Úszás: újra ott a tűz Késely Ajna szemében

Vágólapra másolva!
2023.04.25. 07:19
null
Egy darabig biztosan elfelejti az 1500 méteres gyorsúszást Késely Ajna (Fotó: Árvai Károly)
Januártól Kovács Ottóval készül a kétszeres Eb-ezüstérmes Késely Ajna, akinek a szemében újra ott a tűz – hogy egymásra találtak új edzőjével, azt a kaposvári ob-n 400 gyorson úszott párizsi szintje is mutatja.

 

– Benne volt a pakliban, hogy négyszáz gyorson megússza az olimpiai A-szintet a kaposvári országos bajnokságon?
– Titkon reméltem, hogy így lesz, igazi harcosként úsztam abban a döntőben – válaszolta mosolyogva Késely Ajna (­BVSC-Zugló).

– A kérdéssel nem a tehetségét vitattam, csakhogy újra edzőt váltott, ráadásul nagy titokban, a változás pedig mindig hordoz magában kockázatot is.
– Nem is akartam nagydobra verni a váltást. Decemberben határoztam el, hogy más vizekre kell eveznem, mert éreztem, hogy hosszú távon nekem nem jó az, ami volt, így elköszöntem Bernek Pétertől. Aztán az elnök úrhoz, Wladár Sándorhoz fordultam segítségért a hogyan tovább kapcsán – az első pillanattól kezdve biztosított a támogatásáról, ám amikor kimondta a nevet, kivel is folytathatnám, nagyon meglepett. Olyan edzőt említett, akire sohasem gondoltam volna.

KÖZBELÉPETT AZ ELNÖK

Hogy Márton Richárdot (BSHE) valójában Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke – karöltve Sós Csaba kapitánnyal – terelte vissza a sportágba, már többször megírtuk, ám az csak néhány napja derült ki, hogy Késely Ajna edzőváltását is Moszkva olimpiai bajnoka „vezényelte le”.
„Én általában tiszteletben tartom a versenyzők edzőváltását, bár megtehettem volna többször is a múltban, mégsem szóltam bele egy-egy döntésbe, viszont van egy pont, amikor már igenis muszáj lépnem – mondta lapunknak Wladár Sándor. – Márton Ricsi kapcsán is elég határozott voltam, és Késely Ajna esetében sem volt más választásom, pláne, amikor megtudtam, hogy Shane Tusup neve is felvetődött. Semmiképpen sem akartam, hogy Ajna vele folytassa, hiszen elég sok úszót »eltemetett« már az amerikai edző. Mivel Ajna a BVSC úszója, klubon belül kerestem a megoldást, Kovács Ottót pedig szorgalmas, jó edzőnek tartom, így azt tanácsoltam Ajnának, próbálják meg közösen. Örülök, hogy egymásra találtak, öröm volt látni Kaposváron, hogy Ajnát újra szereti a víz.”

– Wladár Sándor azt mondta, folytassa Kovács Ottóval – hogyan reagált erre Késely Ajna?
– Késely Ajna csodálkozott, hiszen Ottó bával évek óta ugyanazokra a versenyekre jártunk korábban, de a köszönésen kívül nem voltunk közelebbi kapcsolatban. Az elnök úr javaslatával egyetértett Sós Csaba szövetségi kapitány is, és mint utólag kiderült, Ottó bát már azelőtt beavatta a tervbe Wladár doktor, hogy én felhívtam őt. Így aztán amikor mondtam Kovács Ottónak, hogy üljünk le beszélgetni, már tudta, miről van szó. Karácsony előtt néhány nappal találkoztunk, és úgy váltunk el, hogy január másodikától közösen folytatjuk.

– Ne kiabáljunk el semmit, de így, néhány hónap eltelte után hogy látja, jó kezekbe került?
– Rég éreztem magam ilyen jól. Az edzőmön kívül ezt a csapattársaimnak, Holló Balázsnak és Békési Eszternek is köszönhetem, és mindazoknak, akik a szakmai stábot alkotják.

– Amellett, hogy jól érzi magát, jól úszik, remekül is néz ki!
– Zala György irányításával végezzük mi is a szárazföldi felkészülést, ezt a szép formát neki köszönhetem – érti a dolgát Gyuri nagyon, nem véletlenül ragaszkodik hozzá Milák Kristóf is.

– Jó látni, hogy újra csillog a szeme.
– Mindezt az edzőmnek, Ottó bának köszönhetem.

– Vagyis idővel ismét a régi Ajnát láthatjuk a vízben?
– Igen, ebben biztos vagyok: jön vissza a régi Ajna, aki mégis új lesz azért. Kellettek a furcsa döntések az életemben ahhoz, hogy mostanra tudjam, mire van szükségem – ahogy mondtam, a négyszáz gyors döntőjében igazi harcosként küzdöttem, és szeretném is, ha mostantól már csak a harcos Késely Ajna lenne a vízben.

– A változás egyik szintén észrevehető része, hogy elhagyta az ezerötszáz gyorsot. Végleg?
– Egy darabig biztosan. A négyszáz gyorshoz elég a nyolcszáz is, mellette pedig ott a kétszáz, ez így éppen jó. De hiába a kaposvári jó forma, senki se higgye, hogy hátradőlhetek az olimpiai A-szinttel a zsebemben, hiszen remek ellenfeleim vannak a világban, vagyis nyomjuk tovább a kemény edzéseket Ottó bával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik