Úszás: Virth Balázs lesz Milák Kristóf edzője

Vágólapra másolva!
2021.09.16. 13:48
null
Fotó: Tumbász Hédi
Lehullt a lepel: bár több név is felvetődött annak kapcsán, kinek az irányításával folytatja a pályafutását a Tokióban 200 pillangón olimpiai bajnoki címet szerző Milák Kristóf, sokáig csak az volt biztos, hogy korábbi mesterét, Selmeci Attilát biztosan elhagyja. Csütörtökön kiderült, a világklasszis választása Virth Balázsra esett. A tréner a Nemzeti Sportot beavatta a részletekbe is.

– És akkor megcsörrent a telefonja.
– Meg bizony, a kijelzőn pedig ott állt Milák Kristóf neve. Azt mondta, szeretne találkozni velem, és valahogy éreztem, hogy nem az autókról akar velem beszélgetni...

– Hogyan zajlott le a találkozás?
– Kristóf rendkívül határozott volt, olyan oldaláról mutatkozott be, amelyiket eddig nem ismertem: összefoglalta, mit tart az erősségének, és azt is, hogy tisztában van azzal, hogy szakmailag jó volt mindaz, amit Selmeci Attilával csináltak, ám a párosuk egyéb okokból már nem működött jól. Aztán persze az is kiderült, hogy velem szívesen dolgozna együtt.

Milák Kristóf döntött, s hosszas gondolkozás után úgy határozott, hogy Virth Balázzsal folytatja pályafutását.

„Egyértelmű, hogy az eddigi sikereimet Selmeci Attilával értem el, ezt köszönöm is neki – vitathatatlan, hogy szakmailag eredményes volt a közös munkánk. Ám az emberi kapcsolatunk elfáradt nyolc év után, ilyen előfordul másoknál is, az élet minden területén. Úgy éreztem, nekem jobb lesz, ha váltok, eredményesebben, számomra kedvezőbb módon tudok készülni. Sokat gondolkoztam azon, kivel folytassam a pályafutásomat, több ember véleményét meghallgattam, minden szempontból és szemszögből megvizsgáltam a lehetséges megoldásokat, és Balázsra esett a választásom. Bízom abban, hogy eredményesen tudunk együtt dolgozni – sőt, magabiztosan állok a közös munkához, mert tudom, hogy a kettőnk által ebbe belefektetett energia megtérül. Azért Balázs mellett döntöttem, mert egyfelől tudtam, milyen eredményeket ért el a tanítványaival eddig, másfelől emberileg is meggyőzött: éreztem, hogy mellette és vele jó lesz nekem. Ma este találkozom Balázzsal, átbeszélünk mindent, és jövő héten el is kezdjük a munkát – én egyébként már két hete lejárok az uszodába.”

– Mit válaszolt?
– Hogy óriási megtiszteltetés mindez, de ne haragudjon meg azért, ha nem egyből vágom rá a választ a felkérésére. Kértem néhány nap gondolkodási időt, hiszen nehéz kihívás elé állított Kristóf már pusztán a megkeresésével. Tudtam, hogy elsőként Kapás Boglárkát kérdezem meg, akivel különleges a kapcsolatom: Bogi a riói olimpia előtt kilenc hónappal rám bízta az életét, s amellett, hogy ezt sohasem fogom elfelejteni, az is biztos, hogy őt sohasem fogom „kitenni” ebből a különleges kategóriából, arról a helyről, ahol ő van az életemben. Aztán beszéltem Sós Csaba kapitánnyal, és Wladár Sándorral, a Magyar Úszószövetség elnökével – velük nagyon jó a kapcsolatom, egyértelmű volt, hogy megvitatom velük a helyzetet. Sós Csaba mondata most is itt cseng a fülemben: Széles Sándor betegsége után Gyurta Dániellel is odaértem a világbajnoki címre, és Dani is egy erős egyéniség, szóval ne tojjak be.

– Még ezek után is vacillált?
– A felkérés olyan, mintha a BL-győztes Barcelona csapatát kellene átvennem: ha minden rendben megy tovább, és továbbra is jönnek az eredmények, az természetesnek számít, ha viszont nem így lesz, akkor az edző lesz a hibás. Ráadásul mindenki úgy gondolja, hogy Kristóf Selmeci Attilánál volt a legjobb helyen – én is. Vele ért el mindent, amit ebben a sportágban el lehet érni, így aztán én még Kristóf megkeresése után is felvetettem, biztos-e, hogy képtelenek tovább folytatni együtt.

– Ezek szerint biztos.
– Igen. A néhány napos gondolkodási idő után Kristóffal közöltem, hogy vállalom, de csak úgy, ha Kovácshegyi Ferenc is segíti a munkánkat – ennek Kristóf kifejezetten örült, szereti Feri bát, és szerintem is kiváló segítség lesz a számunkra.

– Ha már Kovácshegyi Ferencet említi: legendás trió irányította Gyurta Dániel felkészülését, a vezér, vagyis Széles Sándor sajnos már nincs közöttünk. Mit mondott a megkeresés kapcsán Kovácshegyi Ferenc, s mit gondol, vajon hogyan reagált volna erre Széles Sándor?
– Feri bá azt mondta, képes vagyok megoldani a feladatot, ne gondolkozzak tovább, ha kell, mellettünk áll, és segít. Hogy Sanyi mit mondott volna...? Jó kérdés: azt hiszem, büszke lenne rám. És valami hasonlót mondana, amit a kapitány is mondott, vagyis bátorítana azzal, hogy mivel Gyurta Dani is határozott egyéniség, már van abban tapasztalatom, hogyan kell bánni egy ilyen sportolóval.

– Mi van most önben: kíváncsiság, tettvágy, netán némi félelem is?
– Erősítenek a körülöttem állók. Furcsa helyzet alakult ki, mert Milák Kristóf nagyon hallgat Sós Csabára – ahogyan én is. Kristóf a döntés meghozatala előtt kikérte a kapitány véleményét – ahogyan én is. Csaba egyébként még azt is megjegyezte, hogy korban közelebb állok Kristófhoz, mint Selmeci Attila, ez pedig már önmagában segítség lehet: én is úgy érzem, hogy Kristóf egyfajta partneri viszonyra vágyik a jövőben.

– Mivel Zombori Gábor is önt választotta Tokió után, kezd egy kis csapat kialakulni ön körül – hogyan tervezi megosztani a figyelmét a versenyzői között?
– És már Veres Laura is nálam készül. Mindenkire figyelek. Ami Bogit és Kristófot illeti: valahogy ketté kell majd bontani az agyamat. Azt mondtam Kristófnak, hogy nem tennék éles váltást az eddigi edzésmódszerébe, hiszen az bevált, abból nem mozdítanám ki, ahogyan Bogit sem a sajátjából – ennek a kettőnek van metszete, vagyis lesz, hogy ugyanazt ússzák majd. Egyszerre edzenek, külön programot teljesítenek, de gyakorta találkoznak a feladatok.

– Mikor kezdenek?
– Bogi jövő héten már elkezdi az edzéseket, Kristóffal pedig hamarosan leülünk, hogy konkretizáljuk a felkészülés menetét.

Sós Csaba szövetségi kapitányt is megkérdeztük a váltás kapcsán

„Azt láttam, hogy egyszerűen nem működik már Milák Kristóf és Selmeci Attila kettőse. Valóban beszélgettem Kristóffal, hiszen kikérte a véleményemet, és tettem is javaslatot az edző személyére, de több nevet is említette, köztük Virth Balázsét is. Annyit kértem Kristóftól, hogy alaposan gondolja át a döntését, hiszen a pályafutásáról határoz valójában. Aztán Balázs is felhívott, őt bátorítottam, hogy vállalja el a feladatot. Minden körülményt figyelembe véve, Kristóf választása megnyugtató döntésnek tűnik számomra – fontos hangsúlyozni, hogy Kristóf Selmeci Attilához hasonlóan képzett, ám más személyiséggel rendelkező edzőt keresett és talált. Virth Balázst nem féltem attól, hogy immár két sikeres úszó edzőjeként dolgozik tovább, mi több, lassan egy kis csapat is kialakul körülötte: Széles Sándor segítőjeként kezdett, aztán egyre nagyobb alkotói szerep jutott neki, majd Sanyi betegsége miatt még inkább előtérbe került és Gyurta Dániellel a világbajnoki címig jutott. Ugyanezt megtette Kapás Boglárkával is, esetében ráadásul úszásnemet is váltottak menet közben. Ez számomra egyértelműsíti, hogy Balázs univerzálisan érti ezt a sportágat.”

 

Selmeci nem lepődött meg
Selmeci Attila nem lepődött meg Milák Kristóf döntésén – egyébként a tokiói olimpia után a mester maga kérte tanítványát, hogy szeptember 15-éig határozzon a hogyan továbbról, de közölte azt is az olimpiai bajnokkal, ha netán mégis együtt folytatják a munkát, a viselkedésén változtatnia kell az úszónak...

„Nyolc évet dolgoztunk együtt Kristóffal, azt hiszem, az eredményeink önmagukért beszélnek – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Selmeci Attila. – Nyolc évig voltunk együtt jóban és rosszban, hála istennek persze leginkább jóban, ezek után talán természetes, hogy az elválás nem olyan könnyű, én legalább még biztosan viselni fogom ennek a nyomát néhány hétig. Köszönettel tartozom Kristófnak én is, hiszen bármennyire is akartam én a sikert, ha nincs Kristóf, ha nincs Kristóf tehetsége, fantasztikus képessége, nem valósul meg mindaz, amire vágytam. Az sem titok, hogy a kvangdzsui világbajnokság óta nehezebb volt a közös munka, hiszen Kristóf már akkor elgondolkozott a váltáson. Maradtunk egymás mellett, én próbáltam helytállni, de ennek az volt az ára, hogy nem adtam az igazi önmagamat: korábban sokkal következetesebb stílust képviseltem, onnantól viszont sok mindent rá kellett hagynom Kristófra. Megtettem, felértünk a csúcsra. Emelt fővel köszönhetek el tőle, és azt kívánom, hogy Virth Balázzsal is hasonlóan eredményes utat járjon be: szóljon a sikerekről a közös jövőjük.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik