Nagy Viktor lehúzta a rolót, Magyarország hengerelt és elődöntős!

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.25. 20:23
A magyar férfi vízilabda-válogatott kiváló játékkal, nagyon magabiztos győzelemmel jutott be a vizes vb férfi pólótornájának elődöntőjébe: Märcz Tamás csapata 14–5-re győzte le Oroszországot. A négy között Görögország vár a házigazda magyar csapatra.

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

VIZES VB
FÉRFI VÍZILABDA, NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 14–5 (5–0, 3–1, 3–3, 3–1)
Hajós uszoda, 7200
néző. V: Severo (olasz), Buch (spanyol)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 4, Gór-Nagy, Hárai 1, Vámos 2, HOSNYÁNSZKY 4. Csere: Decker Á., MANHERCZ K. 3, Mezei, Zalánki, Török. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OROSZORSZÁG: Sztacenko – Sepeljev, Merkulov, Holod, Liszunov 1, Nagajev 1, Vasziljev. Csere: Kornyejev (kapus), Szucskov, Asajev, Bugajcsuk 2, Gyerevjankin 1, Lazarjev. Szövetségi kapitány: Jevgenyij Jevsztignyejev
Gól – emberelőnyből: 9/7, ill. 12/4
Kipontozódott: Gór-Nagy (21. p.), Zalánki (29. p.), Török (31. p.)

Görögország, Szerbia, Katie Ledecky – és remélhetőleg Magyarország.

A görög, szerb amerikai trió volt, amely kedd délután agyonverte a világot, s abban bíztunk, hogy este a magyar férfiválogatott is csatlakozik a társasághoz, és ha nem is bucira, de azért magabiztosan elpáholja az oroszokat.

Ledecky sikere persze nem volt meglepő 1500 gyorson a Duna Aréna medencéjében, ahogy a Szerbia–Ausztrália 15–5 sem okozott különösebb felhördülést a Hajós uszodában – érdekesség, hogy a vb első számú esélyese ugyanúgy tízzel verte a kengurukat, mint a magyar válogatott –, a görögök ötgólos sikerére viszont nem volt kalkulálható. Az meg főleg nem, hogy Montenegró ellen Görögország 10–2-re vezessen a harmadik negyed végén!

„Talán kicsit motiváltabbak voltunk, ez volt a kulcsa a magabiztos győzelemnek. Megérdemelten nyertünk, örülök, hogy sima meccsen jutottunk a négy közé, ez mutatja a csapat erejét” – mondta a 12–7-re végződő partin négy gólt szerző Jannisz Funtulisz.

A szélső azért volt érdekes számunkra, mert a magyar válogatott mindenképp a Görögország–Montenegró párharcból kapott ellenfelet a folytatásra, csak nem mindegy, hogy az elődöntőben, vagy az 5–8. helyért... Az persze óvatosságra adott okot, hogy a magyar–orosz negyeddöntő előtt a férfi és a női mezőnyt egybevéve hatból négyszer a normál ritmusban (meccs, szünnap, meccs) lévő csoportmásodik ment tovább. Biztos, hogy hasznosan lehet tölteni a plusz pihenőnapot, s jobb 14 nap alatt hat, mint hét meccset vívni, a mellékelt példa azonban azt mutatja – főleg a lányoknál –, hogy néha a több meccs a jobb.

 

Nagy Viktoron ma nem nagyon lehetett kifogni (Fotó: Szabó Miklós)
Nagy Viktoron ma nem nagyon lehetett kifogni (Fotó: Szabó Miklós)

Ez a tétel szerencsére nem igazolódott be a Magyarország–Oroszország férfi negyeddöntőn, hiszen annak ellenére, hogy az oroszok voltak ritmusban, a magyar válogatott már az első percben vezetett – és gyakorlatilag négy perc alatt eldöntötte a mérkőzést.

Előbb Hosnyánszky Norbert találta meg a kapuba vezető utat a védő hóna alatt, majd Varga Dénes lőtt remekül a jobb alsó sarokba. Ilyen alaphanggal pedig nehezen tudtuk elképzelni, hogy csapatunk veszítsen, főleg miután a következő támadásból kivédekeztük az oroszok emberelőnyét, majd Manhercz Krisztián találta el ugyanúgy a jobb alsót, ahogy Varga Dénes, s ha ez nem lett volna elég, Hosnyánszky duplázott, aztán Vámos Márton is meglőtte az első gólját: 5–0 után tényleg nem volt kérdés, melyik gárda jut a négy közé.

Ezek után már csak olyan fontos válaszokat vártunk, mint hogy sikerül-e lecseréltetni Vitalij Sztacenkót? (igen); hány percig nem kap gólt a magyar válogatott? (több mint 10); lő-e Hosnyánszky Norbert csavargólt? (nem); felülmúlja-e Nagy Viktor az ausztrálok elleni 16/13-as mutatóját? (százalékra nem, de a 22/17 se kutya!); meglesz-e a közte tíz? (végül nem, de sebaj).

A pólógála természetesen a második félidőben is folytatódott – igaz, kicsit alacsonyabb intenzitás mellett –, a sakk-mattra játszott és Hárai Balázs által befejezett emberelőny során például Varga Dénes olyan passzt adott csuklóból Zalánki Gergőnek, hogy csak kerestük a leesett állunkat. Egyértelműen látszott a tudás- és sebességbeli különbség, az oroszok elfogytak, feladták, míg a mieink a játék minden pillanatát élvezték, egészen parádés estét produkálva ezzel.

A magyar férfiválogatott 2013 után újra vb-elődöntős, és a 17. világbajnokságán 12. alkalommal került be a legjobb négy közé.A tizenkettőből csak kétszer nem jutott döntőbe, s mindössze egyszer nem lett érmes...

A meccs után járt a simogatás (Fotó: Szabó Miklós)
A meccs után járt a simogatás (Fotó: Szabó Miklós)

 

A NAP MAGYARJA: VARGA DÉNES

Nem csodálnánk, ha az oroszok ufóként tekintenének Varga Dénesre, a magyar csapatkapitány ugyanis az ő tempójukhoz képest földönkívüli ritmusban játszott és hihetetlen dolgokat művelt a labdával. Lőtt remek gólt elhajlásból, bombázott villámgyors mozdulattal a hálóba, vagy adott olyan passzt csuklóból, amelynél másnak kitörne a keze, Varga Dénes meg magától értetődő természetességgel pöttyintette át a labdát a másik oldalra Zalánki Gergőnek. Zseni. Erről a bolygóról.

PERCRŐL PERCRE

„Minden forgatókönyvre felkészültünk, de a meccs előtt azt mondtam a stábnak, lehet, hogy az elején el tudjuk dönteni, és így is lett. Remekül sikerült a ráhangolódás a mérkőzésre, tökéletes egyensúlyt találtunk meg, nem pörögtek túl a játékosok, nagyon összeszedettek voltak, nagyon büszke vagyok rájuk! Válaszoltunk a görögöknek, akik szintén igen jól játszottak” – értékelt röviden Märcz Tamás szövetségi kapitány az M4 Sportnak a medence szélén.

4. NEGYED

8. perc. Talpon a közönség, „Szép volt, fiúk!”, „Ria, ria, Hungária”, Magyarország nagyon simán, nagyon jó játékkal jut be az elődöntőbe, amelyben Görögországgal találkozik csütörtökön. Nagy Viktor (a meccs MVP-je valószínűleg, bár Hosnyánszky és Varga Dénes is pályázhat erre a címre) véd még egyet, tökéletes slusszpoén. MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 14–5, Märcz Tamás csapata elődöntős! KÖSZÖNJÜK A FIGYELMÜKET, SZÉP ESTÉT!

Nagy Viktor szenzációs, 16 védést mutatott be eddig!

7. perc. A sydneyi olimpián 13–6 volt a magyar–orosz döntő, nem lesz tribute meccs.Török is kipontozódik, az oroszok nem tudják belőni a fórt.

6. perc. Orosz gól nincs, magyar akció van, és magyar gól, Hosnyánszky távolról! Mintha zsinóron húznák! Az oroszok a fejüket fogják. 14–5.

5. perc. Zalánki kimegy, egyben ki is pontozódik, fór és időkérés az oroszoknál.

5. perc. Elhal az orosz akció, jöhet a magyar. Hosnyánszky körbenéz, felmérni a helyzetet, mert Liszunov elindult a magyar csapat felé. Decker húz, Kornyejev véd. Az oroszok jönnek.

4. perc. Nagy Viktor lekap a levegőből egy ejtést, a másik oldalon Zalánki próbálja átlőni Kornyejev hasát, nem sikerül.

3. perc. Az se csúnya, sőt, szép! Manhercz-rakéta akad be a jobb alsóba, 13–5.

3. perc. Kiállítás itt, Decker második hibája. Precíz orosz emberfór, keresztlabda a kapu előtt, Liszunov emelkedik a hosszún, és közvetlen közelről betuszkolja. 12–5.

2. perc. Varga Dénes ad szép passzt Török Bélának, aki lő, Kornyejev véd. Bejátszás centerbe, Mezei víz alatt, kiállítás. DURR! Varga Dénes a rövidbe, a 4. találata. 12–4!

1. perc. Kellemes kis meccs, jó ezt leírni az idegnyűvő, kiélezett összecsapás helyett. Vámos lő akkora kapufát, hogy a csattanás áthallatszik a Duna Arénába.

3. NEGYED

8. perc. Az orosz akció vége egy kontra, forrt a víz rendesen. Hosnyánszky megnézi magának a bal alsót, Kornyejev kikapja a labdát. Merkulov lövését Nagy Viktor védi, 11–4 az állás egy jóval kiegyenlítettebb játékrész után!

7. perc. Hosnyánszky válaszol az oroszoknak, 11–4, szép távoli átlövés, gyors, erős és pontos.

6. perc. Orosz emberelőny egy sikertelen magyar támadás után. Zalánki megy ki. Gyerevjankin lövése valahogy becsorog, bevánszorog a blokkról a hosszúba, 10–4.

5. perc. Bugajcsuk lő gólt éles szögből fórból, szép megoldás, 10–3.

5. perc. Kiállítás! Gór-Nagy harmadik hibája, bekkünk számára véget ért a negyeddöntő, készülhet a görögök ellen. Orosz időkérés.

4. perc. Hopp, egy átfordulós trükkel próbálkoznak az oroszok a szélen, csak épp a labda marad Vargánál, mondhatni, ő nevetett utoljára a trükkön. Aztán lő egy irdatlan nagy lécet, a labda az oroszokhoz pattan.

4. perc. Jó orosz védekezés és labdaszerzés, és felharsan egy kósza Rosszija, Rosszija!

3. perc. Beakad egy távoli orosz lövés, Bugajcsuk középről, ezzel 10–2.

2. perc. Nagy Viktor labdát szerez. Gyakorlatilag már csak gólt kell lőnie. Nagajevet még ki is állítják, Manhercz bebombázza a labdát a rövidbe, 10–1!

1. perc. Az oroszoknak már annyi sikerélmény sem jut, hogy elvigyék a labdát, tudniillik az Zalánki zsákmánya. Ráadásul magyar fór, precíz megjátszás, Hárai fejezi be centerből pazarul, 9–1!

2. NEGYED

8. perc. Az orosz támadójáték teljes paralízisben. Nagy Viktor prüszköl egyet, majd békésen kiúszik, ez a meccs gyakorlatilag eldőlt. KÉT NEGYED UTÁN MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 8–1!

8. perc. Zalánkit állítják ki a bírók, a lövés középről jön, előkészítetlen, ráadásul Mezei úgy betakarja a lövőt, mintha a fénykorában levő Dikembe Mutombót látnánk a kosárlabdapályáról. Aztán Varga Dénes lő egy igen nagy gólt, a lelátón ülő oroszok romokban, 8–1!

7. perc. Az orosz balkezes, Nagajev megint megpróbálja, kapufa, Nagy Viktor beleért. A jó nagy pofont kiosztó Nagajev (frusztrálhatja az előző két jelenet) kiszáll, de rossz a magyar fórmegjátszás.

6. perc. Az oroszok Lazarjev révén próbálkoznak, Nagy Viktor véd még egyet, majd mutatóujjával jelzi, ma tényleg nem. Az ellenakciónál meg Vámos bevágja a labdát a kapuban Sztacenkót váltó Kornyejevnek. 7–1!

5. perc. JÁÁÁÁÁJ! Megvan a fórmegjátszás, de a labda picit magas a hosszún üres kapura érkező Deckernek, így nem lesz gól. Az orosz akció végén Holod rádurrantja, Nagy Viktor leereszti a redőnyt. Védési mutatója 7/8, a drukkerhad Nagy Viktort skandál. Decker Ádámot kiszórják, orosz időkérés.

5. perc. Magyar emberfór lesz, miután Háraival játszott titanicosat Asajev. Märcz Tamás időt kér.

4. perc. Hosnyánszky lövése nem jó, Holodét Nagy Viktor kivédi, majd körülnéz, és kinéz az ellenfélre. Aztán magyar akció jöhet.

Az ember sokkal jobban tudja értékelni az ellenfél remek góljait, ha nem szoros a meccs.

3. perc. Olyan meccse van az oroszoknak, amikor nem elég, hogy jobb az ellenfél és ők meg képességeik alatt teljesítenek, de még szerencséjük sincs. Még egy kapufa. Aztán Török is beszedi második személyi hibáját, az emberfórból Ivan Nagajev lő egy irdatlan nagy gólt nullszögből. Szerintem idegből tette. 6–1!

2. perc. BUMM! Varga Dénes eldob egy messzi szabaddobást, Sztacenko nem tudja védeni. Tényleg nagyon érik a kapuscsere, mert a fiatal orosz kapustehetség nem fog semmit. 6–0!

2. perc. Nagy Viktor már elmondta korábban: „Ma nem!” Most Szucskov lövését védi, az ötödik védése már a meccsen! A bekkek pedig labdát szereznek.

1. perc. Az oroszok elhozzák a labdát, de akciójuknak véget vet egy bírói ítélet, kontra. Varga Dénest víz alá tunkolják erősen. A centert kitolják egész messzire. Vámos bejátszása elég reménytelen, Mezei elől simán elviszik a labdát.

1. NEGYED

8. perc. A negyed utolsó lehetősége az oroszoké, Gór-Nagyot kiküldik. Nagy Viktor véd egyet, majd átdobja a pályát, vége az első negyednek, a remekül játszó magyar válogatott 5–0-ra vezet a bénult oroszok ellen!

8. perc. Nézzük a fórmegjátszást! Vámos bevágja, könyörtelenül! 5–0!

8. perc. Újabb rossz orosz lövés, a magyar védekezés egészen magas színvonalú. Hárai kiharcol egy kiállítást, Märcz Tamás időt kér.

7. perc. Az egy dolog, hogy kontra az oroszok ellen, az a másik, hogy kicsit rendezetlen védelemre úszhatnak a mieink. Aztán visszaáll a normális üzem. Például az, hogy HOSNYÁNSZKY VALAMI ŐRÜLETESEN NAGY GÓLT LŐ!!! Jézusom, ez durva volt. A kapus feje fölé, védhetetlen. Érik az orosz kapuscsere? 4–0!

Ott a harmadik! Manhercz lövése pattan be a rövidbe, Sztacenko eddig nem remekel, nem bánjuk. 3–0!

6. perc. Igen jó Sepeljev-lövés messziről, Nagy Viktornak nincs esélye, cserébe szerencséje igen, a labda a jobb oldali kapufáról pattan vissza a kezébe!

5. perc. Orosz emberelőny, Török Béla ment ki. Letelik a kiállítás, Nagajev elkapkodja, rossz lövés. Az ellentámadásnál magyar megúszás, Török indítja Manherczet, aki elkapkodja a ziccert!

Az orosz támadójáték eddig elég bénult, és kétgólos hátrányban is van a csapat, jön hát az első időkérés.

4. perc. Még egy blokk! Merkulov bombájába Erdélyi kap bele, kitűnő védekezés! A magyar akció végén Varga Dénes csapja be Sztacenkót, 2–0!

3. perc. Nagy Viktor harci hangulatba került három perc alatt, nála a labda, hergeli is magát. A magyar támadásból semmi sem lesz, el kell tennünk a labdát a támadóidő lejárta miatt.

3. perc. Veszélytelen magyar akció, Erdélyi lő a messzeségből, pontatlanul.

2. perc. Gór-Nagy kimegy, centerben szabálytalankodott. Liszunovra játsszák ki, de az orosz 11-est Hárai betakarja egy blokkal!

2. perc. Danyiil Merkulov pörköl rá messziről egy labdát, Nagy Viktor odaér, szöglet.

1. perc. Emberelőnyben támadhat a fehér sapkás magyar csapat, Hosnyánszky bevágja a rövidbe Sztacenkónak, 1–0!

1. perc. Az oroszok viszik el a labdát, az övék az első támadás joga. Az akció végén labdavesztés, Gór-Nagy szedi össze a labdát.

Tele a Hajós (nyilván nem is lehetett mást várni), pazar hangulatban zajlik a bemutatás. Magyarország esélyesként kezdi a negyeddöntőt. Az oroszok meg magyar kisgyerekkel pacsiznak, aranyos. Halál komoly arccal jönnek be a vendégek (is). Rendkívül fontos mérkőzés.

A mai helyosztókon: a 15. helyért Kanada–Dél-Afrika 9–6, a 13. helyért Egyesült Államok–Franciaország 11–8. A 9–12. helyért játszott „elődöntők”: Brazília–Japán 7–9, Kazahsztán–Spanyolország 6–18.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A női válogatotthoz hasonlóan a férfiak is főműsoridőben pólóznak a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában: az ellenfél a nyolc közé a spanyolok elleni 11–10-es sikerrel bejutó Oroszország. A már lejátszott kér negyeddöntőben: Montenegró–Görögország 7–12, Szerbia–Ausztrália 15–5. A görögök várnak a magyar–orosz meccs győztesére, míg Szerbia ellenfele a késő esti horvát–olasz rangadó győztese lesz. A percről percre közvetítéssel Marosi Gergely köszönti Önöket, az összefoglaló Rác Benedek Balázs munkája. Jó szurkolást, jó szórakozást kívánunk!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik