Tekvondó: sportági történelemírás Márton Vivianával

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.11. 16:36
null
Magyarország három tekvondóssal képviseltetheti magát a nyári, párizsi olimpián, s a trió legifjabb tagjaként lehet ott a francia fővárosban a 18 esztendős Márton Viviana is.

A honi tekvondószövetség elnöke, Márton Zsolt Krisztián kívánsága teljesült: három magyar is indulhat az idei párizsi ötkarikás játékokon, miután két huszonegy éves fiatalember mellett a február közepén nagykorúvá lett névrokon, a Madridban élő, de kezdetektől piros-fehér-zöld színekben versenyző

Márton Viviana is kiharcolta a részvételre jogosító kvótát Szófiában,

is kiharcolta a részvételre jogosító kvótát Szófiában,

az elmúlt hétvégén rendezett kvalifikációs tornán.

A bolgár főváros adott otthont az utolsó olyan sportági eseménynek, ahol még meg lehetett váltani a párizsi repülőjegyet, ehhez pedig az szükségeltetett, hogy az olimpián indulni szándékozó a selejtezős tornán beverekedje magát küzdelmi kategóriájában a döntőbe. Márton Viviana, a múlt évi junior Európa-bajnok a 67 kilósok között, csupa nagyszerű küzdősportoló társaságában vágott neki a vasárnapi viaskodásnak, és kétszeresen is dolgozott benne a bizonyítási vágy, mivel ikertestvére, a múlt évi felnőtt-világbajnok a szombati csatározásban időnek előtte elvérzett. Prózaibb megfogalmazásban: Márton Luana az 57 kilósok mezőnyében egy győztes meccs után a legjobb nyolc között alulmaradt a nemzetközi szövetség által menedzselt menekültcsapat olimpiai bronzérmes iráni tagjával szemben, így elbúcsúzhatott párizsi olimpiai álmaitól.

– mondta el utóbb Viviana, aki Luanával együtt a múlt hónap elején madridi egyesületéből magyar klubba igazolt át, mindketten az UTE versenyzői lettek.

A kvalifikációs viadalt aztán úgy is kezdte, hogy tényleg lesöpör mindenkit a tatamiról, aki csak útjába kerül. Három ellenfele is bánhatta a találkozást, mert Viviana mindegyiket két menetben intézte el és látványos teljesítménnyel jutott be a döntőbe, amelyet már meg sem rendeztek, lévén az első két helyezett, az elődöntők győztesei egyformán olimpiai szereplővé avanzsáltak.

Sikerével Márton Viviana a koreai eredetű küzdősport históriájában az első magyar ötkarikás kvótaszerző lett, s 18 évesen szerepelhet a francia fővárosban, ahol augusztus 7-től 10-ig rendezik meg a tekvondóversenyeket.

– nyilatkozta Márton Viviana, aki még a szófiai selejtező előtt nem egyszer kijelentette, hogy olimpiai bajnok akar lenni, akárcsak pár perccel idősebb nővére. Luanának az álmot immár csak Los Angelesben, 2028-ban sikerülhet megvalósítania. Vivianának azonban már akár Párizsban a nyakába akaszthatják az ötkarikás aranyérmet...

(Kiemelt képet készítette: Borhi Mihály)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik