A BVSC kétgólos előnyben, a Vasas egygólos hátrányban az Eurokupa odavágója után

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.03.08. 20:32
Kétgólos előnnyel utazhat Szerbiába a BVSC (Fotó: Dömötör Csaba)
Az A-Híd VasasPlaket 12–11-re kikapott a Jug Dobrovnik otthonában a férfi vízilabda Eurokupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A BVSC ellenben kétgólos előnnyel utazhat Szerbiába, miután Budapesten 13–11-re legyőzte a Crvena zvezdát.

 

Kovács Péter megmondta.

A BVSC-Zugló válogatott centere a férfi vízilabda Eurokupa nyolcaddöntőjének első mérkőzése előtt nem győzte hangsúlyozni, mennyire erősek fizikailag a szerb Crvena zvezda játékosai, amiről a zuglói közönség is hamar meggyőződhetett. Nem véletlenül szerepelt a rivális az ősszel még a Bajnokok Ligájában, ráadásul a Ferencváros kvartettjében, és bár a zöld-fehérek ellen nem volt keresnivalója, azért csak összekapart hét pontot. Más kérdés, hogy kaphatott volna könnyebb ellenfelet is a BVSC, ha az utolsó fordulóban nem bukja el a csoportelsőséget, de a sorsolás után már kár lett volna ezen keseregni.

Merthogy Kovács Péter azt is megmondta, hogy lendületes játékkal egyáltalán nem verhetetlen a Zvezda. A labdaszerzések és Gyapjas Viktor védései után gyors indítással azonnal a kapu előtt termett a házigazda, és bár Csacsovszky Alex irgalmatlan erejű próbálkozásánál még a kapufa kisegítette a szerbeket, Gyárfás Tamás hasonló lövése már beakadt. Kovács Péter pedig nemcsak beszélt a sebességről, hanem maga is ficánkolt középen, és miután két tempónyira elszakadt őrzőjétől, látványos centerakciógólt szerzett.

A vendégek eközben úgy gyakorolták az emberelőnyös játékot, mintha csak edzésen lennének, az első negyedben ugyanis többnyire hat az ötben vagy hat a négyben támadhattak. Az első fórjaikat gólra váltották, de utána két emberhátrányt is kibekkelt a fegyelmezetten játszó BVSC, a szurkolók pedig a jó védekezést is üdvrivalgással jutalmazták.

És akkor mit mondjunk Gyárfás Tamás második góljára? Miután a zuglóiak balkezese szinte lehetetlen szögből talált utat a rövidbe, a drukkerek nem kímélték a téli szünetben renovált dobokat – jelentjük, állták a sarat. Gyapjas Viktor nemkülönben, de amikor ziccerrel ért véget a Zvezda támadása, ő sem tudott mit tenni, márpedig a második negyedben egyre többször jutottak el tiszta helyzetig a vendégek.

 

Így aztán 5–2-ről csakhamar 5–4 lett, sőt, időkérés után az egyenlítésért is mehettek a belgrádiak, de mielőtt nagyon belelendültek volna, Csapó Miklós megtörte a BVSC csaknem ötperces gólcsendjét. Azért a nagyszünetre visszaállt az egygólos különbség, de a lényeg, hogy lépéselőnyben maradt Kemény Kristóf alakulata a szerb vízilabda minden jellemzőjét felvonultató, ebből kifolyólag igencsak kellemetlen stílusú riválisával.

A gólszerzők nevét dalba foglaló szurkolók kis túlzással a teljes csapatnévsort felsorolták, mert a védekezéshez hasonlóan a támadásból is mindenki kivette a részét – jobban akarta a győzelmet a BVSC, és többet is tett érte. A kritikus harmadik negyedben egymást érték a blokkok és a labdaszerzések, és miután Gál Dávid lövésénél átcsorgott a labda a képzeletbeli gólvonalon, már 9–5-re vezetett a házigazda.

Addig sem volt éppen feszültségmentes a mérkőzés, de a négygólos hátrány igazán felpaprikázta a szerbeket, miközben a játékvezetők továbbra is ipari mennyiségben fújták a kiállításokat. Nemhogy a párharc, a mérkőzés sem dőlt el, mert a Zvezda megfelezte a különbséget, vagyis a lehető legjobbkor jött a záró negyed elején Csacsovszky Erik megúszásgólja. Csapó Miklós ráadásul negyedszerre is megvillant a rosszkéz-oldalon, ötméteresét viszont bravúrral védte Vladimir Misovics – nem sikerült leszakítani a derekasan küzdő vendégeket.

Az utolsó percek adok-kapokjában Gavril Szubotics tolta a szerb szekeret, de góljaira rendszerint érkezett zuglói válasz. A BVSC-Zugló végül 13–11-re nyert, így hazai medencében kétgólos előnyt harcolt ki – két hét múlva Belgrádban kiderül, hogy elég lesz-e a továbbjutáshoz.

A párharc félidejében járunk, örülünk, hogy lépéselőnybe kerültünk, ez is volt a célunk az első mérkőzés előtt. Vegyes érzéseim vannak, mert viszonylag jól játszottunk, de nyerhettünk volna nagyobb különbséggel is. Biztosan nem vesszük félvállról a visszavágót, Belgrádban is mindenkinek hozzá kell tennie a magáét.
Csapó Miklós, a BVSC balkezese

A hat világbajnokkal felálló Jug Dubrovnik otthonában ugrott medencébe a VasasPlaket a nyolcaddöntő első mérkőzésén, és álomszerűen kezdte a meccset: Sztrahinja Rasovics elhozta a ráúszást, és góllal fejezte be az első akciót. A horvátok átvették az irányítást a meglehetősen korán emberelőny-emberhátrány gyakorlásba torkolló találkozón, 3–3 után sorozatban négy gólt lőttek, de mielőtt végleg elúszott volna a hajó, magához tért a Vasas. Konarik Ákos megtörte a csaknem hatperces gólcsendet, Burián Gergely dudaszós gólja pedig megfelezte a különbséget a nagyszünet előtt. A folytatásban két-három gól között billegett a differencia, egészen a negyedik negyed elejéig, amikor megint elléptek néggyel a horvátok. Innentől kezdve a Vasas azért küzdött, hogy ne dőljön el a párharc már az első mérkőzésen. Ebben nem segített az újabb hatperces gólcsend, Marko Zuvela kipontozódása után Burián azonban ismét fontos gólt lőtt. Két és fél perccel a vége előtt Batizi Benedek is betalált, erre még Hannes Daube válaszolt, az utolsó percben viszont a nagyot játszó Burián duplázott, a Jug így csak 12–11-re győzött, a remekül hajrázó Vasas megteremtette magának az esélyt a két hét múlva esedékes visszavágóra.

VÍZILABDA
FÉRFI EUROKUPA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
BVSC-Zugló–Crvena zvezda (szerb) 13–11 (3–2, 3–3, 3–2, 4–4)
G: Csapó M. 4, Gyárfás T. 3, Csacsovszky E. 2, Gál D., Mészáros M., Kovács P., Tátrai D., ill. Szubotics 5, Markovics, Vaszics 2-2, Seman, Vukovics
Jug Dubrovnik (horvát)–A-Híd VasasPlaket  12–11 (2–2,  5–3,  2–2, 3–4)
G: Cabanas 4, Daube 3, Buric, Djerkovic, Lazic, Mercep, Zuvela, ill. Burián 4, Konarik, Sz. Rasovics 2-2, Batizi, Bátori, Dedovics

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik