Férfi vízi BL: a Fradinak nem sikerült bejutnia a döntőbe

Vágólapra másolva!
2022.06.03. 21:35
A Ferencvárosnak nem sikerült bejutnia a férfi vízilabda Bajnokok Ligája döntőjébe: a Belgrádban zajló nyolcas döntő péntek esti elődöntőjében a magyar bajnokcsapat 10–7-re kikapott a címvédőtől, az olasz Pro Reccótól. A másik ágról a Novi Beograd jutott be a fináléba, a zöld-fehérek az olasz Bresciával játszanak szombaton a harmadik helyért.
Nem sikerült a döntőbe jutás a Fradinak (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Nem sikerült a döntőbe jutás a Fradinak (Fotó: Balogh László) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD
ELŐDÖNTŐ

PRO RECCO (olasz)–FTC-TELEKOM 10–7 (1–2, 4–2, 4–1, 1–2)
Belgrád, 600
néző. Vezette: Sztavridisz (görög), Alexandrescu (román)
RECCO: DEL LUNGO – N. Prescitutti, DI FULVIO 1, YOUNGER 1, Loncar 1, Zalánki 1, IVOVICS 2. Csere: HALLOCK 2, Bertoli, Figlioli, Echenique 1, Canella 1. Edző: Sandro Sukno
FTC: VOGEL SOMA – Fekete G. 1, Varga Dénes 1, Molnár E., Német T., VÁMOS 2, Jansik Sz. Csere: MERKULOV 2, Ubovics 1, Pohl, Vigvári Vendel, Damonte. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 14/6
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Bertoli (15. p.), Figlioli (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Sandro Sukno:
– A harmadik negyedben döntöttük el a mérkőzést, akkor sorozatban lőttünk néhány gólt, a negyedik negyedben pedig már könnyebb dolgunk volt, mert csak meg kellett tartanunk az előnyt. Elégedett vagyok a srácokkal, rengeteget fejlődött a védekezésünk, sokkal agresszívabbak voltunk, mint egy nappal korábban, és Marco Del Lungo is jól védett. Örülök, hogy bent vagyunk a döntőben, de még egy lépést meg kell tennünk, hogy elérjük a célunkat.
Varga Zsolt: – Az idény elején álmodoztunk arról, hogy ott legyünk a nyolcas döntőben, arra talán nem is gondoltunk, hogy a legjobb négy között is ott lehetünk. Nagyszerű teljesítmény volt idáig eljutni ennyi változás után! Ezen a mérkőzésen másfél negyeden át játszottunk jól, utána feljött a Recco, és a végére nagyon elfáradtunk. Ez benne volt a pakliban az előző napi negyeddöntő után, főleg, hogy az ellenfélnek hosszabb a kispadja. Vereség után mindig van bennem hiányérzet, de az a legfontosabb, hogy összeszedjük magunkat, és megnyerjük a Brescia elleni mérkőzést.

A másik elődöntőben
Novi Beograd (szerb)–Brescia (olasz) 14–13
(3–4, 4–3, 2–3, 5–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem kérdés, hogy Vjekoslav Kobescak ért a vízilabdához. A Jug Dubrovnik edzője azt mondta a Nemzeti Sportnak a Bajnokok Ligája nyolcas döntője előtt, hogy nagyszerű meccseket vár Belgrádban, és az első két napon ilyeneket láthattunk. A negyeddöntőben ott volt az egyaránt a hajrában eldőlt Recco–Barceloneta és az FTC–Jug Dubrovnik mérkőzés – az utóbbihoz David Martín, a spanyolok mindig közvetlen szövetség kapitánya csak annyit fűzött hozzá, nem volt kérdés, hogy a Fradi ott lesz-e az elődöntőben. „Varga Dénes mit művelt a végén, micsoda játékos, igazi klasszis” – áradozott a spanyol mester, és ezzel a kijelentéssel nehéz vitatkozni.

A pénteki első elődöntő sem volt akármilyen meccs, a Brescia 22 másodperccel a vége előtt egyenlített a házigazda Novi Beograd ellen, méghozzá a kapus Petar Tesanovics góljával. Az olaszok montenegrói játékosa ezzel történelmet írt, hiszen ő volt az első góllövő kapus BL-meccsen, aztán a mennyből a pokolba zuhant, mert bevédte a volt egri Angelosz Vlahopulosz lövését, úgyhogy végül a szerbek nyertek 14–13-ra, és készülhettek a másnapi fináléra.

