Labdarúgás: Vancsa Zalán a legjobb formában lévő fiatal légiós

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.09. 09:00
null
A fiatal légiósok legutóbbi tíz mérkőzését vizsgáltuk meg; a 19 éves Vancsa Zalán minden mutatóban kiemelkedik a mezőnyből.

Számos fiatal magyar labdarúgó játszik külföldön, akiről csak akkor hallunk, ha debütál vagy gólt szerez. A jövő generációjára érdemes ennél nagyobb figyelmet fordítani, ezért alaposan megvizsgáltuk, hogyan teljesítenek azok az utánpótláskorú játékosok, akik külföldi bajnokságban szerepelnek hétről hétre.

Áttekintettük, hogy az elmúlt tíz meccsen mennyi játéklehetőséget kaptak, hányszor nevezték őket a kezdőcsapatba, szereznek-e gólokat vagy éppen kapusként hány clean sheetet produkáltak. Továbbá az Eredmenyek.com a legtöbb bajnokit követően a mérkőzés statisztikái alapján tízes skálán értékeli a játékosokat, megnéztük, e téren hogyan állnak a magyar fiatalok.

A legtöbb játéklehetőséget a legutóbbi tíz mérkőzésen a belga másodosztályban szereplő Lommel SK csatára, a 19 éves Vancsa Zalán kapta,

kapta,

akit mindössze két alkalommal cserélt le a vezetőedző. A kiváló formáját a legjobban az igazolja, hogy a vizsgált időszakban hétszer volt eredményes és egy gólpasszt is adott, ráadásul a Liege elleni találkozón háromszor talált be.

A kapusok helyzete persze mindig más, hiszen meglehetősen ritka, hogy őket lecseréli az edző. A 21 esztendős Hegyi Krisztiánnal sem történt ilyesmi, kilenc meccset játszott a holland másodosztályú Den Bosch, amióta oda szerződött, és minden találkozót végigjátszott.

Kilenc mérkőzésen tizenkét gólt kapott, és kiemelendő, hogy négyszer „nullán” tartotta az ellenfelet.

A Parmában légióskodó Balogh Botond neve mellett bizonyára nagyobb szám szerepelne, ha a Cosenza elleni összecsapáson nem állítják ki második sárga lappal a 73. percben. A 612 játékpercet egyébként hét mérkőzésen gyűjtötte, mivel kétszer padozott, a Ternana ellen pedig eltiltás miatt nem állhatott be.

Baloghéhoz nagyon közeli percszámot rögzíthettünk a DAC 22 éves játékosánál, Vitális Milánnál. A középpályás tízből nyolc meccsen pályára lépett, gólt nem szerzett, viszont három sárga lapot összeszedett.

A 20 éves felnőttválogatott Kerkez Milos sérült volt, majd fordulókon keresztül csak csereként játszott a Bournemouth-ban, de abban semmi meglepő nincs, hogy a Premier League-ben minden percért meg kell küzdeni a posztriválissal.

Érdekes a hamburgi 21 éves Németh András helyzete, akit jellemzően az utolsó negyedórában küld pályára az edző, átlagosan pedig húsz percet játszott a tíz meccsen.

Csatár létére nem szerzett gólt, ami nem biztató, viszont hozzá kell tenni, hogy valóban kevés lehetőséget ad neki a klubja.

A 19 éves Yaakobishvili Antal neve ellepte a hazai sportsajtót, amikor bemutatkozott az akkor még listavezető spanyol Gironában. Kétszer csereként, majd a Mallorca elleni kupameccsen már kezdőként szerepelt a csapatban; azon a meccsen az ő szabálytalansága miatt ítélt tizenegyest a bíró. Ugyan a vezetőedző azt nyilatkozta, nem Antal hibájából esett ki a Girona, mégsem játszott egyetlen percet sem azóta.

A legkevesebb játékperce a két dunaszerdahelyi játékosnak van. A 20 éves Csinger Márk még novemberben sérült meg az U21-es válogatott mérkőzésén, és csak március elején térhetett vissza, így összesen egy meccsen szerepelt az elmúlt tízből. A szinten 20 esztendős Damir Redzic pedig még nem tudta magát beverekedni a csapatba: összesen kétszer cserélték be, akkor is 16, illetve 6 percre.

A játékperceken túl az is fontos, hogy valaki kezdőként vagy csereként lép pályára, ugyanis ez azt mutathatja meg, hogy a játékos hányadik a sorban az adott poszton.

Vancsának nem lehet oka a panaszra, a bizalom érezhetően megvan a szakvezetés részéről, amire meccsről meccsre rászolgál. Minden mérkőzésen kezdő, akárcsak Hegyi, aki neve mellett egy fordulóval később valószínűleg szintén tízes szám szerepelne – jelenleg azért nem, mert csak kilenc meccset játszott a holland csapatban. Míg Balogh és Vitális is jellemzően kezdő, Németh szinte mindig a padról várja, hogy pályára küldjék. A Hamburg fiatal csatárának azért is kulcskérdés, hogy elég lehetőséget kapjon, mert Marco Rossi kijelentette, hogy nem utazik az Eb-re, aki nem játszik rendszeresen. Kerkez sérülésből tért vissza, de a legutóbbi három találkozón már kezdett, ami mindenképpen biztató. 

A légiósok elemzésekor természetesen nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyit játszanak, hanem azt is, hogyan. Ezt nyilvánvalóan nehéz objektíven megítélni, ezért az Eredmenyek.com értékelésére támaszkodunk. A részletes meccsstatisztikák alapján megállapított pontszámokat szintén az elmúlt tíz meccsről gyűjtöttük össze.

A cikk elején taglaltak alapján nem meglepő, hogy az Eredmenyek.com szerint is Vancsa és Hegyi a két legjobban teljesítő fiatal légiós jelenleg, de szorosan követi őket Vitális is. Yaakobishvili és Balogh is szűken 7,0 fölötti értéket kapott, a rendszeresen pályára lépő játékosok közül pedig

Kerkezé a legalacsonyabb pontszám, ám ehhez hozzá kell tenni, hogy ő a Premier League-ben játszik, nem a holland vagy a belga másodosztályban.

(Kiemelt képünkön: Vancsa Zalán remek formában Forrás: Lommel SK)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik