nemzetisport.hu
2020.03.20 12:05 Frissítve: 2020.03.20 14:48

Vizes Eb: elhalasztották a budapesti kontinenstornát – hivatalos

A vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) a májusi budapesti vizes Európa-bajnokság elhalasztása mellett döntött.

 

A Duna Aréna az Eb egyik fő helyszíne (Fotó: Török Attila, archív)

A viadalra az eredeti tervek szerint május 11. és 24. között került volna sor a Duna Arénában (úszás, műugrás és műúszás), valamint a Lupa-tavon (nyílt vízi úszás), ám a LEN a koronavírus-járvány terjedése miatt úgy határozott, hogy az eseményt elhalasztja.

A szervezet bejelentése szerint a verseny új időpontja is megvan, ennek értelmében a budapesti vizes Európa-bajnokságra augusztus 17. és 30. között kerülhet sor – Paolo Barelli, a LEN elnöke ezzel kapcsolatban hozzátette, a kijelölt időpont nem végleges, s a jövőben változhat.

„Az érdekelt felekkel való megbeszélést követően kijelöltük ezt az ideiglenes időpontot. Ebben a helyzetben viszont nehéz, sőt, lehetetlen előre tervezni, ezért a viadal magyar szervezőivel megállapodtunk, hogy május végén, esetleg június elején ismét összeülünk, újraértékeljük a helyzetet, hogy az említett időpontot hivatalosan is meg tudjuk erősíteni – fogalmazott Barelli.

A LEN első embere hozzátette: amennyiben az elkövetkezendő hónapokban a járvány nem csillapodik, a szervezetnek fontolóra kell vennie, hogy 2021-re halasztja a versenyt. 

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, olimpiai ezüstérmes úszó elmondta, türelmesen kivárják a megfelelő időpontot az Eb megrendezésére.

„Az Európa-bajnokság mindig is kiemelkedő esemény volt, a szezon igazi csúcspontja. Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy egy újabb nagyszerű versenyt rendezhessünk Budapesten. Az első, 1926-os viadal óta minden magyarországi esemény roppant sikeresnek bizonyult, és ezúttal sem adnánk lejjebb, úgyhogy türelmesen kivárjuk a megfelelő időpontot, hogy megtarthassuk az Eb-t.

Wladár Sándor szerint helyes döntés elhalasztani az Eb-t.

„Nem volt kérdés, hogy el kell halasztani az Európa-bajnokságot, és azt gondolom, ez egy nagyon helyes döntés volt, hiszen több mint tizenötezer ember érkezett volna a kontinens ötvenhat országából. Nem lehet veszélyeztetni senkinek az egészségét” – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Hozzátette, amennyiben az olimpiát megrendezik, akkor is sor kerülhet az Európa-bajnokságra, ugyanakkor kicsit elhamarkodottnak tartja az új időpont pontos megjelölését, mivel az európai helyzetnek először rendeződnie kell. A versenyzők helyzetéről szólva megjegyezte, megvannak a tervek arra, hogy a válogatott úszók milyen körülmények között és hogyan folytathatják felkészülésüket, amelynek célja továbbra is a tokiói szereplés.

Az európai szövetség honlapján megjelent hír alapján a szintén Budapestre tervezett LEN tisztújító kongresszus és masters Eb is elhalasztásra került, a tervek szerint ezen eseményekre a vizes Eb új időpontja környékén kerülhet sor, de a végleges döntést ugyancsak későbbre ígérték ebben a kérdésben is. 

Fentiek alapján a szervezőbizottság a vizes Európa-bajnokság jegyvásárlását a mai naptól mindaddig felfüggeszti, amíg nincs meg a versenyek új dátuma. Ekkor a korábban az eseményre jegyet váltott belépők az új menetrend szerint lesznek érvényesek, így például az eredetileg a május 16-i (szombat) úszódöntőkre szóló jegyek a módosított időpont hatodik versenynapjának úszódöntőire, ugyanazon versenyszámokra, ugyanazon szektor/sor/székszámra lesznek felhasználhatóak.

Mindazon jegytulajdonosoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak majd ellátogatni az új időpontra kijelölt versenyekre, az esemény hivatalos jegyértékesítő partnere, az Eventim visszatéríti a jegyek (banki jutalékkal csökkentett) árát. Ezen igényüket a végleges dátum kihirdetését és a jegyértékesítés újraindítását követően a jegyvásárlók az info@tex.hu elérhetőségen tudják majd jelezni.

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.

2022.08.17 22:30:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ütőképes generáció bontogatja szárnyait.

2022.08.17 22:21:18

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha arra gondolok, hogy 87 életévéből hét évtizedet kitöltött a sport, az orvoslás, benne 47 évet mindkettő egyszerre, akkor egyértelmű, hogy nem herdálta el a tehetségét, a lehetőségeit.