Na, ilyen előzmények után jött az FTC-Telekom és a Pro Recco elődöntője. A két csapat közül egyébként az olaszok tűntek feszültebbnek, amikor megérkeztek az uszodába, ami érthető, mert nekik mindig kötelező feladatot jelent a BL-győzelem… A zöld-fehérek koncentráltnak tűntek, és amikor a kapus Szakonyi Dániel kezében a bömbölő Bluetooth-hangszoróval leszállt a buszról, egyből a nyolcvanas-kilencvenes évek wimbledoni futballcsapata, a hírhedt Crazy Gang jutott az eszünkbe, csak akkor a ma már színészként ismert Vinnie Jones kétkazettás dekket cipelt a vállán, hogy a zenével is felpörgesse a sajátjait, mellesleg megfélemlítse az ellenfelet.

Talán ennek is volt némi köze ahhoz, hogy az első negyedet az FTC nyerte 2–1-re, miközben mind a négy emberhátrányát kivédekezte. Varga Zsolt terve egyébként azt volt, hogy a magyar bajnok végig maradjon ott az olaszok nyakán, akik ettől vélhetően idegesek lesznek a végjátékban, de hát az olaszok elég idegesek voltak már a mérkőzés elején is. A második negyedet például elrontott kettős fórral nyitották, ráadásul még lövésig sem jutottak belőle. Aztán a csapatkapitány Alekszandar Ivovics vezérletével nagy nehezen elindult fölfelé a címvédő, amely átvette a vezetést, és a félidőben is jobban állt eggyel, a volt ferencvárosi Zalánki Gergő ötméteresének köszönhetően.

Bár az olaszok támadójátéka döcögött, a védekezésük elképesztően kemény volt, a zöld-fehéreknek a lövőhelyzetért is meg kellett küzdeniük. A Recco ráadásul három gólt lőtt válasz nélkül, a harmadikat az ugyancsak volt ferencvárosi Aaron Younger. Sokasodtak tehát a gondok, Varga Zsoltnak a terve bedőlésekor, négygólos hátrányban időt kellett kérnie, azonban a záró negyedre is megmaradt a differencia, így a Fradinak csodát kellett volna tennie a győzelemhez.

A zöld-fehérek megpróbálták, fáradtan is daráltak, de a Recco nem az a csapat, ami ellen csodát lehetne tenni. Az olaszok nem adtak lejjebb védekezésük színvonalából, és 10–7-re győztek, de a Ferencvárosnak nincs miért szégyenkeznie – szombaton a bronzéremért játszhat a Brescia ellen. Persze így is nyerhet magyar játékos BL-aranyat, csak éppen Zalánki a Reccóval.

VÉLEMÉNYEK
VARGA Dénes, az FTC csapatkapitánya: – Mindent kiadtunk magunkból, ugyanakkor ha fegyelmezettebbek vagyunk néhány szituációban – magamat is hibáztatom ebből a szempontból –, akkor tovább tarthatott volna a feszültség a két csapat között, és a végén zavarba hozhattuk volna a Reccót, de hát nem így alakult, úgyhogy a vége sima lett. A Brescia ellen jól állunk az idényben, de erős csapat, és mind a két egymás elleni meccsünk bravúrnak számított. Hasonló mérkőzésre számítok, mint a Recco elleni volt, szombaton is okosnak és taktikusnak kell maradni.
ZALÁNKI Gergő, a Pro Recco balkezese: – Nehéz meccs volt, az eleje nagyon döcögősre sikerült, de ahogy haladtunk előre, egyre jobbak lettünk, és a kis állóképességbeli előnyünk is újra megmutatkozott. A Fradi jól játszott, de türelmesek és higgadtak maradtunk, még akkor is, amikor az ellenfelünk védekezést váltott és megpróbált lefordulni. Erre is felkészültünk, és jól is reagáltunk rá. Láttam a Novi Beograd–Brescia meccs végét, biztos vagyok benne, hogy a döntőben sok néző előtt és parázs hangulatban játszunk, jó mérkőzést várok, remélem, hogy nyerünk.

AZ 5–8. HELYÉRT
Waspo Hannover (német)–CN Marseille (francia) 11–9
(1–3, 2–1, 4–4, 4–1)
CNA Barceloneta (spanyol)–Jug Dubrovnik (horvát) 12–9
(4–2, 2–0, 3–4, 3–3)

A SZOMBATI PROGRAM
Döntő
19.30:
Novi Beograd–Pro Recco
A 3. helyért
17.00:
Brescia–Ferencvárosi TC
Az 5. helyért
14.00:
Hannover–Barceloneta
A 7. helyért
12.00:
Marseille–Jug Dubrovnik

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik