Úszás: sztárok sora hagyja ki a vb-t

Vágólapra másolva!
2023.07.22. 21:10
null
Többek között Chad le Clos is kihagyja a fukuokai vb-t (Fotó: AFP)
Magyar sportrajongók sokasága konstatálta szomorúan, hogy Milák Kristóf nem indul el Fukuokában, ám olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk mellett számos kiválóság is csak a távolból figyeli a vb-t.

Milák Kristóf és Hosszú Katinka mellett több klasszis is kihagyja a világbajnokságot – az okok változók, ki betegség vagy sérülés, ki mentális gondok miatt döntött a távolmaradás mellett, s olyan is akad, aki egyszerűen nem tudott bekerülni hazája válogatottjába.

Ez utóbbiak közé tartozik az amerikai Caeleb Dressel, aki tavaly júniusban a budapesti vb közepén távozott nagy hirtelenjében (kiégésről, depresszióról szóltak a hírek), s bár néhány hónap múlva visszatért a medencébe, még nem került olyan formába, hogy beverekedje magát az utazó csapatba: a válogatón 50 gyorson a 22., 100 gyorson a 19. helyen végzett, 100 pillangón ötödik, míg 50 pillangón harmadik lett, de edzője, An­thony Nesty egyál­talán nincs elkeseredve:      „Hosszú idő után először láttam boldogan úszni Caelebet. Ez azt mutatja, hogy lelkileg már jól van, fizikailag viszont még nem érte utol önmagát. Egy teljes évnyi edzés kell, és minden rendben lesz.”

A hétszeres olimpiai bajnok mellett nem kvalifikálta magát az amerikai válogatottba, így a vb-re sem a szintén ötkarikás aranyérmes Michael Andrew és Hali Flickinger sem, aki Kapás Boglárka mögött a második helyen végzett 200 pillangón a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon (ezt az ezüstjét egyébként megvédte tavaly Budapesten).

Akadnak hiányzók a kanadaiaknál (Penny Oleksiak, Taylor Ruck, Sydney Pickrem – mindannyian több vb-érem büszke tulajdonosai) és az ausztráloknál (a Campbell nővérek, Cate és Bronte sem tudták kiharcolni az indulási jogot), de a Milák, Dressel duó mellett kétségkívül a brit Adam Peaty és a dél-afrikai Chad le Clos távolmaradása a legfájóbb.

Peaty – Dresselhez hasonlóan – szintén mentális gondokkal küzd, el sem indult a brit válogatón, úgy vélte, további időre van szüksége ahhoz, hogy helyrejöjjön, mert nem tett le arról, hogy Párizsban megvédje megvédje Rióban és Tokióban nyert aranyát 100 mellen.

Le Clos viszont csak alig két hete jelezte, hogy visszalép a vb-től: a felkészülés során öt hetet kihagyott betegség miatt, és bár a szinteket teljesítette, a berlini német bajnokságon 100 és 200 pillangón úszott időeredményei alapján mégis úgy döntött, a párizsi olimpiát szem előtt tartva nem utazik el Fukuokába.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik