KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, PIRCS ANIKÓ (tudósítás) PUSZTAI VIOLA (videó) 2019.07.19 16:57 Frissítve: 2019.07.19 20:08

Vívó-vb: Siklósi Gergely érme biztos, este a színe is kiderül

A 21 esztendős Siklósi Gergely elődöntőbe jutott a budapesti vívó-világbajnokság férfi párbajtőrversenyében, miután 15:8-ra legyőzte a holland Bas Verwijlent. Siklósi korábban az olimpiai bajnok Pak Szang Jungot és a friss Ázsia-bajnok Jamada Maszarut is legyőzte – mindkettőt aranytussal. A női tőrözőknél Kreiss Fanni jutott a legtovább, ő a nyolcaddöntőben esett ki.

Siklósi Gergely elődöntőt vív Budapesten (Fotó: Török Attila)

NEGYEDDÖNTŐ
FÉRFI PÁRBAJTŐR

Siklósi Gergelyre a Rédli Andrást búcsúztató Bas Verwijlen várt a legjobb nyolc között. Az asszót a holland kezdte jobban, de Siklósi azonnal fordított, sőt, két tiszta akcióval 3:1-es előnyre tett szert. Verwijlen 4:4-nél egalizált, az előnyt azonban egyszer sem tudta átvenni szerencsére, sőt, Siklósi szünet után csakhamar visszaállította a kétpontos különbséget, 11:8-nál pedig először az asszóban három tussal is vezetett már.

A holland láthatóan nehezen viselte a helyzetet, többször is széttárt karokkal nézett, hol Siklósira, hol a vezetőbíróra, hol csak úgy maga elé, mindez pedig csak növelte a 21 esztendős magyar önbizalmát. Siklósi 14:8-ra módosította az állást pillanatok alatt, majd a kegyelemdöfést jelentő 15. tussal sem várt sokat! Ezzel biztosította helyét az esti programban, azaz már biztosan érmes! 15:8

„Tudtam, hogy uralnom kell az egész asszót, és az elején, amikor rájöttem, hogy váltanom kell, onnantól fogva magabiztosnak éreztem magam – mondta győzelme után Siklósi az NSO Tv-nek. – Amikor támadtam, én adtam a tust, láttam rajta, hogy lányos zavarában van, és nem tud váltani, 13:8-nál tudtam, hogy ez megvan. Beszéltem előtte Rédli Andrással, tudtam, hogy figyelnem kell a lábszúrásra, mégis abból kaptam az első tust. De erre is jól reagáltam, előrébb tettem a kezemet, hátrébb a lábamat, és onnantól már én adtam belőle a tusokat. Nagyon jól hangzik, hogy már vébéérmes vagyok, de minél fényesebb érmet szeretnék, mostantól a világbajnoki címre hajtok!”


Siklósi ellenfele az olaszok friss Európa-bajnoki ezüstérmese, a világranglista 7. helyén álló Andrea Santarelli lesz a program szerint 18 órakor kezdődő első elődöntőben.

Rédli András a nyolcaddöntőben és Verwijlennel szemben búcsúzott, míg az élete első felnőtt-vb-jén szereplő Nagy Dávid a 64 között esett ki.

Női tőrben Kreiss Fanni jutott a legtovább, a legjobb tizenhat jelentette számára a végállomást. Mohamed Aida és Kondricz Kata a legjobb 32, Lupkovics Dóra a 64 között talált legyőzőre.

AZ ELŐDÖNTŐRŐL ITT OLVASHATNAK!

KORÁBBAN

NYOLCADDÖNTŐ
FÉRFI PÁRBAJTŐR

Siklósi Gergely nyerte meg az első asszót pénteken a magyarok közül (Fotó: Földi Imre)

Aranyember(?). Legalábbis aranytusember. Ő Siklósi Gergely. A 21 esztendős párbajtőröző a 2016-os olimpiai bajnok legyőzése után kísértetiesen hasonló forgatókönyv mellett, 9:9 után aranytussal búcsúztatta a júniusban Tokióban Ázsia-bajnoki címet nyerő Jamada Maszarut is.

Siklósi szinte végig vezetett egy vagy két tussal, sőt, 7:4-nél, 8:5-nél és egy kettős találat után 9:6-nál is három volt közte. A japán viszont 3:0-s sorozatával az utolsó másodpercekre nemhogy visszajött a meccsbe, hanem egalizált is...

Jöhetett a ráadás, amelyben az ütő is megállt a BOK-csarnok közönségében: jó félpercnyi küzdelem után Jamada eltalálta Siklósit, a zsűri azonban videózás után nem adta meg a pontot. A világranglista 45. helyén álló magyar pedig élni tudott a lehetőséggel, és érvényes akcióból befejezte az asszót! 10:9

„Úgy éreztem, ez az asszó végig kézben volt, a japán próbálta lassítani a vívást, a végén viszont remekül vívott, nagyon jól csinálta, megérdemelten egyenlített. A hosszabbításban azt hittem, kikaptam, mikor megszúrt, de a zsűri döntése alapján folytathattuk, és én is úgy érzem, hogy ez jogos volt. És így szerencsére megint az enyém lett az utolsó tus. Nem készülünk erre külön az edzéseken, magától jön” – mondta az NSO Tv-nek Siklósi.

A biztos magyar éremhez már csak Rédli Andrásnak kellett volna bejutnia a nyolc közé – akkor a két honfitárs egymás ellen vívott volna a négybe kerülésért –, de nem sikerült neki.

A világranglista 14. helyén álló Bas Verwijlen kezdett jobban (2:0), de Rédli hamar magára talált, és 3:3-nál egalizált. Innentől, egészen a végsőkig egy tusnál nagyobb különbség nem alakult ki a két rutinos vívó között. Az utolsó percben egy-egy sárga lapnak köszönhetően 7:7-re módosult az állás, jöhetett hát az újabb ráadás és az újabb aranytus.

Zsinórban a negyedik magyar siker viszont elmaradt ezen forgatókönyvvel, a holland határozott akcióból néhány másodperc alatt befejezte az összecsapást. 7:8

„Nüanszokon múlott a továbbjutás, mint ezen a szinten már mindig minden. A nyolcaddöntő a hosszabbításig végig úgy alakult, ahogyan előre sejtettem, ami nem véletlen, hiszen kadétkorunk óta együtt versenyzünk Bas Verwijlennel. Nagyon jó vívó, nem véletlenül jutott a legjobb nyolc közé idézte fel a történteket Rédli az öltöző felé tartva. – Nagyon csalódott vagyok. Úgy keltem fel péntek reggel, hogy megnyerem a versenyt, és a legjobb tizenhatig jól is haladtam a célom felé. Jól ment a vívás, nem tudom magam ostorozni, de fájnak a történtek, mert sikerorientált vagyok, mint minden magyar sportoló. Ma eltemetem magam, és majd holnap kiásom.”Siklósinak kell(ene) tehát legyőznie a 2011-ből már egy vb-ezüstöt vitrinjében tudó Verwijlent.

NŐI TŐR

Kreiss Fanni a világranglistán tíz hellyel mögötte álló Pauline Ranvier-vel találkozott a legjobb tizenhat között; a franciát ráadásul eddigi egyetlen találkozójukon, idén májusban 15:8-ra legyőzte. Viszont épp az UTE vívója bizonyította be egy körrel korábban, hogy a papírforma mit sem számít.

És ez ezúttal is igazolódott...

Az első tust Ranvier adta, Kreiss 5:4-nél vette át a vezetést először, majd 10:8-nál már két találat volt a magyar tőrözőnő előnye. A francia szépített, majd a következő akció után ülve a páston maradt, és ápolást kért. Visszatért ugyan, de percekig csak kereste önmagát, ezt kihasználva pedig Kreiss 12:9-es fórt épített ki.

