoli lövését Vogel védi, aztán a németek még kiharcolnak egy kiállítást, VÉGE A NEGYEDNEK! NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–0.

8. perc. Rossz magyar bejátszás, a támadójáték egyelőre bénult, az önbizalmat nagyon „megfektethette” az olaszok elleni fiaskó. Német időkérés, van 6 másodpercük valamit kitalálni. Ez a meccs nem lesz sima, ha így megy tovább, sőt, ilyen bizonytalanul játszva baj is lehet.

8. perc. Ártalmatlan német akció, 47 másodperccel a negyed vége előtt nálunk a labda. Rendezetlen a német védelem, Angyal helyzetben, telibe lövi a kapust.

7. perc. Mezei védekezik jól, ez magyar labdaszerzést ér. Támadásban lassan kellene valamit mutatni, egy kapufát sikerül villantani, ráadásul a lövés még be se pattan Schenkel hátáról.

6. perc. Mezei kiharcol egy büntetőt, melyhez Bátori Bence megy oda. KIHAGYJA! Schenkel véd. Az önbizalomnak ez nem tesz jót…

6. perc. Pohl lő, de nem helyezi eléggé a lövést, amely a német kapus zsákmánya. Stamm lövése a barcelonai levegőt hasítja, fölé.

5. perc. AZ ELSŐ GÓL! 3:24 van még a negyedből, amikor Julian Real vezetést szerez Németországnak, 1–0. Tömeges magyar csere, Vámos marad.

5. perc. Továbbra sincs, mert Vámos pattintott, távoli lövését kitolja a kapus. Aztán Manhercz passza rossz, a labdát leszedik a németek.

4. perc. Vogel védi Real kísérletét. Aztán Manhercz bekkel jól, a labda a magyar csapaté, eltelt 4 perc, nincs gól.

3. perc. Kovács lövése nem jó, az ismétlés szintén nem. Német oldalról Stamm lő, Vogel véd.

2. perc. Na, hát eddig lövés nincs. Jó magyar védekezés után Vogel Sománál köt ki a labda, aztán Bedő ellen fújnak egy kontrát, végül jön egy újabb elhalt német akció.

1. perc. Az F1-nek vége, ráúszás, a labda a magyar válogatottnál. Nem sokáig, mert 20 másodperc alatt Schenkelnél köt ki a labda.

ELŐZMÉNYEK

Märcz Tamás értékelése az olaszok elleni mérkőzésről: „Látni akartuk, mi csúszott ki a kezünkből. A nagyon kellemetlen eredmény ellenére azzal kezdeném, hogy nem őröltek fel minket az olaszok, bírtuk erővel. Ugyanakkor rengeteg hibát követtünk el, olyan akciógólokat kaptunk, amelyeket kötelező elkerülni. Talán teljesen semleges játékvezetésnél befújtak volna néhány kontrafaultot, amely jogos lett volna, de nem várhatunk erre. Könnyű gólokat kaptunk, és elöl sem azt csináltuk, amit terveztünk, elpazaroltuk a kidolgozott helyzeteket. Ha nem lőjük be a lehetőségeket, nemhogy kikapunk, hanem csúnyán kikapunk. Ennek ellenére önbizalomra ad okot az, ahogy a csapat a legjobb periódusában játszani tudott, hogy nehéz helyzetbe hozta az olaszokat.”

Július elsején Duisburgban a magyar válogatott 15–12-re győzte le a németeket.

A két házi gólkirály: a németeknél Timo van der Bosch (4 gól), nálunk Bátori Bence (4 gól). A németek az első körben kaptak egy 14–1-es verést a tornát elég magas fordulatszámon kezdő olaszoktól, majd a 2. körben Grúzia ellen 10–9-re nyertek. A mieink 12–5-re legyőzték Grúziát, majd 12–5-re kikaptak Olaszországtól.

Egy meccset ma már lejátszottak, Szerbia 13–5-re győzte le Szlovákiát.

Az olaszoktól elszenvedett 12–5-ös vereséggel eldőlt, hogy a válogatott gyakorlatilag biztosan második lesz az A-csoportban (Németország legyőzése elvileg nem lehet kérdés). Mivel csak a csoportelsők kerülnek automatikusan a nyolc közé, a négyesben második és harmadik helyen végző együtteseknek játszaniuk kell a negyeddöntőért. Az A-csoport másodikjára a C jelű négyes harmadikja, vélhetően Hollandia vár, majd következhet a D-csoport győztese, a címvédő, olimpiai bajnok Szerbia.

JÓ NAPOT KÍVÁNUNK! A csoportjában eddig egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar férfi vízilabda-válogatott pénteken Németországgal mérkőzik meg a barcelonai kontinensviadalon. Tartsanak velünk!

A KERETEK
NÉMETORSZÁGMAGYARORSZÁG
1 Moritz Schenkel1 Nagy Viktor
2 Ben Reibel2 Angyal Dániel
3 Timo Van der Bosch3 Manhercz Krisztián
4 Julian Real4 Zalánki Gergő
5 Tobias Preuss5 Vámos Márton
6 Maurice Jüngling6 Mezei Tamás
7 Reiko Zech7 Jansik Dávid
8 Hannes Schulz8 Kovács Gergő
9 Marko Stamm9 Erdélyi Balázs
10 Dennis Strelezkij10 Bátori Bence
11 Marin Restovic11 Bedő Krisztián
12 Dennis Eidner12 Pohl Zoltán
13 Kevin Götz13 Vogel Soma
Szövetségi kapitány: Hagenn StammSzövetségi kapitány: Märcz Tamás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik