Vári Attila: Egy nagyon jól működő cégben szemléletváltást tervezek

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.09.11. 11:33
null
Vári Attila jelenleg az egyedüli jelölt az elnöki posztra (Fotó: Dömötör Csaba)
A Magyar Vízilabda-szövetség elnökjelöltje, a kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila az elődje, Kemény Dénes munkájára építene, de fejlesztést is tervez.

 

– Sokat gondolkodott, mielőtt vállalta volna az elnökjelöltséget?
– Kemény Dénes bejelentését követően volt egy teljes nyaram átgondolni a helyzetet, végül úgy döntöttem, hogy elindulok az elnökválasztáson. Rengeteget kaptam a magyar vízilabdától, szeretnék valamennyit visszaadni. Közben ráadásul sok csapat jelezte, hogy támogatna abban az esetben, ha jelöltetem magam – mondta a Nemzeti Sportnak Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség jelenlegi alelnöke.

– Közszájon forgott, hogy a másik alelnök, Molnár Tamás is indulna az elnökválasztáson. Egyeztettek, mielőtt bejelentette a szándékát?
– Természetesen, és Tamás akkor nem jelezte, hogy jelöltetné magát. Tudomásom szerint a mai napig nincs más jelölt, de szeptember harmincadikáig azért van még idő… Ezzel együtt örülök neki, hogy nem megosztott szövetség képét mutatjuk.

– Mennyiben folytatná korábbi szövetségi kapitánya munkáját elnökként?
– Ha lehet úgy fogalmazni, Dénes intézmény, amit ő elért, megkérdőjelezhetetlen. Bizonyos folyamatokat és a szakmai hátteret azonban meg kell változtatni, hogy a huszonegyedik század kihívásainak is megfeleljünk. Tudományalapú szakmai fejlesztést szeretnék a vízilabdázás minden területén, amely ugyan eddig is jelen volt, de nem a teljes vertikumban. Az a célom, hogy kisebb legyen a kilengés az eredményességben.

NÉVJEGY
Született: 1976. február 26., Budapest
Magassága/testsúlya: 201 cm/104 kg
Csapatai: KSI SE (1987–1994), Vasas SC (1994–2002), Bp. Honvéd (2002–2009), Pécsi VSK (2009–2011)
Legnagyobb sikerei: 2x olimpiai bajnok (2000, 2004), világbajnok (2003), 2x vb-2. (1998, 2005), 2x Európa-bajnok (1997, 1999), 2x Eb-3. (2001, 2003), 4x magyar bajnok (2003, 2004, 2005, 2006)

– Minek köszönhető a kilengés a férfiválogatott esetében?
– A tizenkét év hegemóniának megvolt az ára: a mi eredményességünk miatt nem lehetett beépíteni a fiatalokat a válogatottba, és ez hanyatlást idézett elő az utánpótlásban. Ennek a levét isszuk most, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar vízilabda rossz szinten lenne, még mindig az egyik legeredményesebb csapatsportág.

– Mi kell ahhoz, hogy a válogatott újra felzárkózzon a távolodó élmezőnyhöz?
– Nincs nagy gond, a legnagyobb nehézséget az okozza Märcz Tamásnak, hogy tavaly a hazai rendezésű világbajnokság előtt az elnökség – velem együtt – arra utasította, hogy azon a lehető legjobb eredményre képes csapatot szerepeltesse. Így az esedékes fiatalítás késlekedett, a tokiói szereplést szem előtt tartó szakmai döntéseket csak később hozhatta meg. Ebben volt némi gyengesége a szövetségnek, mert nem kommunikáltuk megfelelően, márpedig tőlünk mindig a győzelmet várják, ami önmagában szívmelengető.

– A női vízilabdázásra mekkora figyelmet fordítana?
– Mindkét szakág nagyon fontos nekem, a női vízilabdázásban olyan fejlődési lehetőség van, amilyet kosárlabdában vagy kézilabdában láthatunk. Ezért is fontos, hogy lettek új uszodák: elhárult az az akadály a női szakágak elől, hogy nincs elegendő vízfelület. Nagy fegyvertény lenne, ha egyszer mindkét csapatunk dobogós lenne egy olimpián.

– Programjában kiemelt szerepet kapott a szervezetfejlesztés is.
– Óriási szövetség lettünk, rengeteg feladattal, hatósági jogkörrel, ami jelentős tudást és adminisztrációt igényel. Ezen szeretnék finomhangolást végezni, úgy is fogalmazhatok, hogy egy nagyon jól működő cégben szemléletváltást tervezek.

– Kilenc éve vezérigazgatója a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek, a feladat felkészítette a szövetség irányítására?
– Elég komplex a cég, több mint háromszáz munkatársunk van, feladataink között megtalálható a létesítményüzemeltetés, a rendezvényszervezés, a beruházások kezelése, továbbá az ország legnagyobb sportiskolája – amelyben több mint 1500 fiatal igazolt versenyző tanul – is hozzánk tartozik. Nemcsak a városban, Baranya megyében is mi látunk el számos sport- és közfeladatot. Olyan sportvállalkozás vagyunk, amely paralimpiai, nyári és téli olimpiai érmessel is büszkélkedhet – ez egyedülálló a magyar sportban. Rengeteg sikert értünk el pécsi stábommal, számos tapasztalatot szereztem, ez kétségtelenül segítség.

– Megválasztása esetén megtartja a korábbi feladatkörét?
– Igen, hiszen vállaltam egy feladatot Pécsen, ami felelősséggel jár, és a két pozíció csak erősíti egymást, mert a más sportágakban tapasztalt pozitív folyamatokat megpróbálhatjuk átültetni.

– Ilyen például az akadémiai képzés?
– Vízilabdában a tömegesítés megtörtént, a létesítmények rendelkezésre állnak, ennek kell lennie a következő lépésnek. Az első akadémiát a szövetség égisze alatt szeretném felépíteni, de emellett regionálisan is szükség lesz hasonló oktatási rendszerek beindítására.

– A fiataloknak viszont játszaniuk is kell az ob I-ben, amelyben temérdek a légiós…
– Nem lehet gond, hogy olyan külföldiek vannak a bajnokságban, akiktől tanulhatunk – nekünk arra kell figyelnünk, hogy akik kikerülnek az utánpótlásból, azok olyan minőséget képviseljenek, hogy rendszeresen játsszanak is. Láthattuk, hogy a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon bronzérmes lett a magyar válogatott, ez az eredmény is azt mutatja, hogy van jövőképünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik