CSURKA GERGELY
CSURKA GERGELY
2020.10.23 19:09 Frissítve: 2020.10.23 19:20

Úszó ob: Kalmár Ákos új rekorddal nyerte meg a 10 km-t

Egészen lenyűgöző teljesítményt nyújtott Kalmár Ákos a medencés hosszútávúszó országos bajnokság nyitó napján Debrecenben: nem hivatalos országos csúccsal győzött 10 kilométeren, csaknem hat perccel előzve meg a táv nyílt vízi királyát, Rasovszky Kristófot. A hölgyeknél Olasz Anna ért elsőként a falhoz.

 

Jól látja Kalmár Ákos: nem hivatalos országos csúccsal győzött 10 kilométeren (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

RASOVSZKY KRISTÓF: MESSZE VAGYOK A LEGJOBBAMTÓL

Rasovszky Kristóf: – Messze vagyok a legjobbamtól, nem vagyok elégedett. Az eleje úgy kezdődött, ahogy elterveztük, viszont a táv nagy részében nem tudtam azt az iramot úszni, amit elképzeltünk, amit az edzés előrevetített, úgyhogy most keményen keressük a probléma forrását. Nem teszi könnyebbé a dolgot, hogy Ákos elképesztően jól úszott, hiszen csapattársak vagyunk január óta, ugyanazt ússzuk az edzéseken, ehhez képest idén már másodszor fordul elő, hogy ő jól úszott, én meg nem. Pedig az edzések sokkal jobban mentek, mint a nyáron, ennek megfelelően sokkal jobbat kellett volna jönnöm. A medence nyilván nem az én közegem, ám ennél akkor is úsztam már három perccel gyorsabban. Mindegy, lehet, hogy ezt most túlgondoltam, vagy egyszerűen nem jött össze ez a mai nap – a vasárnapi öt kilométer után meglátjuk, mi a realitás.

Olasz Anna: – Ez a tíz kilométer medencében teljesen más, mint nyílt vizen, itt nincs lábvizezés, a tempót nem lehet úgy belőni, azaz ez is taktikai verseny, csak kicsit másképp. Erősen kezdtem, mert nem szeretem, ha az eleje langyos, abból nehezebb megindulni – aminek persze megvolt a böjtje is, mert elég sokat kellett egyedül úsznom, amit nem annyira szeretek. Annak külön örülök a győzelem mellett, hogy jobb időt értem el, mint tavaly, ami két és fél hónap edzés után kifejezetten jó jel. Nagyon tudatosan készülök az olimpiai válogatóra és remélhetőleg a kvalifikációra, mert reméljük, meglesz az olimpia is – és ennek érdekében minden egyes alkalmat megragadok arra, hogy gyakoroljak különböző dolgokat, mint most is.

A tavaszról elhalasztott országos bajnokságok őszi-téli folyamát a medencés hosszútávúszók viadala nyitotta (a korosztályos ob-k novemberben, a felnőtt ob pedig decemberben esedékes). A debreceni sportuszodában a nyitó napon 10 kilométeren álltak rajthoz a felnőttmezőny tagjai, és Kalmár Ákos újabb parádés produkcióval rukkolt elő.

Már a nyári Négy Nemzet-versenyen elért 1500-as eredménye is mutatta, mekkorát dobott rajta, hogy az idén Rasovszky Kristóffal készül Balatonfűzfőn – és most újra lenyűgöző eredményt ért el: 1:45:36-os ideje új országos csúcs (a régit Gyurta Gergely tartotta 1:46:57-tel – bár ezek nem hivatalos rekordok, miután a táv nem tartozik a hivatalos medencés számok közé). A bajai ifjú csaknem hat perccel volt gyorsabb a táv nyílt vízi Európa-bajnokánál, a címvédő, ám ezúttal csupán a harmadik helyen célba érő Rasovszky Kristófnál. Gálicz Péter is remekelt, ő végzett másodikként, míg a juniorok között Tabi Zoltán vehette át az aranyérmet.

„Amikor idejöttünk, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy meglehet az országos csúcs, aztán a verseny közben már éreztem, hogy sikerül úgy úsznom, ahogy terveztem. Szerintem elég jól felépítettem ezt a versenyt – értékelt Kalmár Ákos. – Amióta augusztusban újrakezdtük, erre készültünk, hosszúakat úsztunk, egyenletesen, most mindent meg tudtam valósítani ebből. A nyílt vizet nem nagyon akarom kipróbálni, nem vonz úgy, mint az ezerötszáz, inkább ott akarom tovább javítani az időmet, de ebbe persze Laci bácsinak (Szokolai László, a Balatoni ÚK edzője – a szerk.) is van beleszólása.”

A hölgyeknél nem született meglepetés, Olasz Anna továbbra is a legjobbnak számít ezen a távon, bár itt a verseny szorosabb volt, hiszen a különbség közötte, illetve a juniorok között győzedelmeskedő Balogh Vivien, valamint a felnőttek ezüstérmét ismét megszerző Sömenek Onon Kata között másodpercekben volt mérhető.

Az ob második napján a korosztályos versenyzők 1500 és 3000 méteres futamai következnek, míg vasárnap a felnőttek és az utánpótlás legjobbjai 5000 méteren úsznak.

MEDENCÉS HOSSZÚTÁVÚSZÓ OB, DEBRECEN
10 KM
FÉRFIAK
1. Kalmár Ákos (Balaton ÚK Veszprém) 1:45.36, 2. Gálicz Péter (FTC) 1:51.01, 3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 1:51.13
Juniorbajnok: Tabi Zoltán (FTC) 1:53.33

NŐK
1. Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 1:57.51, 2. Sömenek Onon Kata (FTC) 1:58.47, 3. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 1:59.42
Juniorbajnok: Balogh Vivien (FTC) 1:58.08

2020.11.22 22:40:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A nemzeti színekben szerzett dicsőség felülír mindent.

2020.10.25 20:44:14

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nagy József nem sorolható a klasszikus szakemberek közé, rendre kis cédulákkal érkezik az uszodába, rajta az aznapi munka vázlata. Az ő mutatványa, hogy két lábbal áll a földön. Újratöltve.

2020.10.17 22:31:09

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A sikerek felelősséggel is járnak.

2020.10.17 17:16:45

Úszás LIPICZKY ÁGNES

„Ritkán vagyok beteg, lehet, hogy azért is érintett ennyire rosszul.”

2020.10.14 00:10:47

Úszás KOVÁCS ERIKA, LIPICZKY ÁGNES

Magyarország úszásban és cselgáncsban is rangos versenynek ad otthont.