Ranvier innen talált magára, és 5:0-s sorozatot produkálva nemcsak fordított, hanem egyetlen tusra is került az asszó megnyerésétől. A 2017-es universiade magyar győztese még szépített ugyan, de fordítani már nem tudott. 13:15

Ezzel az utolsó magyar is búcsúzott a női tőrözők mezőnyében.

A 16 KÖZÉ KERÜLÉSÉRT
FÉRFI PÁRBAJTŐR

Siklósi (jobbra) szárnyalt, aranytussal legyőzte a 2016-os olimpiai bajnokot (Fotó: Földi Imre)

Pak Szang Jung. A 2016-os riói olimpia bajnokának neve alighanem egy életre beleégett a vívás iránt érdeklődő magyarok emlékezetébe. Az Imre Gézát legyőző dél-koreain ezúttal az új magyar párbajtőr-generáció tagja, Siklósi Gergely vett szenzációs elégtételt.

A 21 esztendős Siklósi taktikusan, Paknál látványosan hosszabb kezeit kihasználva rendkívül szoros asszót vívott. Az első tus még a dél-koreaié volt, ám Siklósi fordított, majd 4:2-re is vezetett már. Az első szünetben 5:4-es előnyben volt a magyar, de Pakot ezúttal sem lehetett leírni, a folytatásban pillanatok alatt egalizált, majd megszerezte a vezetést, 5:6. Ezúttal Siklósi volt a soros a fordítások terén. Össze is jött, 8:6-ra megint ellépett, de a riói aranyérmes háromtusos sorozattal sokadjára is visszavette a vezetést, 8:9.

Siklósi bő fél perccel a vége előtt egalizált, az óra lepörgött, így jöhetett az aranytus, ezt pedig a közönség óriási örömére Siklósi tudta bevinni! 10:9

„Nagyon örülök a győzelemnek, úgy éreztem, végig én irányítottam a meccsen. Még ha vezetett is a dél-koreai, rendre hamar meg tudtam fordítani az állást. A taktika megvolt a fejemben az egész meccsre, de menet közben mindketten gyakran váltottunk. A párizsi világkupán az elődöntőben vívtunk egymással, akkor a végén simán kikaptam, kicsit tartottam attól, hogy ez megismétlődhet. De ezúttal nekem sikerült jól a vége – én vittem be az aranytust. Nincs kitűzött helyezés a fejemben, szeretném a hazai közönség előtt élvezni a vívást” – mondta Siklósi Gergely, aki azt is elárulta, a riói olimpiai finálét Pak Szang Jung ellen elveszítő Imre Géza ezúttal nem adott neki tanácsot, az elmúlt években azokban már többször átbeszélték a történteket.

Honnan hozta vissza Rédli András!

A 2017-es vb-n egyéni bronzérmet szerző Rédli sokáig rendkívül soros, ám nem túl akciódús asszót vívott a venezuelai Rubén Limardo ellen. A világranglista harmadik helyén álló dél-amerikai 7:6-nál aztán átvette az irányítást, és 22 másodperccel az idő lejárta előtt már három tussal is vezetett (11:8). Rédli ekkor fegyvert cserélt, és rögvest talált is, majd 13.5 másodperc elteltével már 11:11-es egál állt a BOK-csarnok eredményjelzőin!

Jöhetett az aranytus, a ráadásban jó 50 másodpercen keresztül megint nem történt semmi, a két fél csak óvatosan méregette egymást, érezhetően a kivárásra játszottak mind a ketten. Aztán Rédli egyszer csak megindult, és óriási ovációt kiváltva bevitte a döntő találatot! 12:11

Egymás után két olimpiai bajnokot búcsúztattak a magyarok a legjobb harminckettő között.

Rédli András remek érzékkel váltott fegyvert (Fotó: Földi Imre)

„Álmoskásan kezdtem a második meccset is, úgy, mint az első főtáblás asszóban, de ebben a fegyvernemben nem lehet ajtóstól rontani a házba, az ellenfél ráadásul egy olimpiai bajnok volt – értékelte az asszót Rédli a Nemzeti Sport kérésére. – Háromtusos hátrányban, a venezuelai 11:8-as vezetésénél csináltam egy kamu fegyvercserét, nem volt probléma a párbajtőrömmel, de ez kellett ahhoz, hogy rendezzem a gondolataimat, és megtörjem az ellenfél lendületét. Hatalmas akaraterővel kiegyenlítettem, a hosszabbításban pedig nálam volt a lélektani előny, ráadásul a riválisomnak kellett kezdeményeznie. Nem szeretnék a tizenhat között megállni, a folytatásban is kiteszem a szívem és a lelkem a pástra.” Videónkban arról is beszél, hogy a folytatásban neki is olyan bátran kell vívnia, ahogy a Fradi futballozott a Ludogorec ellen.

NŐI TŐR

A női tőrözőknél Mohamed Aida lépett pástra elsőként a nyolcaddöntőbe jutásért, ő már hét évvel korábban, 1993-ban világbajnoki dobogón állt, mint hogy aktuális ellenfele, Leonie Ebert megszületett volna. A németek 19 éves, feltörekvő üdvöskéje azonban ezzel a ténnyel nem sokat foglalkozott, az asszó 4:2-ig volt szoros, utána a világranglista 7. helyén álló Ebert ellépett, és 15:3-mal búcsúztatta a magyar Európa-bajnokot.

„Csalódott vagyok, mert ugyan a német mellett szólt a papírforma, de szerettem volna felborítani. Olyan volt a meccs, mint egy iskolázás, amelyben a német lány volt most a mester. Tudtam, hogy közelebb kellene hozzá mennem, de nem éreztem ellene a távolságot, miközben ő magabiztosan jött előre. Szorosabb asszóra számítottam...”  szomorkodott az asszó után Mohamed.

Kreiss Fanni Anasztaszija Ivanovával találkozott, akit legutóbb tíz éve, egy junior Európa-bajnokságon tudott legyőzni. Azóta is csak egyszer vívtak, idén februárban a torinói vk-versenyen, akkor az orosz elsöprő, 15:1-es diadalt aratott...

Ilyen előzmények után több mint megkönnyebbülést jelentő volt Kreiss 3:0-s sorozata az asszó elején. Az orosz a szünet után ugyan összeszedte magát, és 4:3-nál egyetlen tusra is megközelítette az UTE válogatott tőrözőjét, de aztán Kreiss ismét biztosnak tűnő előnyt tudott építeni. 11:7-nél úgy tűnt, sima lehet a vége, de Ivanova másként gondolta, és 12:10-re ismét felzárkózott. Többször is villantak a lámpák, de érvényes találatot egyik vívó sem tudott adni. Hét másodperccel a vége előtt aztán Kreiss ismét tust adott, ezzel végképp megtörve a világranglista 9. helyén álló ellenfelét. 14:10

„Röpke tizenöt tus  volt a két asszónk közti különbség, hiszen legutóbb csak egyet sikerült adnom Ivanovának. Az elég megrázó élmény volt, de ez a szép a vívásban, hogy bárki megverhet bárkit, bármikor. Most szerencsésen én jöttem ki belőle jobban. Elég szigorú taktikával léptem pástra, amit be is tartottam – van, hogy nem szoktam –, és ami működött is. Amikor eltértem tőle, akkor tust is kaptam. Szóval, ez volt a kulcs” – mondta az NSO Tv stábjának a nyolcaddöntős Kreiss Fanni.Rutinos olasz, a 2013-ban és 2014-ben is egyéni világbajnoki címet nyerő Arianna Errigo várt Kondricz Katára. A két tőrözőt kereken hatvan hely választotta el egymástól a világranglistán, mondani sem kell, nem a 21 éves magyar javára. Ebből viszont a páston szinte semmi sem látszott meg, sőt, bár az első tust nem ő adta, a folytatásban 3:1-re, majd 4:2-re is Kondricz vezetett.

A második három perc vége felé kezdtek megmutatkozni az iszonyatos koncentráció okozta fáradtság jelei Kondriczon, az olaszok olimpiai ezüstérmese ezt kihasználva négy tussal el is lépett, de a Honvéd vívója nem adta fel, és 11:10-nél felzárkózott egyetlen találatra. A közönség is érezte, kulcsfontosságú tus jön, de hiába a szurkolás, Errigo talált. Az olasz innen rutinból lehozta az asszó végét, 15:11-gyel búcsúztatva az élete első felnőtt-vb-jén nagyot küzdő Kondricz Katát.

Kondricz Kata a 32 között zárt élete első felnőtt-vb-jén (Fotó: Török Attila)

Ezzel a legjobb tizenhat közé a női tőrözők között egyedül Kreiss jutott el a magyarok közül.

A 32 KÖZÉ KERÜLÉSÉRT

FÉRFI PÁRBAJTŐR

Háromból két magyarnak sikerült a győzelem a legjobb 64 között férfi párbajtőrben. Az első siker Siklósi Gergelyé volt, aki a világranglista 71. helyén álló venezuelai ellenfelét összességében nagyobb izgalmak nélkül, 15:10-zel búcsúztatta.

Ezt követően a centerpástoknál Rédli Andrásé volt a főszerep. A 2013-ban csapatban Budapesten vb-címet nyerő vívó először 11:10-nél szerzett vezetést a svájci Michele Niggeler ellen, ezt követően viszont magabiztosan hozta az asszót, 13:10-re ellépett, majd kettős találattal egyetlen tusra került a sikertől, és ezt az első adandó alkalommal be is vitte (15:11).

Rédli András 11:10-nél szerzett először vezetést svájci ellenfele ellen, és magabiztosan nyert (Fotó: Földi Imre)


A juniorkorosztályból éppen csak kiöregedett, már felnőtt magyar bajnoki címet is szerző Nagy Dávid viszont nem tudta felborítani a papírformát. A világranglista 6. helyén álló, tavaly Bangkokban Ázsia-bajnoki ezüstérmet szerző Dmitrij Alekszanyin 15:10-re legyőzte az élete első felnőtt-vb-jén szereplő vasasost.

„Nem voltam elég határozott. kezdte értékelését Nagy Dávid. – Az asszó előtt eltört a fegyverem, amellyel eddig vívtam, persze nem akarom erre fogni a vereséget, nem is lehet, és nem is szeretnék kifogásokat keresni. De úgy éreztem, hogy ez kicsit rányomta bélyegét az asszóra. Bizonytalanabbul vívtam, a kazah srác nagyon magabiztos volt, végig koncentrált. Próbáltam visszakapaszkodni a meccsbe, gyakorlatilag futottam az asszó elejétől a végéig az eredmény után. Próbáltam váltani, de ez nem minden esetben sikerült, és amikor nem a jó akciót csináltam, akkor meg is büntetett. Azzal mindenképpen elégedett vagyok, hogy az első felnőtt-világversenyemen hatvannégy közé kerültem, de úgy éreztem, több van bennem. Jó volt hazai közönség előtt vívni, csak azt sajnálom, hogy a főteremben nem vívtam, kíváncsi lettem volna, hogy ott milyen a hangulat.”

NŐI TŐR

Szinte hihetetlen, de Mohamed Aida 43 évesen is bizonyít a női tőrözők mezőnyében. Világbajnoki ezüstérmesünk a legjobb 64 között a csupán 21 esztendős brit Kate Beardmore-t búcsúztatta. Érdekesség, hogy ez volt ugyan a harmadik egymás elleni asszójuk, de csupán az első, amely tizenöt tusig tartott. Legutóbb az Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában Beardmore megtréfálta magyar riválisát (3:5), akinek így volt miért revansot vennie (15:12).

Nagyot küzdött Lupkovics Dóra, aki 14:10-ről 14:13-ra is feljött a dél-koreai Dzson Hi Szuk ellen, ám a 2009-es vb-n ezüstérmet szerző riválissal szemben az egyenlítés már nem jött össze. Az utolsó tust hosszasan elemezte a vezetőbíró, végül a dél-koreainak adta (13:15).

Kreiss Fanni meggyőző teljesítménnyel jutott a legjobb 32 közé (Fotó: Földi Imre)

Sokkal egyszerűbb dolga volt Kreiss Fanninak. Az UTE universiadegyőztes tőrözőnője 7:0-ra is vezetett már a mexikói Alely Hernández ellen, amikor az először tust tudott neki adni. A vége 15:6 lett  – nem a mexikóinak.

Kondricz Kata az oroszból lett üzbég, Jana Alborova 15:8-as legyőzésével lépett tovább.

A CSÜTÖRTÖKI NAP ESEMÉNYEIRŐL ITT OLVASHATNAK!

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST 
FÉRFI PÁRBAJTŐR
A 32 közé kerülésért
Siklósi Gergely
–Francisco Limardo (venezuelai) 15:10
Rédli András–Michele Niggeler (svájci) 15:11
Nagy Dávid–Dmitrij Alekszanyin (kazah) 10:15
A 16 közé kerülésért
Siklósi Gergely–Pak Szang Jung (dél-koreai) 10:9
Rédli András–Rubén Limardo Gascon (venezuelai) 12:11
Nyolcaddöntő
Siklósi Gergely
–Jamada Maszaru (japán) 10:9
Rédli András–Bas Verwijlen (holland) 7:8
Negyeddöntő
Siklósi Gergely
–Bas Verwijlen (holland) 15:8

ELŐDÖNTŐ
18.00:
Siklósi Gergely–Andrea Santarelli (olasz)

NŐI TŐR
A 32 közé kerülésért
Kreiss Fanni–
Alely Hernández (mexikói) 15:6
Kondricz Kata–Jana Alborova (üzbég) 15:8
Mohamed Aida–Kate Beardmore (brit) 15:12
Lupkovics Dóra–Dzson Hi Szuk (dél-koreai) 13:15
A 16 közé kerülésért
Kreiss Fanni–
Anasztaszija Ivanova (orosz) 14:10
Kondricz Kata–Arianna Errigo (olasz) 11:15
Mohamed Aida–Leonie Elbert (német) 3:15
Nyolcaddöntő
Kreiss Fanni–Pauline Ranvier (francia) 13:15

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Kovács Erika, Pircs Anikó, Kocsmár-Tóth István (tudósítás), Pusztai Viola (videó), Földi Imre, Török Attila (fotó)

*A várható legkorábbi kezdési időpontok.

2019.07.24 21:39:33

Vívó-vb 2019 SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Kétszeres olimpiai bajnokként jár neki a tisztelet.

2019.07.21 16:18:42

Vívó-vb 2019 KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) PUSZTAI VIOLA (videó)

Férfi kardcsapatunk mínusz hétről visszajött és Szilágyi révén fordított, de az utolsó tust az egyéni vb-győztes adta.

2019.07.20 22:10:13

Vívó-vb 2019 PIRCS ANIKÓ

NS-VÉLEMÉNY. Jó a képzelőereje, és erősen hisz a teremtő képzeletben, a vizualizáció erejében.

2019.07.19 17:17:03

Vívó-vb 2019 KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (tudósítás), PUSZTAI VIOLA (videó)

A Honvéd párbajtőrözője hihetetlen izgalmak után, háromtusos hátrányból fordított, és nyert a Bida elleni fináléban.

2019.07.14 23:58:06

Vívó-vb 2019 THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Ne csodálkozzunk, hogy a magyar emberek kíváncsiak ezen sportágak világbajnokságaira. Biztos így lesz mától a BOK-csarnokban is.