Ha nem is vérre, de éremre megy: este magyar-olasz

Vágólapra másolva!
2010.09.09. 10:39
null
A Vodafone-kupán sikerült legyőzni az olaszokat – most hatalmas küzdelemre van kilátás (Fotó: Czerkl Gábor)
Este ha nem is vérre, de éremre megy már a küzdelem: a magyar férfi vízilabda-válogatott 20.40-kor az olaszokkal vív meg az Eb-döntőért. A mieink a csoportelsőséget meghozó Macedónia elleni győzelem után pihenhettek, az olaszok a középdöntőből a németek legyőzésével (6–2) léptek tovább. Az esélyekről a megfázással küszködő Madaras Norbert és a válogatott másodedzője, Benedek Tibor beszélt a Nemzeti Sportnak.

„Azt mondtam a csoportmeccsek után, hogy szép volt, jó volt, de már mindegy, felejtsük el. Számítottam rá, hogy ide kerülnek – mondta Madaras az olasz–német párviadalból győztesen kikerülő együttesről. – Megmutatták, hogy nagyon egységesek. Az egygólos győzelmek azt jelzik, helyén van az eszük és a szívük.”

HORVÁT–SZERB DERBI

A szerbek már a harmadik gyilkos meccsükre készülnek az idei Eb-n, hiszen a mieink elleni csoportmérkőzést követően jött a Montenegró elleni középdöntőjük, az elődöntőben pedig etnikailag is újabb pikáns meccs vár rájuk a horvátokkal szemben.

 

A házigazdák eddig rendkívül jól összerakott csapat benyomását keltik, ráadásul a hazai közönség előtt hihetetlenül motiváltan pólóznak. A szerb válogatott nagyot küzdött Montenegró ellen, de láttuk már őket jobban is játszani. Igaz, az újabb „exjugoszláv háborúra” biztosan felszívják magukat, és ismét parázs csatát láthatunk.

„Benne volt a válogatottban a teljesítmény, nagyon sokat dolgoznak, látom őket, év közben is sok edzésük van. Eddig nem jött ki nekik a lépés, hiszen a kétezer-hármas világbajnokság óta nem voltak négyben. Pedig a hasonló szintű csapatoknak egyszer-egyszer bejön valami, játszottak például az amerikaiak is olimpiai döntőt. Egy-kettő kivételével egyénileg nem olyan hű de nagyon jó játékosok – mondta Madaras Norbert a riválisról. – Megtalálták azt a tizenhárom embert, akivel eredményesek. Szép lassan elküldték az idősebbeket, akik talán jobbak voltak, de csapatként így erősebbek. A világligában már voltak eredményeik, Montenegróban ikszeltek, otthon nyertek ellenük, ez már jelent valamit. Aki odafigyel, követi az eseményeket, látja fejlődésüket.”

A rengeteg „olaszos” rutinnal rendelkező Benedek Tibor másodedzőként értékelte a csütörtöki ellenfelet.

OLASZMUSTRA

Az itáliai válogatottat 2000 és 2003 után 2008 novembere óta újra irányító Alessandro Campagna remekül összerakta az évek óta csak vegetáló együttest, s mostanra fegyelmezett, a nagyokra is veszélyes pólót játszó gárdát vezényel a játékosként Barcelonában olimpiai bajnok mester. A válogatott a Pro Recco pólósaira épül, a kapus Stefano Tempestire, az ausztrálból olasszá lett szélsőre, Pietro Figliolira, a kezét törő átlövőre, Maurizio Felugóra és a center Arnaldo Desertire, illetve van egy ügyes, de néha kissé önzőnek tűnő balkezesük is, Valentino Gallo. A csoportmeccsek egyetlen vereségét a horvátoktól szenvedték el, de két és fél negyedig a házigazda ellen is jól tartották magukat.

„Nagyon lelkes csapat, ami a németek elleni meccsen a jó védekezésen látszott. Elsősorban arra figyelnek, hogy hátul ne hibázzanak. Mivel nem nekik vannak a legjobb centereik, elsősorban átlövőikben bíznak. Játékukat a kiváló kapusteljesítményre, Tempestiére, valamint a mozgékony zónájukra és a fegyelmezettségükre alapozzák. Azon múlik a védekezésük, hogy kapusuk milyen formát mutat, gyenge Tempestivel a zóna nem annyira magabiztos. Ott van még Presciutti és Loungo, egy-egy gólt ők is hozzá tudnak tenni az eredményhez. Presciutti jól fordul le, van egy jól lövő balkezesük is, Gallo. Szervezett csapat, bárkit meg tud verni, de nyilván kedvezőbb ellene játszani, mint a montenegróiakkal vagy a szerbekkel” – nyilatkozta.

Az olasz válogatott csak tizenkét játékossal szállhat harcba, mivel a 279-szeres válogatott Maurizio Felugo egyik kézközépcsontja eltörött a németek elleni mérkőzésen, hat-hét hetet ki kell hagynia. A mieinknél Madarason kívül a szerdai edzést kihagyó Kis Gábor beteg, de mindketten bevethetőek lesznek.

ÉREMHALMOZÓK

Hagyományos vízilabda-nagyhatalmak jutottak be az Eb elődöntőjébe: Magyarország, Olaszország, Szerbia (Jugoszlávia jogutódjaként) és Horvátország 15 olimpiai, 9 világbajnoki és 19 Európa-bajnoki címet mondhat magáénak. A 2008-as Eb-n a mieink a 3., a szerbek a 2., a horvátok a 4., az olaszok pedig az 5. helyen végeztek.

Az olaszokról még olimpiai bizottságuk elnöke is szuperlatívuszokban beszélt, Gianni Petrucci ugyanis felhívta a válogatottat a németek elleni siker után. A „settebello” szövetségi kapitánya, Alessandro Campagna szerint nem ők az esélyesek, de pont ezzel járhatnak jól.

„A srácok Németország ellen tudták pótolni Felugót is, de a magyarok elleni meccs lesz az eddigi legnagyobb erőpróba a csapat számára. Az égvilágon semmi veszítenivalónk nincs, ez egyfajta érettségi vizsga lesz nekünk” – mondta a szakvezető.

VÍZILABDA EB, ZÁGRÁB
FÉRFIAK, ELŐDÖNTŐ.
Olaszország–Magyarország 20.40 (Tv: m1. Élő, szöveges közvetítés és folyamatosan frissülő cikk az NSO-n)
Szerbia–Horvátország 17.45
A 7.–10. helyért: Spanyolország–Görögország, Törökország–Románia
A 11. helyért: Oroszország–Macedónia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik