Címlapsztori: a szívével nyerné meg a bronzot a férfi pólóválogatott

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 09:25
null
Eddig nagyon úgy tűnik, hogy Varga Zsolt utasításai értő fülekre találnak a fiatalok körében (Fotó: MTI)
Csalódottságnak nyoma sem lesz, ígérik az olaszok elleni bronzcsata előtt a magyar játékosok, akik hatalmas lehetőségnek fogják fel, hogy éremért játszhatnak a férfi vízilabda Európa-bajnokság utolsó napján.

Egyszer már sikerült megverni az olaszokat Zágrábban, miért ne sikerülhetne még egyszer? A jelentősen megfiatalított férfi vízilabda-válogatott álomszerű Európa-bajnoki menetelése a házigazda horvátok elleni elődöntőben véget ért ugyan, de még így is éremmel térhet haza, ha kedden 16.30-tól legyőzi az olaszokat a harmadik helyért. Most nem kell öttel verni őket, elég egyetlen apró góllal is.

„A horvátok elleni meccset követően csalódottak voltunk, de egy elveszített elődöntő után annak is kell lenni. Ezt aznap megemésztettük, és utána már előre tekintettünk, mert még egy nagyon fontos mérkőzés vár ránk. Figyelemre méltó eredményt értünk el eddig is, és a harmadik helyért rendezett mérkőzésen feltehetjük a pontot az i-re – mondta a Nemzeti Sportnak az eddig remekelő Tátrai Dávid a magyar válogatott hétfő esti edzése után. – Nem hiszem, hogy a csalódottság meglátszik a csapaton, az olaszok jóval csalódottabbak amiatt, hogy bronzmeccset kell játszaniuk, nekünk pedig még ez is ajándék. Ez a fiatal csapat hatalmas lehetőségként fogja ezt fel, és minden lehetőségünk megvan arra, hogy megszerezzük a bronzérmet. Az dönt majd, hogy ki akarja jobban a győzelmet, a szív fogja megnyerni a mérkőzést.”

Tátrai Dávid már most az Eb egyik nagy felfedezettje (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
Tátrai Dávid már most az Eb egyik nagy felfedezettje (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

Az olaszok nyilván nem teszik meg még egyszer azt a szívességet, hogy lenéznek minket, minden bizonnyal játszik a csoportmeccset kihagyó két ászuk is, de hát a spanyolokat sem nézték le az elődöntőben, mégis négy gólra voltak képesek mindössze.

„Az olaszoknak lesznek újdonságaik, Di Somma és Di Fulvio visszatérése biztosan meghatározó lesz, de nekünk is mindig vannak új elemeink, amelyeket elő tudunk húzni a kalapból, és természetesen ugyanúgy a védekezésre kell építenünk. Ha sikerül megakadályozni a gyors lefordulásaikat, és hátul összeállni, akkor elöl is jönnek a gólok. A saját erősségeinkre kell építenünk, akkor van a legtöbb esélyünk – tekintett előre Tátrai. – Tudjuk, milyen az olasz vízilabda, csípnek, rúgnak, harapnak és színészkednek. Az lesz a legfontosabb, hogy ne üljünk fel ennek, maradjunk higgadtak, és hozzunk jó döntéseket a kulcspillanatokban.”

Tátrai Dávid már most az Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje, pedig sokakkal együtt élete első világversenyén vesz részt.

„Nagyon jól érzem magam, de nem tagadom, az elődöntő személy szerint nekem is csalódás volt. Ezzel együtt úgy érzem, hogy felszabadultan és magabiztosan tudtam játszani eddig is, és ez a célom kedden is – mondta határozottan a magyar válogatott bekkje. – Élvezni akarom a játékot, azt szeretném, hogy a meccs minden pillanatában boldog legyek. Nagy lehetőség, hogy itt vagyok, örülök, hogy tagja lehetek ennek a csodálatos csapatnak, és ha ezt éremmel tudnánk megkoronázni, már a csodával lenne határos.”

Így is tett már néhányszor csodát a fiatal csapat az Európa-bajnokságon, amely kihasználta, hogy különösebb nyomás nélkül vízilabdázhat, a játékosok pedig bátran álltak bele a mérkőzésekbe.

„Visszatér az a két olasz játékos, aki a csoportmeccsen nem volt a keretben, de azért az ő hiányuk nem indokolta azt a játékot, amit ellenünk produkáltak, inkább minket dicsért, hogy mennyire vagányak voltunk – mondta Varga Zsolt szövetségi kapitány. – Kétarcúnak látom az olaszokat, az egyik arcuk az volt, amit megmutattak Montenegró ellen, a tizennégy gólból hatot lefordulásból lőttek, irtózatos ritmust diktáltak, és szétúszták riválisukat. A másik arcukat pedig a spanyolok ellen láttuk, nem volt egy lefordulásuk sem, és négy gólt lőttek az egész meccsen ezzel a lövőerővel. Nekünk is a lefordulásokat kell megállítanunk elsősorban, ha jó eredményt akarunk elérni. Viszont nekem továbbra is az a fontos, hogy mekkora fejlődési lehetőséget tartogat nekünk a mérkőzés ilyen erős csapat ellen, ekkora téthelyzetben. Szeretnénk jól lezárni az Európa-bajnokságot, az eredményesség és a játékosok további épülése szempontjából is.”

A magyar válogatottnak a bronzmeccsen is szüksége lesz Nagy Ádám villanásaira (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
A magyar válogatottnak a bronzmeccsen is szüksége lesz Nagy Ádám villanásaira (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy fizikailag és mentálisan mennyire fáradt a társaság az Eb utolsó napja előtt.

„Kicsit máshogyan történt az energiaelosztás, mint a többi világversenyen – mondta Varga Zsolt. – A nagyobb csapatok nyilván képesek rá, hogy a csoportmeccseket közepesen hozzák le, mert pontosan tudják, hogy utána jön három mérkőzés, amelyen minden eldől. Mi ezt nem tehettük meg, tehát égetni kellett az energiát az első pillanattól, és ezt lehetett is látni, mert ezer fokon égett a csapat. Ennek a hatása abban nyilvánult meg, hogy sokan megbetegedtek, már a horvátok ellen is többen úgy játszottak, hogy nem voltak teljesen egészségesek. Amikor az immunrendszer legyengül, az azt jelenti, hogy elfáradtak a játékosok. Ez benne van, sokuknak ez az első világversenyük, persze azért sajnálom, mert megnéztem volna, milyen a végjáték a horvátok ellen, ha mindenki egészséges. Azzal is elégedett vagyok, amit így láttam az elődöntőben, nyilván voltak javítani valók, de három negyeden keresztül ott voltunk mellettük, ez is jó mérkőzés volt, és jelenleg az a legfontosabb, hogy jó meccseket játsszunk az erős együttesek ellen.”

Varga Zsoltot arról is megkérdeztük, minek köszönhető, hogy a játékosok az elveszített elődöntő után érthető csalódottsággal az arcukon azonnal arról beszélnek, hogyan lehet megnyerni a bronzcsatát.

„Ez nagyon jó mentalitású csapat, öröm volt vele dolgozni – válaszolta a kapitány. – Azt láttam, hogy az edzéseken is addig mentek előre a srácok, ameddig bírták erővel, mindig megvolt a kellő feszesség. Ez valószínűleg a választásaimból is fakad, mindig megpróbálok úgy válogatni, hogy azok a játékosok legyenek a lehető legtöbben, akik alázattal, tisztelettel, ugyanakkor hatalmas akarattal és szívvel mennek bele a küzdelembe – és csapatemberként.”

Valahogy így kell csatába indulni az olaszok ellen is kedden 16.30-tól.


FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB, DUBROVNIK)
A 7. HELYÉRT
15.00:
Szerbia–Románia
BRONZMÉRKŐZÉS
16.30:
Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
AZ 5. HELYÉRT
18.30:
Görögország–Montenegró
DÖNTŐ
20.15:
Horvátország–Spanyolország (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik