Vízilabda: Manhercz Krisztián jól érzi magát a vezér szerepében

BÁNFALVI SZABOLCSBÁNFALVI SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.08.26. 09:43
null
Manhercz szerint jó úton jár az OSC (Fotó: Szabó Miklós)
A Magyar Kupa idei sorozatának eddig a legértékesebb játékosa Manhercz Krisztián, aki 23 évesen már vezére a legjobb négybe jutó OSC-nek.

– Hogyan értékeli eddig a Magyar Kupát, amelynek az elődöntőit és éremmeccseit elhalasztották a koronavírus-járvány miatt?
– Hosszú szünet után kezdték újra a csapatok, és valamelyest mindegyik átalakult, a Vasas és az OSC azonban alapvető változásokon ment keresztül. A vízilabdában igen szokatlan helyzet, hogy csaknem három hónapos kihagyás után térhettünk csak vissza a versenykörülmények közé. Ez új érzés és helyzet volt: ahogy mindenki más, mi is nagyon vártuk már. Nekünk jól sikerült az eddigi rész, hiszen kilenc Magyar Kupa-meccsből kilencet nyertünk meg. Akadtak gyengébb mérkőzéseink, de voltak kifejezetten jók is. Az volt a célunk, hogy bejussunk a legjobb négy közé, ami sikerült is. Az elődöntőt elhalasztották, ám remélem, hogy le tudjuk játszani, bizakodó vagyok.

RENDHAGYÓ NYÁR
Az idei Magyar Kupa a nyári lebonyolítás miatt is különlegesnek számít. Azonban tegyük hozzá, a koronavírus-járvány előtti időszakban nyaranta rendezték meg a válogatottak nemzetközi tornáit.
„Eddig a válogatott eseményei miatt nem rendeztek kupasorozatokat nyáron, ugyanis a végjátékban érdekelt klubcsapatok legjobbjai épp világversenyen vennének részt, vagy akkor jönnének vissza egy jelentős megméretés után” – mondta az Európa-bajnok Manhercz Krisztián. – „A jelenlegi helyzetben azonban jó kezdeményezésnek tartom: tetszett, hogy különböző városokban egy hosszú hétvégén számos mérkőzést játszhattak le a csapatok. Ráadásul többnyire az időjárás is kedvezett az eseménynek, szép, napos idő volt majdnem mindenhol. A Hajóst mint helyszínt nem kell bemutatni, a sportág szentélye. Tehát az idei Magyar Kupa kiváló rendezvény, és így a lehető legjobbat hozták ki a koronavírus okozta helyzetből.”

– Milyennek látja az erőviszonyokat a látottak alapján?
– A klubunk célja a legjobb négybe kerülés mind a magyar bajnokságban, mind a kupában. A Ferencváros, a Szolnok, a Vasas és az OSC kiemelkedik a mezőnyből, ugyanakkor az erősek közé sorolom a Honvédot és a BVSC-t, ők is a többi csapat előtt járnak. Hozzá kell tenni, a négy nagycsapat közül egyik sem játszott egymással hivatalos tétmérkőzést, emiatt is nehéz a viszonyokat egyelőre megjósolni. Tehát messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, hiszen a legjobb négy pontokat csenhet el egymástól, és könnyen pontokat is hullajthat el.

– Varga Dániellel együtt játszott a válogatottban és klubszinten egyaránt. Most, hogy ő már az OSC edzője, milyen a munka vele?
– Igen, Danival együtt vízilabdáztunk a válogatottban és a Ferencvárosban is, azonban meghatározó a közöttünk lévő korkülönbség, a 13 év. Vártam a közös munkát, amely minden várakozásomat felülmúlta, ahogy a többi csapattársamét is. Nem gondoltuk, hogy ennyire remekül alakulnak a dolgok, és ilyen jól érezzük magunkat ennél a klubnál.

– Akkor pozitív a változás?
– Igen, mondhatjuk, de sok mérkőzésen még nem vagyunk túl. Viszont mindenképp jó úton járunk.

– Milyen a közös munka Cseh Sándorral, az OSC szakmai igazgatójával?
– Cseh Sanyi sok edzésünkön részt vesz, és Dani munkáját segíti. Tőle is rengeteget lehet tanulni. Két ilyen vízilabdában jártas és tapasztalt szakembert kevés klub tud felmutatni a jelenlegi mezőnyben. Emellett sok fiatal játékos is a keret tagja, így minden adva van, hogy már ebben az évben is sokat tudjunk fejlődni mind egyénileg, mind csapatként.

– A Magyar Kupában nyújtott teljesítménye alapján 23 évesen vezére lett a csapatának.
– Van rajtam emiatt némi nyomás, ez mégsem negatív, sőt, abszolút jól érzem magam a vezérszerepben. Alapvetően azért jöttem a Fradiból az OSC-be, hogy minél többet játszhassak. Egyre jobban kialakult a szerepem a csapaton belül, és ez most fokozottan igaz, hiszen az együttesnek szüksége van a jó teljesítményemre. Az ilyen tehertől leszünk jobbak, ettől fejlődünk és emiatt sportolunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik