Csodás játékkal Eb-döntőbe jutottunk a spanyolok ellen!

Vágólapra másolva!
2022.09.08. 17:48
A spliti vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében az aktuális világbajnok (Spanyolország) és az aktuális Európa-bajnok (Magyarország) találkozott egymással. A találkozó méltó is volt a rangadó címre, és végig nagy intenzitású meccsen, remek játékkal két góllal nyertünk, ezzel bejutottunk a döntőbe!
Elképesztő meccs után döntős a magyar válogatott! (Fotók: Mirkó István)  – GALÉRIA NYÍLIK A KÉPRE KATTINTVA!
Elképesztő meccs után döntős a magyar válogatott! (Fotók: Mirkó István)  – GALÉRIA NYÍLIK A KÉPRE KATTINTVA!

 

VÍZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG,SPLIT
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Spanyolország 10–8 (2–3,5–2,0–2, 3–1)
Split, 2000
néző. Vezette: Margeta (szlovén), Zwart (holland).
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Molnár E. 1, Konarik, JANSIK SZ. 1, Német T. 1, Zalánki 1, Angyal. Csere: NAGY ÁDÁM 3, Fekete G., BURIÁN 1, Vigvári Vendel, MANHERCZ K. 2. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
SPANYOLORSZÁG: AGUIRRE – Famera, GRANADOS 3, Perrone, De Toro 1, Larumbe, Cabanas. Csere: Munárriz 1, Sanahuja 1, TAHULL 2, Bustos, Paul. Szövetségi kapitány: David Martín
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 14/6.
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0.
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0.
Kipontozódott: Konarik (27. p.), Molnár E. (31. p.), Angyal (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Nagyon jó, magas színvonalú mérkőzést játszottunk, amelyhez mind a két csapat kellett. Fantasztikus teljesítményt nyújtottunk, nagyon büszke a vagyok a játékosokra, minden egyes blokkolt és kivédett labdának úgy tudtunk örülni, mint a góloknak. Nyolc gólon tudtuk tartani a spanyol válogatottat, óriási a különbség aközött, amit az Európa-bajnokságot megelőző edzőtáborban nyújtottunk ellenük, és aközött, amit most csináltunk.
David Martín: – Elképesztően játszottak a magyarok, nemcsak ezen a meccsen, hanem az egész Európa-bajnokságon. Tökéletesen védekeztek, Vogel Soma is remekül védett, kívülről nem tudtuk átlőni az ellenfelet. A mérkőzés az emberelőnyös játékunkon ment el, nem valami jól játszottuk meg a fórokat, főleg a negyedik negyedben hibáztunk sokat. Megérdemelten nyertek a magyarok, nem tehetünk mást, mint hogy megpróbáljuk megnyerni a bronzérmet.

VÉLEMÉNYEK

Nagy Ádám, a magyar válogatott bekkje: – Nagyon örülök, mert az egész meccsen domináltunk, ami nagy szó a világbajnok ellen. Végig rendezettek voltunk, fegyelmezetten játszottunk védekezésben és támadásban is. Varga Zsolt azt kérte, figyeljünk a lefordulásokra, mert az a spanyolok legnagyobb fegyvere, ezt meg is valósítottuk. Ezúttal rám jöttek ki a helyzetek, éltem is a lehetőséggel, ami külön öröm, ki ne vágyna erre? Nem gondoltam volna, hogy eljutunk idáig, lehet, hogy papíron nem mi voltunk a legesélyesebbek, de mi küzdünk és mi játszunk a legjobban, megérdemelten vagyunk a döntőben.

Burián Gergely, a magyar válogatott balkezese: – Megint az volt a kulcs, hogy nagyon jól védekeztünk, továbbvittük azt a csapatszellemet, ami az előző meccseken is jellemző volt ránk. Nagyon sok blokkunk volt, Soma megint zseniálisan védett, megvalósítottuk a kért taktikai elemeket, ilyen csapatmunkával lehet egy jobb csapatot is legyőzni. Jobban tudtunk örülni a blokkoknak, mint a góloknak, pedig a góloknak is eléggé örültünk… A küzdeni akarás és a szív diadalmaskodott, ugyanígy kell folytatnunk, mert ha már ott vagyunk a döntőben, akkor haza is vinnénk az aranyérmet.

Szabó Zoltán BEK-győztes vízilabdázó: – Több kérdésre is választ kaptunk, mint például arra, hogy tudunk-e hátrányból játszani, képesek vagyunk-e úgy összerakni a saját játékunkat, hogy menni kell az ellenfél után, és nem is akárkit kell utolérni, hanem a világbajnokot. Megfogtuk őket. A második negyedet önmagában úgy élte meg az ember, mintha megnyertük volna a meccset, aztán következő szakaszban, azért valljuk be, a spanyolok akarata érvényesült. Az utolsó negyedben viszont ismét megélhettük azt, amit a másodikban. Az is kiderült, hogy képesek vagyunk-e még egyszer ugyanúgy védekezni, mint az eddigi mérkőzéseken. Képesek voltunk. Ezek után hogyan mondja azt az ember, hogy a döntőben bárki esélyesebb nálunk? Nem tudom, mit hoz a jövő, de itt és most elérte a csapat, hogy mindenki egymást kérdezgeti a lelátón: kik ezek, honnan jöttek, hogyan csinálják? Nemcsak mi, hanem a vízilabdát régóta művelő és értő külföldiek is egyik ámulatból esnek a másikba a magyar válogatott láttán. Nagyjából értjük, hogy mi történt, ugyan nehéz elhinni, de nagyon jó, hogy el lehet.

ÖSSZEFOGLALÓ

Tizenkét védés, tizenkét blokk, ennek az emberfeletti teljesítménynek nem is lehetett más vége, mint hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott bejusson a döntőbe, és esélyt kapjon a címvédésre.

Korábban még sosem kapott ki a spanyoloktól a magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki mérkőzésen, a Splitben zajló kontinenstorna elődöntőjében azonban alaposan fel kellett kötni a fürdőgatyát, hogy továbbra is veretlen maradjon a csapatunk. Az ellenfél ugyanis nem egész két hónappal ezelőtt nyert világbajnoki címet Budapesten, ráadásul manapság a spanyoloké a legteljesebb csapat, amely ráadásul jól is játszik.

Tulajdonképpen az Eb-elődöntőben is jól játszott – csak éppen a mieink még jobban. Már a kezdés sem volt mindennapi, hiszen olyat még nem láttunk, hogy két csapat ugyanott folytassa, ahol a legutóbbi kontinenstornán abbahagyta: Álvaro Granados megint odaállt ötméterest lőni Vogel Somának, és megint elrontotta… Csak amíg két éve ezért Eb-aranyat adtak, most átmenetileg semmi sem járt érte. Granados, mondjuk, nem ijedős gyerek, mert azért csak ő lőtte a mérkőzés első gólját. Amikor Német Toni centerakcióból válaszolt, már biztosra vehettük, hogy elképesztő csata vár ránk.

A mieink ismét hatalmas elszántsággal játszottak, és akkor sem lett tele az emlegetett fürdőgatya, amikor a spanyolok két góllal elléptek. A magyar válogatott egyébként először került hátrányba a tornán, de hátrányból játszva is felépítette a játékát. A kötéssel a kezén játszó Manhercz Krisztián beállt, lőtt egy védhetetlen büntetőt, meg egy olyan gólt, amit rajta kívül nem sokan tudnak, és máris eltűnt a kétgólos differencia.

A védekezés pedig megint elképesztő volt, a játékosaink többet blokkoltak, mint a Spaladium Arenával szemközti bolt pénztárosa, pedig ott az Eb alatt megduplázódott a szokásos vevőkör. Amikor pedig átjutott a labda a kezek között, akkor ott volt Vogel Soma, aki ismét lehúzta a rolót. Állítása szerint kicsit lassan érkezett meg a mérkőzésbe, de hát akkor még sok olyan lassú érkezést kívánunk, amelynek tizenkét védés és hatvan százalékos hatékonyság a vége.

Granados góljával visszavették ugyan a vezetést a spanyolok, de ekkor álltak utoljára jobban a mieinknél. A magyar csapatban eddig mindig volt valaki, akinek támadásban nagyon sült a keze, ezúttal Nagy Ádámnak jött ki a lépés, egymás után két fórt is bepörkölt hátulról. A negyed utolsó perce pedig Burián Gergelyé volt, aki két spanyol önbizalmát is megrendítette. Előbb nullszögből verte át az amúgy jól védő Unai Aguirrét, aki alig tudta magát túltenni a vele megesett csúfságon, majd blokkolta Granados lövését, és nagyjából centikről üvöltött ellenfele arcába. Ismét meg kell jegyeznünk, a mieink ugyanúgy ünnepeltek a blokkok és a védések után, mintha gólt lőttek volna – Varga Zsolt csapatában a játékosok valahogy mindig elkezdik élvezni a védekezést is…

A spanyolok persze nem véletlenül lettek világbajnokok, a harmadik szakaszban az ő akartuk érvényesült, de ez csupán arra volt elég, hogy ezúttal ők jöjjenek vissza mínusz kettőről. A záró negyedben ismét fordult a kocka, három perc alatt hármat lőttek a mieink, Zalánki Gergőtől vártuk már a bombát, Nagy Ádámban, ugye, benne volt a gól, a fiatal Molnár Erik viszont mindenkit meglepett, többek között Aguirrét is. Ha 10–7-nél nem is dőlt el a mérkőzés, akkor biztosan, amikor kettős emberhátrányban Burián ismét blokkolt egyet. Tizenkét blokk, tizenkét védés, mindez az Eb-elődöntőben… Álomszerű teljesítmény. Az utolsó szó az ellenfélé volt, így 10–8 -ra nyert a magyar válogatott, amely továbbra is veretlen a spanyolok ellen az Eb-ken, ott van a döntőben, és megvédheti a címét.

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a meccsnek, Európa-bajnoki döntőbe jutott a magyar válogatott! 10–8

32. perc: Nem nagyon akartunk támadni, lefürödtünk az akciót, és ez így van jól.

32. perc: Újabb kiállítást kaptak a spanyolok, és ezt már bedobták, De Toro húzásból bepakolta a hálóba. 10–8

31. perc: Három gól, egy perc, ez megvan!

31. perc: A támadásunkból nem lett semmi, nem forszíroztuk túlságosan. Emberelőnybe kerültek a spanyolok, de nagyon kevés az idejük. Újabb kiállítás, kettős előny, de Granados ezt sem tudta belőni!

30. perc: Sanahuja rossz helyzetből is ellőtte, a blokkunkról pattant le a labda. Megszereztük!

30. perc: GÓÓÓL! Molnárt hagyták egyedül a jobb oldalon, a kapus lemaradt, s ő remekül lőtt a rövid sarokba. 10–7

29. perc: Természetesen emberelőnybe kerültek, szinte vártuk, megjáratták, majd Perrone lőtte el balról, Vogelremekül védett.

28. perc: Spanyol időkérés.

28. perc: Nem siettük el a támadást, aztán Nagy Ádámra nem figyeltek, s ő kiválóan lőtte ki a jobb alsót. 9–7

28. perc: Jansikot látták szabálytalannak, jöhettek fel a spanyolok, de nem figyeltek a passznál, eladták a labdát.

27. perc: Jött gyorsan a spanyol emberelőny, Granados lövését Zalánki blokkolta.

27. perc: GÓÓÓL! Zalánki maradt egyedül, Nagy passzolt neki, s ő a léc segítségével talált be. 8–7

26. perc: Sokáig támadtak a spanyolok, végül Cabanas lövését védte Vogel.

25. perc: Larumbe lövését védte Vogel, majd centerben Molnár emberelőnyt harcolt ki. Zalánki remek bejátszását Jansik húzta rá, de ez sem ment be, mert Aguirre kivédte.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed, megint a spanyolok hozták el.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, döntetlen. 7–7

24. perc: A negyed végére kaptunk még egy emberelőnyt. Kellene már egy gól. Nem jött össze, mert Manhercz nagy lövése a lécről jött le.

23. perc: Zalánki vállalta el kintről, kicsivel mellément a labda. Óriási Jansik-szerelés után indulhattunk előre.

23. perc: Pillanatok alatt sikerült labdát szereznünk emberehátrányban, ez már nagyon kellett.

22. perc: Körbejárattuk a labdát, Manhercz lövését védte a kapus, a kipattanót Burián megpróbálta a rövidbe lőni, de nem sikerült neki…

22. perc: Zalánki harcolt ki emberelőnyt, Varga Zsolt időt kért.

21. perc: Cabanas lövése a blokkról jött le, de hozzájuk pattant vissza, és végül Munarrizegyenlített. 7–7

21. perc: Óriási a küzdelem a medencében, a támadásunkban nem sok erő volt, Manhercz ejtett végül fölé.

20. perc: A támadásunkból nem sikerült lövőhelyzetbe jutni. Jöttek a spanyolok, majd Larumbe lövését Vogel tolta oldalra. A sarokdobás után jött a menetrendszerű kiállítás nálunk, majd Vogel védése közelről!

19. perc: Megint jött a spanyol emberelőny, előbb kapufa, majd Vogel védése következett, de maradt a labda náluk. Perrone sokáig lóbált, de végül elvettük tőle a labdát.

18. perc: Emberelőnybe kerültünk, Német harcolta ki. Vigvári került lövőhelyzetbe, de a lövés sajnos gyenge volt, Aguirre simán védett.

17. perc: Hű, ez szerencse volt! Sanahuja lövése a kapufáról Vogelre pattant, majd onnan ki. A sarokdobás után emberelőnybe kerültek a spanyolok, és ha az előbb mázlink volt, most pechünk, a kapufáról ugyanis Vogelre, onnan a kapuba pattant a labda. 7–6

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed, a spanyolok hozták el a labdát.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: A végére jutott még egy szenzációs Burián-blokk, két gól az előnyünk. 7–5

16. perc: Munarriz passza rossz volt, Vogel megszerezte, indultunk előre, Burián bevitte a jobb oldalon a rövid szélre, és lehetetlen pozícióból nagyon bevágta! 7–5

15. perc: Molnár harcolt ki emberelőnyt, nagyon türelmes volt a labdajáratás, Nagy Ádám pedig kintről kilőtte a bal alsót. 6–5

15. perc: Munarriz távoli lövését Vogel szedte ki a bal felsőből. A sarokdobás után Manhercz labdát szerzett!

14. perc: Emberelőnybe kerültünk, Nagy lóbált-lóbált, passzolni nem tudott, így belőtte a jobb alsóba. 5–5

14. perc: Jött az újabb spanyol emberelőny, és Granadost még egy kézerdő sem zavarta, bevágta a jobb alsóba. 4–5

13. perc: Hej, ez nagyon kellett! Manhercz kapta a labdát nem túl távol a kaputól, megnézte a jobb alsót, és a labda becsusszant a hálóba. 4–4

13. perc: Sokáig nem találták a helyzetet a spanyolok, majd végül Sanahuja nagy lövése a blokkról ment mellé.

12. perc: Gyorsan megindultunk, Perrone lerántotta Jansikot, ötméteres. Az ötméterest Manhercz kegyetlenül bevágta. 3–4

12. perc: Német tűnt el két védő között, elvesztettük a labdát. Jöttek a spanyolok, Perrone lőtte el kintről, Vogel védett, de nem vették észre…

11. perc: Sanahuja életerős lövését fejjel mentette Vogel. A korner után megint jött a szokásos emberhátrány, Tahull közelről bevágta. 2–4

11. perc: Konarik lövését könnyen fogta Aguirre, nem okozott neki gondot.

10. perc: Sanahuja lövése lejött a blokkról, de a spanyolokhoz pattant vissza, majd jött egy emberhátrány. Nagyon gyorsan megjáratták, majd Vogel védett, a kipattanót Perrone lőtte el, Manherczblokkolt.

9. perc: Feketének kellett ellőnie, mivel lejárt volna a támadóidő, a lövés csak az oldalhálót rezgette meg.

9. perc: Elkezdődött a második negyed, és mivel elhoztuk a labdát, nem maradt érvényben az emberhátrány.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, egy gól oda. 2–3

8. perc: Emberelőnybe kerültek, lepergett az óra.

8. perc: Jött az emberelőny, jól védekeztek a spanyolok, de Jansik így is egyedül maradt, és a jobb alsóba lőtt. 2–3

8. perc: Zalánki távoli lövése pattant le a blokkról, majd Manhercz szerzett remekül labdát. Megúsztunk, Burián jó csel után emberelőnyt harcolt ki.

7. perc: Megint emberelőnybe kerültek a spanyolok, majd Granados lövése Zalánki kezéről pattant le.

6. perc: Végre megszereztük a labdát, elindultunk előre, sajnos kevés volt a mozgás, végül Nagy lövése ment fölé a kapusról. A sarokdobás után Zalánki lövése a blokkról ment fölé.

5. perc: Vogel védte Munarriz lövését, de jött a sarokdobás. Jól védekeztünk, és blokkoltunk, de a visszapattanó is a spanyoloké lett.

5. perc: Végre kaptunk egy emberelőnyt, megvolt a türelem, de Német közeli lövését óriási bravúrral védte a kapus.

4. perc: Zalánki került lövőhelyzetbe, de a középre tartó lövés a kapus mellét találta el. Feketét kiküldték, a spanyolok pedig remekül játszották meg az emberelőnyt, és Tahull húzta a hálóba a labdát közelről. 1–3

3. perc: Molnár lőtte el kintről, Aguirrénak nem okozott gondot a védés. Munarriz lövése jött le a blokkról, jöhetett a magyar támadás.

3. perc: Ez nem tartott sokáig… Sanahuja vállalta el kintről, és nagyon bevágta a jobb alsóba. 1–2

2. perc: Ott a gól! Német két ember között, centerből befordult, és belőtte. 1–1

2. perc: Német Tonit elválasztották a labdától, jöttek a spanyolok, mindjárt egy emberelőnnyel, körbejáratták a labdát, majd Granados kintről kilőtte a bal alsót. 0–1

1. perc: A spanyolok kék, a magyarok fehér sapkában játszanak. Nem tartott sokáig, és De Toro máris befordult, és ötméterest harcolt ki. Az ötméterest Granados a kapufára dobta.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a spanyolok hozták el a labdát a ráúszásnál.

 

A magyar csapat kerete a mérkőzésre:
1 Lévai (k), 2 Angyal, 3 Manhercz, 4 Konarik, 5 Nagy Á., 6 Molnár E., 7 Zalánki, 8 Burián, 9 Német, 10 Fekete G., 11 Jansik Sz., 12 Vigvári Ve., 13 Vogel (k).

A spanyol csapat kerete a mérkőzésre:
1 Aguirre (k), 2 Munarriz, 3 Granados, 4 Sanahuja, 5 De Toro, 6 Larumbe, 7 Famera, 8 Cabanas, 9 Tahull, 10 Perrone, 11 García, 12 Bustos, 13 Lorrio (k).

ELŐZMÉNYEK

Már a négy között találkozik a legutóbbi vízilabda Európa-bajnokság két finalistája Splitben, ugyanis az elődöntőben szembekerült egymással a magyar és a spanyol férfiválogatott. Még jobban elmélyíthetjük a csata jelentőségét, ha leírjuk, hogy az Európa-bajnoki címvédő – ezek volnának a mieink – és az aktuális világbajnok – ezek meg a spanyolok – csap össze a csütörtöki első elődöntőben. Ebből egyébként máris kitalálható, ki nyerte meg a 2020-as budapesti kontinenstornát.

A két hónappal ezelőtt véget ért világbajnokság alapján a spanyolok számítanak favoritnak, az aktuális Európa-bajnokságból kiindulva viszont nagyjából azonosak az esélyek, legalábbis ha a magyar válogatott úgy védekezik, ahogyan eddig, és ez olyan kapusteljesítménnyel párosul, mint amilyennel Vogel Soma az eddigiekben kirukkolt. A mieink – nem tévedés – egyetlen percet sem játszottak még hátrányban az Eb-n, ami elképesztő adat. A vb után kinevezett Varga Zsolt a rövid idő ellenére is összerakta a hátsó alakzatot, márpedig ha a védekezés rendben van, úgy tűnik, a magyar csapat megnyeri a meccseit.

A szerbek elleni csoportrangadón egyszerre szárnyaltunk elöl és hátul, a montenegróiak elleni negyeddöntőben a mi szintünkön közepes volt a támadójáték, de a védekezésnek köszönhetően így is nyertünk hárommal. Nem kérdés, mi dönthet a spanyolok ellen: közel tökéletes bekkeléssel meglesz az esély a bravúrra. A két válogatott egyébként jól ismeri egymást, hiszen közvetlenül az Eb előtt együtt edzőtáboroztak, Varga Zsolt akkor elsősorban a saját csapatára figyelt, de nyilván a riválist is felmérte.

„Nagyon nagy öröm, hogy bejutottunk a legjobb négy közé, hiszen ez újjáépülő, még nem összeszokott csapat. Az akarat és a szív dominált a negyeddöntőben, azért nyertük meg azt a mérkőzést, mert úgy álltunk hozzá, hogy a falon is átmegyünk– mondta a szövetségi kapitány. –Nem lepődtem meg, hogy a másik ágról a spanyolokat kaptuk, szerintem jelenleg az övék az egyik, ha nem a legjobb csapat. Minden meccsbe úgy megyünk bele, hogy nyerni akarunk, nyilván ahogy a vége felé haladunk, egyre nehezebb ellenfelek következnek. A spanyolok összeszokottak, gyorsak, és most nyertek világbajnokságot, tehát nagy önbizalommal játszhatnak. Ezzel együtt az Eb előtt megismertük őket, és láttuk, hogy vannak gyenge pontjaik. Felkészülünk belőlük, készen állunk az elődöntőre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik