Úszás: Hosszú világcsúccsal indította a világkupa-sorozatot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.08.27. 18:27
Hosszú Katinka 200 vegyesen világcsúcsot úszott (2:02.61) az úszó rövid pályás világkupa-sorozat első állomásán, Dohában.

A magyar klasszis saját, tavaly augusztusban Eindhovenben elért rekordját (2:03.20) írta felül. Hosszú nem sokkal a 200 vegyes döntője előtt a 200 gyors fináléjában 1:51.41-es idővel győzött, ez Federica Pellegrini világrekordjától mindössze 24 századdal „gyengébb”.

A múlt heti berlini nagymedencés Európa-bajnokság háromszoros aranyérmese 2:02.61 perc alatt ért célba, a korábbi csúcsot tavaly augusztusban az Eindhovenben rendezett rövidpályás világkupaversenyen állította fel 2:03.20 perccel.

A viadal honlapja szerint Hosszú 200 méter gyorson, illetve 50 és 200 méter háton sem talált legyőzőre, előbbiben közel volt a világrekordhoz, de végül "be kellett érnie" egy magyar csúccsal, akárcsak a másik két számban. A 200 méter gyorson, melyben Hosszú mögött Verrasztó Evelyn végzett a második helyen, csaknem egy másodperccel 1:51.41 percre javította az országos csúcsot, 50 méter háton pedig 26.18 másodperc az új rekord, míg 200-on 2:01.60 perc. A magyar úszónő még délelőtt az előfutamban 50 méter gyorson is új, 24.88 másodperces országos csúcsot ért el.

Hosszú, aki az elmúlt két évben a sorozat legeredményesebb versenyzője volt, 800 méter gyorson is begyűjtött egy bronzérmet.

„Amikor délelőtt 1:51-et úsztam kétszáz gyorson, már éreztem, hogy ma remek napon lesz – kicsit meg is lepett, hogy már az a szám ilyen jól sikerült. Ezek után még nagyobb önbizalommal álltam oda délután, és ennek tudható be a sok jó eredmény. Megmondom őszintén, a kétszáz gyors világcsúcsát is meg akartam dönteni, de végül elmaradtam három tizeddel... Persze, nem bánkódtam, pláne, hogy a másik célt sikerült elérni, azaz egyéni csúcsot úszni kétszáz vegyesen...” – nyilatkozta a verseny után Hosszú Katinka.

Ez utóbbit már huncut nevetéssel mondta Katka, elvégre nála ez az egyéni csúcs egyszersmind a világrekord is. Ugyanakkor felvetődik, hogy bár Berlinben kiválóan szerepelt, ott mégsem tudott javítani az időeredményein, míg most Dohában gyakorlatilag átírta a rekordlistát – két nappal azután, hogy az Eb zárónapján saját bevallása szerint már fáradtnak érezte magát.

„Erről Shane-nel is beszélgettünk, és lehet, hogy megtaláltuk a megoldást – már azon túl, hogy nekem két nap rengeteg pihenőidőnek számít. Így utólag talán kijelenthető, hogy Berlinben egyszerűen képtelen voltam kialudni magam. Pedig, és ezt a mostani idők is bizonyítják, határozottan úgy érzem, jobb formában vagyok, mint egy éve, Barcelonában. Az Eb-n mégsem sikerült a tavalyinál jobb időket úsznom, mert nem ment az alvás normálisan. Leginkább azért, mert a légkondi eléggé gagyi volt. Mi hozzászoktunk ahhoz, hogy az átlagosnál jóval hidegebb szobában, 18 fokban alszunk. Berlinben nem tudtunk 22-nél kevesebbet csinálni, valószínűleg ebből eredt a rossz közérzet, a fáradékonyság. Ide megérkeztünk, kétszer is tökéletesen jól aludtam, és máris teljesen másként éreztem magam a bőrömben.”

Katinka ráadásul „hazai pályán” versenyzett. „Mivel már harmadik éve jövök ide, a helyi magyarok egyre jobban figyelik, mikor van a verseny, és most már rengetegen jöttek ki, azaz hatalmas őrjöngés volt a világcsúcs után – köszönöm ezúton is a buzdítás, tényleg óriási volt a hangulat, teljesen más volt így úszni!”

Rajta kívül Gyurta Dániel kedvenc számában - amelyet kihagyott a berlini nagymedencés kontinensviadalon –, 200 méter mellen magabiztosan diadalmaskodott, éppen a német fővárosban hazai környezetben győztes Marco Koch előtt, míg Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen gyűjtött be egy ezüstérmet.

A vk-sorozat minden állomása pénzdíjas a nemzetközi szövetség (FINA) jóvoltából. Minden számban díjazzák a dobogósokat: az első 1500, a második 1000,a harmadik 500 dollárt kap. Külön jutalmazzák az egyes "szakaszgyőzteseket" és az őket követő további öt legjobb úszót, vagyis aki összeredménye alapján első lesz a dohai-dubaji, majd a hongkongi-moszkvai és a pekingi-tokiói-szingapúri viadalokon, 50 ezer amerikai dollárra számíthat. A "résztávok" legjobbjainak sorrendjében a második pozíció 35, a harmadik 30, a negyedik 20, az ötödik 15, a hatodik pedig 10 ezret ér. A végső győztes, vagyis aki a hét versenyen együttesen a legtöbb pontot gyűjti, 100 ezer dollárral gazdagodik, a másodiknak 80, a harmadiknak pedig 30 ezer dukál mind a férfiaknál, mind a nőknél. Ezen felül "érdemes" világcsúcsot is úszni, mivel egy-egy rekordért 10 ezer dollárt fizetnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik