Kozma Dominik országos rekorddal középdöntős 100 gyorson

Vágólapra másolva!
2014.08.21. 10:12
null
Kozma Dominik országos csúccsal jutott tovább 100 gyorson (Fotó: MTI)
A berlini úszó Európa-bajnokság férfi 100 méteres gyorsúszásának előfutamaiból Kozma Dominik országos csúcsot elérve (48.86) a harmadik helyen jutott tovább, Takács Krisztián (50.11) és Holoda Péter (50.14) viszont a 29. és a 31. idővel kiesett. Gyurta Gergely negyedik helyen jutott döntőbe 800 gyorson, Kis Gergő itt csupán a 21. helyen zárt, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn pedig hiába harcolta ki a továbbjutást 100 pillangón, egyikük sem folytatja.

 

KOZMA: A RAJTNÁL TELEMENT A SZEMEM VÍZZEL
„A rajtnál telement a jobb szemem vízzel, a fordulónál azt hittem, sírok – viccelődött Kozma a vegyes zónában. – Jó formában vagyok, de ebből a harmadik helyből azért még nem szabad semmiféle következtetést levonni. Persze a döntőbe jutás a célom, ha ez megvan, akkor meg a győzelem. De a száz méter lutri, elég egy rossz rajt, és máris az utolsó vagy. Most viszont megyek, felhívom Zubor Attilát, aki mindig ugrat, hogy ne csak 49-es időket ússzak százon – kíváncsi vagyok, erre az eredményre mit mond.”

Takács Krisztián:
– Ez szörnyen fájt... Így, délelőtt ilyet úszni nem kellemes, de a második ötven már egész jó volt. Az ötven gyors a fő számom, arra készültem igazán, ez meg jó kis melegítés volt arra.”

Holoda Péter: – Délelőtt még nem úsztam ilyen jó időt, úgyhogy nem vagyok elégedetlen. Elsősorban a tapasztalatszerzés a célom ezen az Eb-n, aztán jövőre és később lesz ez még jobb is.

Verrasztó Evelyn: – A kétszáz vegyesre fókuszálok, kettőre odafigyelni nem egyszerű. Amúgy ez az úszás sem tetszett annyira...

Hosszú Katinka: – Persze, az volt a terv, hogy tegyem oda magam teljesen, de azért úgy nehéz, ha tudod, hogy a középdöntőben már nem indulsz. Nem is vagyok elégedett az időmmel, jobbat szerettem volna úszni.

Gyurta Gergely: – 7:50 alatti idő kell szerintem az éremhez, nagyon szeretnék bizonyítani – éremért jöttem erre az Európa-bajnokságra, nagyon szeretném megmutatni, mit tudok. Úgy érzem, ebben a számban van keresnivalóm.

Kis Gergő: – Ahogy már eddig is mondtam, az állóképességemmel van baj, ezért is voltam jobb a rövidebb távon. Négyszázig most is jól tartottam magam.

Kovács Erika (Berlin)

A női 200 méteres mellúszás előfutamai során a világcsúcstartó dán Rikke Möller Pedersen végtelenül visszafogott úszással is simán nyerte a futamát, és végül a hatodik helyen jutott tovább.

Nyolc előfutamot rendeztek férfi 100 méteres gyorsúszásban, ezekben pedig három magyar is érdekelt volt. Takács Krisztián és Holoda Péter az ötödikben állt rajtkőre, előbbi 50.11 másodpercet, utóbbi 50.14-et úszott, de a továbbjutáshoz ez egyiküknek sem volt elég.

A hetedik futamban Kozma Dominik viszont országos csúcsot repesztett 48.86-tal (49.12 volt a régi), végül pedig a harmadik idővel jutott tovább. Takács a 29., Holoda a 31. helyen zárt.

A női 100 méteres pillangóúszás előfutamaiban Hosszú Katinka 58.87-et úszva a 9. helyen zárt, de a délutáni programban nem folytatja.

A háromszoros világbajnok azt már tegnap kijelentette, hogy ezen a távon csak az előfutamot vállalja, hiszen este kemény erőpróba vár rá.
Akárcsak Verrasztó Evelyn (59.76), aki az előfutamok során a 17. lett ezen a távon, és Hosszú visszalépése miatt akár indulhatna is a középdöntőben, de nem fog.

Férfi 800 gyorson Kis Gergő erősen kezdett, de 350 méter után teljesen visszaesett. Gyurta Gergely azonban ezt követően is tartotta magát, bár a vezető helyét ő sem tudta megőrizni. Az utolsó 200-ra negyedikként fordult, és ezt tartani is bírta, végül 7:55.34-gyel jutott döntőbe. Kis Gergő 8:06.14-et ment, és csak a 21. lett. A fináléba jutott még a szlovákiai Nagy Richárd is, 7:56.40-es idővel a 7. helyen.

Egy csapat visszalépett, így már csak nyolc induló maradt a nők 4x200-as gyorsváltójában – a délelőtti előfutamra ennek tükrében nem is került sor.

Viszont rendeztek egy minifutamot, mert az olaszok, a spanyolok, a franciák és a svájciak ezt kérték, hiszen az esti döntőre ők a délelőtti előfutam után tervezték kiválasztani és megjelölni a csapattagokat.

Az esti döntőben Magyarországot Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Verrasztó Evelyn képviseli.

A tesztfutamot végül az olaszok 8:01.97-tel nyerték, megelőzve a franciákat (8:02.02).

ÚSZÓ EB, BERLIN
Augusztus 21., csütörtök
Előfutamok
9.30:
200 m női mell, 100 m férfi gyors (Holoda Péter, Kozma Dominik, Takács Krisztián), 100 m női pillangó (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 800 m férfi gyors (Kis Gergő, Gyurta Gergely), 4x200 m női gyorsváltó (magyar válogatott)

Elődöntők, döntők
18.00:
800 m női gyors döntő (Kapás Boglárka), 200 m női vegyes döntő (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 100 m férfi gyors középdöntő (Kozma Dominik), 100 m női pillangó elődöntő, 200 m férfi mell döntő, 100 m női hát döntő (Hosszú Katinka), 200 m férfi pillangó döntő (Biczó Bence), 200 m női mell elődöntő, 50 m férfi hát döntő, 4x200 m női gyorsváltó döntő (magyar válogatott)
(A vastaggal jelölt számokban döntőt rendeznek.)

Műugrás:
férfi 3 méter, selejtező (Bóta Botond) 12.00
férfi 3 méter, döntő 16.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik