T. N. 2021.10.24 20:02 Frissítve: 2021.10.24 20:02

Ajánló: a La Manche új, ausztrál királynője

A rekordot jelentő negyvennegyedik alkalommal úszta át a csatornát a hosszútávúszó Chloë McCardel, aki bízik benne, hogy csúcsdöntéséből a következő generáció is erőt merít majd.Már az is szép teljesítmény, ha valaki egyszer átússza a 34 kilométer széles La Manche csatornát – hát még ha negyvennégyszer! Márpedig az ausztrál Chloë McCardel ennyiszer teljesítette az embert próbáló feladatot, és stílusosan egy ausztrál zászlóval és egy üveg francia pezsgővel ünnepelte a sikert. Mellesleg új rekordot döntött, átadva a múltnak az angol Alison Streeter negyvenhármas csúcsát.

Az elmúlt tizenkét évet a rekorddöntésnek szentelte a 36 esztendős hölgy, összesen több mint 450 órát töltött a jéghideg vízben, sőt 2015-ben egymás után háromszor (!) úszta át a csatornát, mindössze harminchét óra alatt. Talán nem csoda, ha úgy döntött, megáll negyvennégynél, és többször vélhetően már nem ússza át többet.

„Boldog vagyok, hogy királynőként vonulhatok vissza – idézte őt a Radio National. – Negyvennégy átúszás nagyon sok, semmiféle késztetést nem érzek, hogy visszamenjek, nincs olyan újabb rekord, amely lázba hozna.”

Azért nem árt hozzátenni, hogy a negyvennégy átúszás alatt természetesen sok megpróbáltatással kellett szembenéznie. Megesett, hogy megcsípte egy medúza, előfordult, hogy hipotermiával, azaz a szervezet fokozott kihűlésével küzdött, és egy alkalommal olyan súlyos volt az állapota, hogy kórházba is került.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon. 

2021.11.30 00:01:39

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem azért érdemel emlékművet az uszodában, mert ő nyitotta leggyorsabban a szekrényeket, kabinokat, mindig volt nála, fésű, olaj, krém, még kétféle (fekete, barna) cipőfűző is, hátha szüksége lesz valamelyikre a vendégnek. Tiszte szerint természetesen nem volt más dolga, mint hogy nyisson és zárjon, ám ő többet tett.

2021.11.25 23:21:42

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY.Ahhoz, hogy újra sikerektől zengjen a sportág, takarítani kell.

2021.11.14 23:36:29

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Vannak persze elítélendő és menthetetlen cselekedetek kortól függetlenül – és vannak olyan magatartásformák, melyek húsz-harminc-negyven éve még csupán feltűnést sem keltettek, sőt szépen illeszkedtek a korszellemhez.

2021.11.14 19:49:19

Úszás CS. B.

A versenyző parádés országos csúcsa vezette fel a zárónap egyéni döntőit.

2021.11.10 22:42:25

Úszás BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Bűn, hogy ezek a szörnyű esetek csak most derülnek ki. Az elmúlt évtizedekben a sportolónak hallgass volt a neve, némán, megfeszülve kellett dolgoznia a sikerekért, mert azt hitették el vele, vagy azt látta korábbi példákon, hogy így, illetve csak így lehet győztes.