K. B. 2022.06.29 10:07 Frissítve: 2022.06.29 22:46

Vizes vb: Olasz Anna 6., Balogh Vivien 17. lett 10 kilométeren

Olasz Anna a 6., míg Balogh Vivien a 17. helyen zárt szerdán, a vizes világbajnokság nyílt vízi úszóversenyének 10 kilométeres számában.

Olasz Anna a 6., míg Balogh Vivien a 17. helyen zárt 10 kilométeren (Fotó: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

A mezőny mindvégig közepes tempót diktált, a hölgyek nagy erőt fordítottak a helyezkedésre. Az első kilométer után Balogh Vivien a 20. helyen állt, Olasz Anna pedig nem volt benne a legjobb harmincötben. Utóbbi aztán megindult, és hamarosan az élre is állt, és ezt a pozíciót körülbelül négy kilométerig tartotta. A nagyjából húszfős élmezőny a magyarokkal együtt hat kilométer után szakadt el az élbolytól. Sokáig úgy tűnt, hogy az öt kilométeren győztes brazil Ana Marcela Cunha duplázhat, de nem sokkal a cél előtt előbb a német Leonie Beck, majd a holland Sharon van Rouwendaal is felúszott rá. Óriási hajrá alakult ki hármuk között, amelynek végén holland győzelem született, a német zárt a második, a brazil pedig a harmadik helyen.

Olasz Anna végül a 6., míg Balogh Vivien a 17. helyen csapott célba.

Előbbi a verseny után így fogalmazott: „Nem úszom holnap huszonöt kilométeren, ezt most már biztosan kijelenthetem.”

„Legalább annyira meg vagyok lepve ettől az eredménytől, mint az első vb-men, amikor ötödik lettem. Kicsit aggódtam, hogy fog ez a 10 km sikerülni, de a váltóval nyert érem nagyon megnyugtatott, amiért jöttünk megvan, és onnantól próbáltam nem nyomást helyezni magamra. Izgultam a verseny előtt, de közben meg már teljesen nyugodt voltam: higgadt döntéseket hoztam, úgy csináltam a dolgokat, ahogy az adott helyzet megkívánta. A végén azért megijedtem, amikor a sokadik helyen fordultam, viszont nagyon meghaltam mellettem az emberek, s engem mindig motivál, ha mások jobban meghalnak, mint én. Kiadtam magamból a maximumot a végén, és ez a hatodik helyre volt elég” – foglalta össze Olasz Anna a versenyzését. 

Balogh Vivien nem különben volt elégedett, azt tűzte ki célként, hogy benne legyen a legjobb húszban. Hatalmas lelki fröccsöt jelent neki, hogy ezt sikerült elérnie a tizenhetedik hellyel. 

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS (Lupa-tó)
NŐI 10 KILOMÉTER
1. Sharon van Rouwendaal (holland) 2:02.29.2 óra
2. Leonie Beck (német) +0.5 másodperc hátrány
3. Ana Marcela Cunha (brazil) +0.5 mp h.
...6. Olasz Anna +9.9 mp h.
...17. Balogh Vivien +38.6 mp h.

2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.