nemzetisport.hu 2013.12.14 16:48 Frissítve: 2015.03.28 02:15

Rp úszó Eb: Gyurta Gergely rommá verte a mezőnyt, Eb-1.

Gyurta Gergely hatalmas sikert aratott a dániai rövid pályás Európa-bajnokságon: 1500 méter gyorson nagyon magabiztosan diadalmaskodva (14:30.26) nyerte meg az aranyérmet. A szám másik magyar indulója, Kis Gergő a negyedik helyen végzett. Hosszú Katinka ezüstérmes lett 100 méter vegyesen. Összefoglaló a szombat délutáni futamokról.

Gyurta Gergely Eb-győztes (Fotó: Reuters – archív)

 

GYURTA GERGELY: KÖSZÖNÖM A TESTVÉREMNEK ÉS AZ EDZŐIMNEK
Az edző és a testvér öröme (Fotó: a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldala)

„Nehezen találok szavakat... Végül sikerült! Európa-bajnok vagyok... Ezt még alig merem felfogni... Tudtuk, hogy régóta bennem van, csak eddig nem jött ki ez az eredmény. Sokat számított, hogy elmentem a világkupákra, az ott szerzett versenyrutin most nagyon jól jött. Van három fantasztikus edzőm, Széles Sándor egy zseni, Kovácshegyi Feri és Virth Balázs nemkülönben... És persze a testvéremnek is köszönök mindent... Dani olyan példakép, akinél jobb inspirációt senki sem adhat egy úszónak" – olvasható Gyurta Gergely nyilatkozta a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalán.

„Az 1500 az a szám, amelyikhez nagyon sok gyakorlás kell. Folyamatosan ismeri meg magát az úszó, milyen ritmusra hogy reagál a teste. Gegénél mostanáig tartott az érési folyamat. És úgy gondolom, hogy 10 kilométeren is benne van az óriási eredmény, kicsi, emiatt fáradhatatlan, gyakorlatilag korlátlanul terhelhető – hasonló magasságokba emelkedhet, mint Risztov Éva, csak idő kell ehhez is. A képességei, adottságai megvannak, ez talán ma is kiderült" – értékelt Széles Sándor a futam után.

Gyurta Gergely elképesztően teljesített az 1500 méteres gyorsúszásban: a mezőnynek esélye sem volt felvenni vele a versenyt, így több mint öt másodpercet vert a második helyezett feröeri, vb- és Európa-bajnoki ezüstérmes Pál Joensenre, és nagyon magabiztosan nyerte meg az aranyérmet.

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel 22 éves öccse élete eddigi legnagyobb sikerét aratta győzelmével, amelyet rendkívül okos versenyzéssel szerzett meg. A táv nagyjából kétharmadánál vette át a vezetést, s egyre növelve előnyét végül mintegy négy testhossznyi különbséggel ért elsőként a célba 14:30.26 perces egyéni csúccsal. Gyurta Gergely a magyar úszósport 41. rövid pályás Eb-aranyát és 90. Európa-bajnoki érmét nyerte meg.

A szám másik magyarja, Kis Gergő 14:37.66 perc alatt teljesítette az 1500 méteres távot, ezzel a negyedik helyet szerezte meg.

Hosszú Katinka a hatodik helyen bejutott a döntőbe 50 méter háton: 27.06 másodperc alatt teljesítette a távot.

A 400 méter női gyors fináléjában nem volt magyar versenyző: a döntőt magabiztosan a spanyol Mireia Belmonte nyerte meg 3:56.14 perces eredménnyel a dán Lotte Friis és az olasz Federica Pellegrini előtt.

A 100 méter férfi vegyes elődöntőjében Földházi Dávid volt érdekelt, és hatodik lett a futamában 54.33 másodperces idejével, amivel nem jutott be a fináléba.

A női 100 méteres mellúszás elődöntőjében az orosz Julija Jefimova 1:03.27 perces idejével Európa-bajnoki csúccsal jutott be az első helyen a döntőbe.

A 100 méteres férfi hátúszás elődöntőjében Bernek Péter 52.27 másodperces idővel ért célba, így nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást a fináléba, a 16. lett összesítésben.

HOSSZÚ: EZT JÓL ELSZÚRTAM
„Ezt jól elszúrtam. Nem is az elejét, inkább a mellet. És amikor láttam, hogy Ruta (Meilutyte, a győztes litván) jön mellettem, akkor talán tudat alatt kicsit megijedtem, a fordulóm és a gyors ettől teljesen szétesett... Maradjunk annyiban, nem vagyok boldog..." – mondta Hosszú Katinka a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldalának.

Hosszú Katinka második lett a női 100 méter vegyes döntőjében, míg Verrasztó Evelyn a hatodik helyen végzett.

Hosszú Katinka rajtja nem sikerült jól, de gyorsan megkezdte a felzárkózást, és végül a második helyre jött fel: 57.96 másodperces idejével ezüstérmet szerzett. Verrasztó Evelyn 59.63 másodperc alatt teljesítette a távot, így a hatodik lett. Az arany a litván Ruta Meilutyte birtokába került.

Cseh László a negyedik, Biczó Bence a hetedik helyen végzett a 200 méter pillangó döntőjében. Cseh 1:52.44 perc alatt teljesítette a távot, míg Biczó 1:53.83 perc alatt ért a célba. A finálét a szerb Velimir Stjepanovics nyerte meg 1:51.27 perces idővel.

Női 100 méter pillangón Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is bejutott a döntőbe: előbbi 57.42 másodperces idejével a hatodik, utóbbi szorosan mögötte, 57.50 másodperces idővel a hetedik helyen lépett tovább összesítésben.

Férfi 100 méter gyorson Kozma Dominik a hetedik lett a döntőben, 47.51 másodperc alatt érve célba. A győzelmet az orosz Vlagyimir Morozov szerezte meg 45.96 másodperces eredménnyel.

Hosszú Katinka az 50 méteres hátúszás döntőjében is érdekelt volt, miután átvette ezüstérmét, de ez a finálé nem sikerült jól a számára: a tizedik lett 27.49 másodperces idejével. Az első helyet a cseh Simona Baumrtová nyerte meg 26.26-os eredménnyel.

A nap utolsó döntőjében az oroszok a világcsúcsot jelentő 1:29.53 perces idővel nyerték meg az aranyat a 4x50 méteres vegyes gyorsváltóban.

2021.06.18 10:40:34

Úszás SZABÓ GÁBOR

A 140 éve született legenda labdarúgásban, gyorskorcsolyában és vízilabdában sporttörténeti elsőségekből vette ki a részét.

2021.05.29 08:08:16

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Mi, magyarok akkor érezzük igazán elemünkben magunkat, ha váratlan és példátlan kihívásokban kell helytállnunk.”

2021.05.28 07:12:02

Úszás KOVÁCS ERIKA

Rio háromszoros bajnoka elégedett az Eb-n úszott időkkel, de még versenyezne az év fő megméretése előtt.