MTI/T. I. 2019.11.27 18:34 Frissítve: 2019.11.28 10:58

Úszás: Hosszú szakított az edzőjével, egyedül készül fel Tokióra

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó szakított edzőjével, Petrov Árpáddal, és egyedül készül fel a 2020-as tokiói olimpiára. Az úszónő hozzátette: már az idei világbajnokságon megingott a bizalma a magyar szakemberben, akivel tavaly nyár óta készültek együtt.

Hosszú Katinka egyedül folytatja a felkészülést Tokióra (Fotó: Földi Imre)

 

TÁMOGATJÁK

Sós Csaba, szövetségi kapitány:
„Öreg róka vagyok én már, ezért aztán nem feltétlenül lepett meg a hír, annak időpontja sokkal inkább. Kapitányként sajnálom, hogy így történt, ugyanakkor tudomásul vettem az edzőváltás tényét, ahogyan azt is, hogy ez a kapcsolat eddig tartott. Nekünk az a legfontosabb, hogy Katinka védje meg olimpiai bajnoki címeit Tokióban, e tekintetben pedig nem féltem őt, hiszen mindig eléri a célját. Amikor szakított Dave Salóval és Shane Tusuppal indult el az úton, sokan kinevették, mit is akar egy nyeretlen kétéves, aztán láttuk, meddig meneteltek együtt.”

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke:
„Bízom Katinka döntésében. Egy végtelenül rutinos, sokat látott és megélt versenyzőről van szó. A szövetségben érzékeltük az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos, őt érintő változásokat, az elmúlt két hónapban két új edzővel kötöttünk szerződést – Katinka kérésére. Egy nagyon erős csapat van már körülötte, amely öt szakemberből áll. Továbbra is támogatjuk őt mindenben.”

„Az idei világbajnokságon megingott a bizalmam az edzőmben, mert úgy éreztem, hogy nem akarja annyira a győzelmet, mint én" – indokolta meg döntését szerdai közleményében Hosszú Katinka, aki a dél-koreai Kvangdzsuban 200 és 400 méter vegyesen győzött.

„Az elmúlt hónapokban próbáltam túllépni ezen az érzésen, de az alapprobléma továbbra is fennállt. Árpiról az együtt töltött idő alatt számomra kiderült, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút számára. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek” – írta Hosszú Katinka.

Hosszú – aki már a jövő heti, glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságra is Petrov Árpád nélkül utazik – kijelentette, egyedül készül fel a tokiói ötkarikás játékokra, munkáját az edzéseken az Iron Swim stábja segíti majd.

Megkérem a kollégákat, hogy mérjék az időt, de én leszek az edző, ami azt jelenti, hogy vállalok minden felelősséget. Az edzéstervet már úgyis régóta magamnak írom, pontosan tudom, hogy milyen felkészülésre van szükségem. Az eltökéltségemmel sincs gond, mindennap nyolc-tíz órán át tréningezek, ha kell, akkor szinte az ájulásig hajtom magam. Eldöntöttem, hogy egyedül csinálom meg Tokiót, minden energiámat az olimpiai felkészülésre fordítom. Az edzőkérdést ezzel lezártnak tekintem, az ügyben további nyilatkozatokat nem teszek" – fűzte hozzá Hosszú.

Petrov tavaly nyáron vette át Hosszú Katinka felkészítését, az úszónő személyes kérésére hagyta ott svájci klubedzői állását.

2021.09.20 11:24:53

Úszás SZABÓ GÁBOR

Az olimpiai bajnok Csik Ferenc nagy hatású beszéde az 1938-as eucharisztikus kongresszuson.

2021.09.11 21:10:42

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A kötelező gratuláción túl egyetlen szót sem ejtett a legyőzőjéről, saját magáról ellenben kijelentette: bár eredetileg úgy tervezte, visszavonul, de ezt vesztesen nem teheti meg, folytatja az atlantai olimpiáig.

2021.09.10 23:24:37

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ha Egerszegi Krisztina valamilyen ügy mellé áll, az „tudhat” valamit.

2021.08.02 12:33:33

Úszás nemzetisport.hu

„Ha valaki azon meditál, hogy válogatott sportolóként elkezdje-e az egyetemet, én azt javaslom, hogy igen... minél hamarabb” – Rasovszky Kristóf világbajnok úszóval beszélgettünk. (X)