Benczur Márton: Fiatal, mégis tapasztalt a csapatunk

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 09:12
Benczur Márton szerint nemes feladat a bajnokcsapattal játszani (Fotó: Nemzeti Sport)
Az UVSE női vízilabdacsapata megnyerte a bajnokság alapszakaszát, amire Benczur Márton edző szerint kevesen tippeltek volna, de szerdán máris következik az újabb kihívás, az Eger elleni elődöntő első mérkőzése.

 

A tizennyolc mérkőzésükből tizenhetet megnyertek, így kétség sem fér hozzá, hogy megérdemelten zárták az élen az alapszakaszt. Mi kellett a kiegyensúlyozott szerepléshez?
Elsősorban az, hogy a fiatal játékosaink támadásban és védekezésben is átvettek meghatározó szerepeket, és nagyszerű teljesítményt nyújtottak – kezdte Benczur Márton, a női vízilabda ob I-ben alapszakaszgyőztes UVSE vezetőedzője. – Ha a szurkolóinkat leszámítva szeptemberben megkérdeznek valakit, hogy melyik csapat nyeri meg az alapszakaszt, nem biztos, hogy ránk tippelt volna.

Hogyan lehet a hosszú, világversenyekkel tördelt klubidényben végig fenntartani a motivációt?
A legfontosabb, hogy tiszteljük egymást. Mi, edzők sem megyünk le úgy az uszodába, hogy feltesszük a lábunkat az asztalra, és előrántunk valamilyen edzésprogramot a zsebünkből. A játékosok tudják, hogy értük, a fejlődésükért dolgozunk, és ők is rengeteget tesznek azért, hogy egyre jobbak legyenek. Az iskola előtt reggel hatkor edzenek, ha valaki nem tud jönni, a videózás előtt bepótolja az úszásadagját – valószínűleg máshol is előfordul ilyen, de ettől még nagyon büszke vagyok a lányokra.

Amellett, hogy behúzták a rangadókat, a kötelezőket is meggyőző játékkal hozták, fölényes győzelmeket arattak.
Természetesen nem azért akarunk a lehető legnagyobb különbséggel nyerni, hogy megbántsuk az ellenfelet. A nagy elődöktől tanultuk, hogy az is a tisztelet megnyilvánulása, ha minden mérkőzésen kihozzuk magunkból a legtöbbet, és nem tartalékolunk. Nálunk ez már tradíció, az utánpótlásban is ilyen hozzáállással játszunk, amihez a lányok mellett az edzőink is kellenek.

A szerdán kezdődő, két nyert mérkőzésig tartó elődöntőben a címvédő Egerrel találkoznak, amelyet a hétvégén legyőztek. Mire számít a párharcban?
Különleges lélektana lesz a párharcnak, érdekes szituáció, hogy egymás ellen zártuk az alapszakaszt. Jól ismerjük az egriek edzőjét, Sike Jóska bá’ nagyon felkészült szakember, akinek a pszichológiai hadviselésben sem kell a szomszédból tanácsot kérnie. Egyébként is a bajnokcsapattal játszunk, ennél nemesebb feladatunk nem lehet, ha szeretnénk visszahódítani a trófeát. A BVSC elleni hétközi mérkőzés után kezdtünk el az Egerrel foglalkozni, megosztottam a felvételeket a lányokkal, láthattuk, hogy erős ellenféllel találkozunk.

Az előző idényben is az FTC és az UVSE osztozott az alapszakasz első két helyén, némi meglepetésre mégis az Eger és a Dunaújváros jutott döntőbe.
Már a tavalyi elődöntő előtt mondtam, hogy egyáltalán nem lepne meg, ha az Eger és az Újváros játszaná a döntőt, vagyis az egriek bajnoki címét sem tartom meglepetésnek. Kiváló csapatról beszélünk, az előző idényben a Czigány Dóra, Szilágyi Dorottya, Parkes Rebecca tengely nagyon meghatározó volt. Ezúttal is igyekszünk kikapcsolni a játékból a rivális kiválóságait, és biztos vagyok benne, hogy az egriek is biztosan megpróbálják védekeztetni az eredményesebbnek vélt játékosainkat.

Sikerült elérnie a csapatnak a rájátszáshoz szükséges üzemi hőfokot?
Az elődöntőben kiderül, mindenesetre állunk a kihívás elébe. Amellett, hogy fiatal a csapatunk, tényszerű megállapítás, hogy nagyon tapasztalt. Sok mindent átéltek már a lányok, megtanulták, hogy a meccsek közben sem cipelhetik a hibáik terhét, ahogyan akkor sem gondolhatják, hogy övék a világ, ha egy-két megoldásuk jól sikerült. Nem szeretnék álszent lenni, természetesen nyerni akarunk, de a csapat jövője nem attól függ, hogy elsők vagy negyedikek leszünk a bajnokságban. A vezetőségnek köszönhetően stabil a háttér, jó érzés, hogy nem lebeg a fejünk felett Damoklész kardja.

NŐI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ
1. mérkőzés. Szerda: UVSE–Digi-Eger, 19, FTC-Telekom–Dunaújvárosi FVE, 20. 2. mérkőzés. Szombat: Eger–UVSE, 12. Dunaújváros–FTC, 17. 3. mérkőzés (ha kell). Kedd. UVSE–Eger, FTC–Dunaújváros

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik