Férfi vízi: pörgős játékra számíthatunk az Eb-n a fiatal magyar csapattól

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2024.01.03. 10:11
null
A junior-világbajnok Tátrai Dávid szeretné minél jobban kivenni a részét a magyar válogatott védekezéséből (Fotó: Balogh László)
Már a csütörtöki nyitányon nehéz ellenféllel találkozik a magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon, de a junior-világbajnok Tátrai Dávid szerint egyik rivális sem akarja jobban a sikert a mieinknél.

Tortával a kezében érkezett meg a magyar férfi vízilabda-válogatott újévi edzésére Tátrai Dávid – a játékosok közül harmadikként, csupán a két kapus, Gyapjas Viktor és Bányai Márk előzte meg.

Mindhárman az E.ON-kupán mutatkoztak be a „nagyok” között, újoncként süteménnyel kellett készülniük a többieknek, csütörtökön pedig már az Európa-bajnokságon bizonyíthatnak, a horvátországi kontinenstorna nyitányán a görögökkel találkoznak a mieink.

„Ez az a lépcsőfok, amely meghatározza a pályafutásomat, mégiscsak az első felnőtt-világversenyemre készülök – mondta lapunknak a BVSC-vel 2026-ig szerződést hosszabbító, junior-világbajnok Tátrai Dávid. – Természetes, hogy szeretnék nagyon jól teljesíteni, hasznára lenni a válogatottnak. Szerintem megvan a helyem a csapatban, érzem, hogy Varga Zsolt bízik bennem, és bár nem én vagyok a legidősebb, igyekszem hasonló stílusban játszani, mint az U20-as válogatottban, amelyben meghatározó szerepköröm volt. Azon leszek, hogy a védekezésből minél jobban kivegyem a részem, ahogy Zsolt szokta mondani, a »szürke melót« minél jobban el kell végezni, és persze jó lenne a gólszerzésben is jeleskedni.”

Tátrai Dávid mellett további öt junior-világbajnok, Gyapjas Viktor, Varga Vince, Vismeg Zsombor, Molnár Erik és Vigvári Vince került be a Zágrábba utazó csapatba. Az utóbbi két játékos ott volt a fukuokai vb-n aranyérmes együttesben is, ahogy az Eb-keretből még Fekete Gergő, Nagy Ádám, Pohl Zoltán és Vigvári Vendel, míg a rutint képviselő center, Hárai Balázs 2013-ban nyert világbajnokságot. S hogy mi lehet a legnagyobb erőssége a megfiatalított férfiválogatottnak?

„Mindenkinél gyorsabbak és motiváltabbak vagyunk, jobban akarjuk a sikert, mint a riválisaink – jelentette ki határozottan a 20 éves Tátrai. – Pörgős játékra készülünk, ha mindannyian beletesszük a közösbe, amire képesek vagyunk, lehet esélyünk Zágrábban. Bizakodva várjuk az Európa-bajnokságot, jó formában van a csapat, nem érződik, hogy a karácsony miatt kihagytunk néhány napot. Az elmúlt hetekben nagy terhelést kaptunk, így már csak csiszolni, pontosítani kell a taktikai elemeken, hogy összeálljon a játékunk, és robbanékonyak legyünk.”

A felnőttek között újdonságnak számító divíziós rendszert Tátrai Dávidék ismerik az U20-as világbajnokságról, vagyis felkészültek rá, hogy már a torna első hetében nehéz mérkőzéseket játszanak. A mieink a B-csoportban szerepelnek, csütörtökön Görögországgal, szombaton Grúziával, hétfőn Olaszországgal találkoznak, és ha az első két hely valamelyikén végeznek, három pihenőnapot kapnak a negyeddöntő előtt.

„Érdekes az új rendszer, szerencsére a juniorvébéről már ismerem, szerintem összességében jó így a lebonyolítás – mondta a BVSC játékosa. – Nincs lehetőségünk megszokni az Európa-bajnokság hangulatát, egyből száz százalékot kell nyújtanunk, de motivál, hogy már az első mérkőzésünkön nehéz ellenféllel találkozunk.”

MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE A 2024-ES ZÁGRÁBI EB-RE
KAPUSOK:
Bányai Márk (Szolnoki Dózsa), Gyapjas Viktor (BVSC)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Burián Gergely (Vasas), Fekete Gergő (Ferencváros), Hárai Balázs (OSC), Kovács Péter (BVSC), Molnár Erik (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Pohl Zoltán (Ferencváros), Szeghalmi Zsombor (Szolnoki Dózsa), Tátrai Dávid (BVSC), Varga Vince (Ferencváros), Vigvári Vendel (Ferencváros), Vigvári Vince (OSC), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
B-csoport (Zágráb)
Január 4., csütörtök
19.00:
MAGYARORSZÁG–Görögország (tv: M4 Sport)
Január 6., szombat
17.00:
Magyarország–Grúzia (tv: M4 Sport)
Január 8., hétfő
19.00:
Magyarország–Olaszország (tv: Duna World)
Január 12., péntek
15.00:
negyeddöntő
Január 14., vasárnap
15.00: az 5–8. helyért
16.30:
elődöntő
Január 16., kedd:
15.00:
helyosztók

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik