Úszás: nagy a szigor és kinyílt a kassza az ISL-buborékban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.10.21. 08:39
null
Hosszú Katinka és csapata, az Iron célja az elődöntő (Fotó: Balogh László)
Születtek jó időeredmények az úszók ISL-sorozatának első négy napja során, és máris kinyitott a kassza – a sikerek anyagi elismerést is hoztak magukkal.

 

A Hosszú Katinka vezette Iron-csapat egyik hadvezére, a holland Ranomi Kromowidjojo vezeti az ISL-sorozat 2. fordulójának MVP-listáját, a második helyen a német Christian Diener (London Roar) áll, és akkor most jöhet a taps: a rangsorban a harmadik Szabó Szebasztián (Aqua Centurians), aki vasárnap és hétfőn három egyéni rekordot is úszott, sorrendben 50 gyorson, 100 és 50 pillangón, mi több, utóbbi távon elért időeredménye egyben országos csúcs (22.00) is.

Ezekkel a remek időkkel a csapatát sok-sok ponttal segítette Szabó, emellett nem távozott üres kézzel a kasszától sem – pusztán ez a harmadik hely hozott a konyhára 4000 dollárt (napi árfolyamon 1.2 millió forint körül), amihez jött még az egyéni és a váltóeredményekhez kötődő bónusz, esetében 8200 dollár (2.5 millió forint).

Ezzel a több mint 12 ezer dollárral Szabó „csak” a negyedik a 2. forduló utáni listán, hiszen Christian Diener 19 ezer (5.88 millió forint), Ranomi Kromowidjojo 18 800 (5.57 millió forint), míg az orosz Marija Kamenyeva 14 400 dollárt (4.46 millió forint) vihetett haza.

Illetve egyelőre a margitszigeti szállodába.

Továbbra is nagy a szigor az ISL-buborékban, a versenyzők is figyelnek mindenre, hiszen végre újraélhetik azt, amit már régen: versenyezhetnek, és még pénzt is keresnek vele, balgaság lenne mindezt fegyelmezetlenséggel, felelőtlen viselkedéssel veszélyeztetni.

A kétnapos viadal után Hosszú Katinka 6000 (1.86 millió forint), Lobanovszkij Maxim 2800 (880 ezer forint), Verrasztó Dávid 2400 dollárral (740 ezer forint) lett gazdagabb.

Ranomi Kromowidjojo (Fotó: Balogh László)
Ranomi Kromowidjojo (Fotó: Balogh László)

 

Hogy miként alakul ez a lista az egyes etapok után, az jelentős mértékben függ az úgynevezett „csillagszórófutamtól” – tavaly ebben a versenyszámban gyorson mérték össze erejüket a csapatok, mégpedig úgy, hogy először a négy együttes két-két versenyzője ugrott a vízbe, az első négy jutott tovább, majd az újabb 50 méter után már csak ketten maradtak, nekik harmadszor is le kellett úszniuk a távot.

Idén ezen a lebonyolításon „csavartak” egyet az ISL okosai, mégpedig így: az a csapat, amelyik megnyeri a vegyes váltót, eldöntheti, melyik úszásnemben rendezzék meg a csillagszórófutamot. A változásnak köszönhetően még nem is láttunk idén gyorsúszó csillagszórót, hiszen az első fordulóban mellen, a másodikban háton vetélkedtek egymással a csapatok.

Hogy mi lesz a későbbiekben, nem tudjuk, azt viszont igen, hogy az Iron csapatának bele kell húznia, ha el akarja érni a célját – az elődöntőbe jutást.

„Vannak erős csapatok, például a Cali Condors, azt hiszem, az Ironnak lépésről lépésre, fordulóról fordulóra kell haladnia    – nyilatkozta Hosszú Katinka, majd többek között Milák Kristófra is utalt. – Vannak hiányzóink, akik a későbbiekben csatlakoznak hozzánk, remélhetőleg velük még erősebbek leszünk. A célunk az elődöntő. A jelenlegi helyzetben nem lehet tudni, mit hoz a holnap, a csapat összetétele állandóan változik – a miénk is, ennek ellenére csak a továbbjutásra koncentrálunk.”

ÚGY, MINT RÉG…
A szervezők bejelentették a Mare Nostrum-sorozat 2021-es dátumait – ez az a versenysorozat, amelyet mindig május végén-június elején rendeznek meg, így kiváló lehetőséget nyújt az úszóknak, hogy téthelyzetben is megméressék magukat az esztendő főversenye előtt. A Mare Nostrum-sorozatot mindig a római Hét domb elnevezésű viadal követi június végén.
A 2021-es Mare Nostrum-széria első állomására Monacóban (május 29–30.), a másodikra Canet-en-Roussillonban (június 1–2.), a harmadikra Barcelonában (június 5–6.) kerül sor.
A tervek szerint…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik