Vizes vb: Mindent kiadtam magamból, az ebédem is visszajött – Kós Hubert

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 16:13
Mint beszámoltunk róla, Kós Hubert hatalmas országos csúccsal aranyérmet nyert 200 méteres hátúszásban a Fukuokában zajló világbajnokságon. Az éremátadás után értékelt az M4 Sportnak és a helyszínen dolgozó magyar újságíróknak.

Kós Hubert az eredményhirdetés után (Fotó: MTI)
Kós Hubert az eredményhirdetés után (Fotó: MTI)
Kós Hubert az eredményhirdetés után (Fotó: MTI)
Kós Hubert az eredményhirdetés után (Fotó: MTI)
Kós Hubert az eredményhirdetés után (Fotó: MTI)

 

A 20 éves versenyző annyira kiúszta magát, hogy csak pár mondatot tudott mondani a medencéből kiszállva a helyi műsorközlőnek, a televíziónak már nem tudott nyilatkozni, helyette az orvosi stáb vette kezelésbe.

„Most már jobban vagyok – jegyezte meg Kós Hubert az M4 Sportnak az éremceremónia után. – Még mindig nem találom a szavakat, annyira kiadtam magamból mindent a döntőben. De tényleg annyira, hogy utána vissza is jött az ebédem. Most már sokkal jobban vagyok az éremmel a nyakamban.”

„Most mindenre nagyon odafigyeltem. Tegnap össze-vissza úsztam a középdöntőt, nem figyeltem arra, hogy a legjobb időt ússzam, meg jól ússzak, csak arra, hogy meglegyen a döntő, és az meg is lett. Ryan Murphy is azt szokta csinálni, hogy valahogy leússza a középdöntőt, kicsit lazán, aztán nekimegy a döntőnek. Most sikerült megvernem ebben a játékban is. Örülök, hogy így össze tudtam rakni.”

Kós 1:54.14 perces magyar rekorddal csapott célba a fináléban, ezzel Bernek Péter 2017-es 1:55.58-as idejét adta át a múltnak – két évvel ezelőtt még csak 2:01-es egyéni csúccsal rendelkezett.

„Bobbal (Bob Bowman, Kós Hubert edzője – a szerk.) azt beszéltük az edzéseken, hogy 1:53-as idő kellene, szóval azért az időre is figyeltem, de tudtuk, ha 1:54 elejét úszom, azzal is meglehet az arany. Ez volt a cél, ezért léptem vissza 200 vegyestől és 100 pillangótól, hogy erre tudjak koncentrálni. Nagyon sokat köszönhetek Bobnak, és persze Magyarovits Zoltánnak, aki tíz évig az edzőm volt, a technikámat – amelyet sokan dicsérnek – neki köszönhetem, az mindig miatta olyan, amilyen.”

Kiemelte, Michael Phelps korábbi edzőjénél nap mint nap olyan társakkal készülhet együtt Arizonában, mint például a Fukuokában három aranyat nyerő Léon Marchand.

„Az áprilisi, westmonti versenyt követően volt egy megbeszélésünk az edzőmmel, amikor megkérdeztem, hogy Lécon Marchand-t lenne könnyebb kétszáz vegyesen megverni az olimpián vagy Ryan Murphyt kétszáz háton. A válasz pedig gyors és egyértelmű volt” – nyilatkozta az MTI-nek Kós, aki fél éve készül az Arizona State Egyetemen.

„Végre találtam egy olyan számot, ahol végig egyenletesen jól tudok úszni – folytatta Kós a magyar újságíróknak a sajtóközpontban. – Tegnap nagyon rosszul éreztem magam. Valami problémám volt, és végig azt hittem, hogy hányni fogok, a szívem is nagyon dobogott. Nem esett annyira jól ez a két nap, de nagyon örülök, hogy sikerült.”

Elárulta, most az a célja, hogy fejben rögzítse magának az úszását, és megpróbáljon 1 perc 54 másodperc alá menni. Úgy fogalmazott, hogy a delfinezése a világbajnokságon változott meg, sokkal nagyobbakat delfinezik már, de van még hova fejlődnie. A rajtjaival sincs megelégedve, így tudja, hogy az olimpiáig sok mindenen kell még javítania, és ezért most nagyon kemény időszak vár rá. A hátúszás mellett a vegyest sem engedi el, az úszásnemek csak segítik egymást.

„Nagyon közel vagyok ahhoz, ahová szeretnék eljutni. Még nem értem el azt a szintet, de ebben a fél évben sokat fejlődtem mentálisan. A dobogó pedig egy elképesztő pillanat volt. Ezt néztem a tévében, amikor Cseh Laci, Milák Kristóf hallgatták a Himnuszt, én is ott akartam állni, és végre eljött ez a nap.”

A pályafutása első világbajnoki címét szerző Kós a magyar küldöttség első érmét nyerte meg a medencés úszóversenyek során a mostani vb-n. Sikerének köszönhetően nem szakad meg a sorozat, a magyarok az eddigi összes világbajnokságon szereztek legalább egy érmet, 2009 óta ráadásul minimum egy aranyat is nyertek.

VIZES VB, FUKUOKA
FÉRFI 200 M HÁTÚSZÁS
1. Kós Hubert (MAGYARORSZÁG) 1:54.14

2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.83
3. Roman Mityukov (Svájc) 1:55.34
...5. Kovács Benedek (MAGYARORSZÁG) 1:55.85

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik