Vizes Eb: Késely 4. lett 800-on, Kenderesi a legjobb idővel döntős, megelőzve Milákot

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 18:55
Késely Ajna a negyedik helyen végzett a 800 méteres gyorsúszásban a budapesti Duna Arénában zajló úszó Európa-bajnokság keddi versenynapján. Kenderesi Tamás a legjobb idővel, Milák Kristóf a második legjobbal jutott be a 200 pillangó döntőjébe, míg Németh Nándor a negyedik legjobb idővel, egyéni csúccsal finalista 100 m gyorson. A nap utolsó döntőjében, a 4x200-as vegyes gyorsváltóban a mieink hatodikok lettek.
Késely Ajna negyedik lett 800 méter gyorson (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Késely Ajna negyedik lett 800 méter gyorson (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

NŐI 800 MÉTER – döntő

A hetes pályán úszó Késely Ajna 100 méter után a negyedik helyen fordult, 450-nél feljött a harmadikra, 550-nél azonban ismét előtte volt a távoli egyes pályán úszó Anna Jegorova. Az orosz rivális végül meg is kaparintotta a bronzérmet, az arany az olasz Simona Quadarelláé, az ezüst az orosz Anasztaszija Kirpicsnyikováé lett. Késely 8:27.31-gyel csapott a célba negyedikként.

„Nagyon fájt ez az úszás, ezt el kell mondjam, de sokkal jobban örülök ennek az eredménynek, mint amit az országos bajnokságon értem el – mondta Késely Ajna a Nemzeti Sport Online-nak. – Csak az utolsó százon láttam meg, hogy Jegorova a legszélső pályán úszik, de nem vagyok csalódott, sőt, ha ő nem lett volna ott, akkor a 8.27.31-es idő sincs meg, rosszabb időt úsztam volna. Innen is köszönöm neki, hogy ezt kihozta belőlem, ezért vannak az ellenfelek, hogy egymás határait feszegessük. Tudom, mit rontottunk el az ob előtt, ezen próbáltunk az elmúlt néhány hétben javítani. Munkából jöttünk az Eb-re, de érzem, hogy napról napra jobb a teljesítményem, jó úton haladok Tokió felé. Hogy érzem magam lelkileg? Egész jól vagyok mostanra. Kicsit féltem az előfutam után, hogy fog a döntő sikerülni. De az edzőm, Turi György azt mondta, ha úgy jövök ki a medencéből, hogy mindent megtettem, akkor büszkén hagyhatjuk el az uszodát. Remélem, ő így látja, és minden rendben lesz.”

FÉRFI 100 MÉTER GYORS – középdöntő

A két magyar a második futamban állt rajtkőre. A remekül hajrázó Németh Nándor 48.02-es egyéni csúccsal harmadik lett, és a negyedik legjobb idővel bejutott a fináléba. Szabó Szebasztiánnak nem sikerült továbbjutnia, 48.87-tel ötödik lett a futamban, összességében a 11. legjobb időt úszta.

FÉRFI 200 MÉTER PILLANGÓ – középdöntő

Milák Kristóf és Kenderesi Tamás az igen erős második futamba kapott besorolást. Ötven méternél Milák fordult elsőként, utána Federico Burdisso vette át a vezetést, de az utolsó ötven méteren mindkét magyar megelőzte az olaszt: Kenderesi 1:54.37-tel megnyerte a futamot, Milák 1:54.72-vel másodikként csapott célba – a két legjobb idővel jutottak be a fináléba.

KENDERESI TAMÁS: NEM HINNÉM, HOGY A DÖNTŐBEN MEG TUDNÁM VERNI MILÁKOT

4x200 MÉTER VEGYES GYORSVÁLTÓ – döntő

A fiatal magyar csapatban Holló Balázs kezdett, a hatodik helyen adta át a stafétát Zombori Gábornak. A 400 gyors junior-világbajnoka eggyel feljebb hozta a mieinket, a 2005-ös születésűVeres Laura megtartotta az ötödik helyet, azonban Fábián Fannit a dánok utolsó embere visszaelőzte, így Magyarország a hatodik lett (7:36.42). Az aranyéremért a britek és az olaszok viaskodtak, végül Freya Anderson 7:26.67-es Eb-csúccsal a briteket hozta be az első helyre.

FÉRFI 50 MÉTER HÁT

Az orosz Kliment Kolesznyikov nem rajtolt jól, de így is megvédte Európa-bajnoki címét, sőt mi több 23.80-as idejével ismét megjavította a világcsúcsot.

Sós Csaba szövetségi kapitány így értékelt a nap végén: –Késely Ajna kezd visszatérni, ez jól látható volt, ezzel együtt ne ítéljünk gyengének egy Eb-negyedik helyet, akkor sem, ha volt már érmes korábban – szeretem, amikor a célba érkezés után mosolyog egy úszó. Kalmár Ákos ott van a döntőben, most már az izgat, ott mit csinál, bár másfél nap alatt kétszer nem egyszerű leúszni az ezerötszáz gyorsot. Németh Nándor fejlődése egyértelműen látszik, stabilan képes világversenyeken háromszor leúszni a száz gyorsot – és ne feledjük, az érmeket szerdán este osztják. Nem bánnám, ha az egyik a nyakába kerülne. Ami a férfi kétszáz pillangót illeti: kettős magyar győzelmet várok. Milák Kristóf még nem volt ilyen helyzetben, több számban próbálgatja magát, kétszáz pillangón esélyesként tartalékolnia kellett a döntőre. Még meg kell tanulnia, hogy kell úgy úszni, hogy biztosan továbbjusson, de maradjon is energiája a fináléra. Nem tud még olyan könnyen közepes iramot úszni, persze, ez nem olyan egyszerű azért. Kenderesi Tamás reggel talán azt hitte, odaáll a rajtkőre, és megy minden magától – hát, nem. Estére rendezte a gondolatait, összeszedte magát, úgy úszott, ahogy tőle megszoktuk.

KÉSELY AJNA: MEGVÁLTOZOTT A KAPCSOLATUNK GYURI BÁCSIVAL
– Ugyan lemaradt a dobogóról, de ez egy jó idő!
– Nem is vagyok elégedetlen – mondta Késely Ajna a Nemzeti Sportnak. –
Két évvel ezelőtt sírva jöttem haza egy külföldi versenyről hasonló eredménnyel, ezúttal viszont örülök. A márciusi országos bajnokságról már nem akarok beszélni, az a múlt, és jobb, ha előre nézek. Arról, amit ebben a hat hétben csináltunk az edzőmmel, Turi Györggyel, bebizonyosodott, hogy jó, hogy tényleg előrevisz, ha ezzel a mentalitással megyünk tovább, nem lesz gond.
– Mit takar ez a mentalitás?
– Megváltozott a kapcsolatunk Gyuri bácsival – és a jó irányba.
– Az elmúlt hat hétben történt a változás?
– Igen. Nehéz időszakon vagyunk túl, az edző-tanítvány viszony olyan, mint egy házasság vagy egy párkapcsolat: ha az egyik nincs jól, az kihat mindkét emberre. Megbeszéltük a nehézségeket, és hálás vagyok neki, hogy továbbra is fogja a kezem – visz és húz magával, nem csak jön velem és mellettem.
– Mindez azt is jelenti, hogy kezd visszatérni a régi Késely Ajna?
– Remélem. Nem ígérek semmit, de nagyon igyekszem, hogy így legyen.

VIZES EB, DUNA ARÉNA
KÖZÉPDÖNTŐK
A magyarok eredményei
Férfiak. 100 m gyors:
1. Alessandro Miressi (olasz) 47.53, …4. Németh Nándor 48.02, …11. Szabó Szebasztián 48.87 – Németh bejutott a döntőbe, Szabó kiesett. 200 m pillangó: 1. Kenderesi Tamás 1:54.37, 2. Milák Kristóf 1:54.72 – Kenderesi és Milák bejutott a döntőbe.

DÖNTŐK
Férfiak
50 m hát. Európa-bajnok: Kliment Kolesznyikov
(Oroszország) 23.80 – világcsúcs, régi: 23.93, Kolesznyikov, 2021, 2. Robert-Andrei Glinta (Románia) 24.42, 3. Hugo González de Oliveira (Spanyolország) 24.47
100 m mell. Eb: Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.66, 2. Arno Kamminga (Hollandia) 58.10, 3. James Wilby (Nagy-Britannia) 58.58
Nők
50 m gyors. Eb: Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 23.97, 2. Pernille Blume (Dánia) és Katarzyna Wasick (Lengyelország) 24.17
800 m gyors. Eb: Simona Quadarella (Olaszország) 8:20.23, 2. Anasztaszija Kirpicsnyikova (Oroszország) 8:21.86, 3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:26.56, 4. Késely Ajna (Magyarország) 8:27.31
100 m pillangó. Eb: Anna Dudunaki (Görögország) és Marie Wattel (Franciaország) 57.37, 3. Louise Hansson (Svédország) 57.56
Vegyes csapatok
4x200 m gyorsváltó. Eb: Nagy-Britannia (Thomas Dean, James Guy, Abbie Wood, Freya Anderson) 7:26.67,
2. Olaszország (Stefano Ballo, Stefano Di Cola, Federica Pellegrini, Margherita Panziera) 7:29.35, 3. Oroszország (Alekszandr Scsegolev, Alekszandr Krasznih, Anna Jegorova, Anasztaszija Kirpicsnyikova) 7:31.54, ...6. Magyarország (Holló Balázs, Zombori Gábor, Veres Laura, Fábián Fanni) 7:36.42

A kedd délelőtti események összefoglalóját ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik