Tokió 2020: történelmi aranyat érhet el az örökifjú Fehér Mamba

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 18:54
null
Diana Taurasi (balra) és Sue Bird, akik történelmi aranyat szerezhetnek Tokióban (Fotó: AFP)
A tokiói olimpiát felvezető miniportré-sorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik meghatározó alakjai az egyetemes sportnak, vagy jó úton haladnak, hogy azzá váljanak, és főszereplői lehetnek a játékoknak Japánban. A nyolcadik részben minden idők egyik legjobb női kosárlabdázója, Diana Taurasi következik.

Rögtön az elejére egy félelmetes adat: az Egyesült Államok női kosárlabdacsapata 49 mérkőzés óta veretlen olimpián. Legutóbbi veresége az 1992-es barcelonai játékok elődöntőjében volt, akkor a Független Államok Közössége (FÁK) győzte le. Azóta viszont egyetlen csapat sem akadt, ez jól mutatja az amerikai női kosárlabda a férfiakénál is nagyobb erejét.

DIANA TAURASI
Született: 1982. június 11., Glendale (California, Egyesült Államok)
Sportág: kosárlabda
Legjobb eredményei: 4x olimpiai bajnok (2004, 2008, 2012, 2016), 3x világbajnok (2010, 2014, 2018) világbajnoki bronzérmes (2006), 3x WNBA-bajnok (2007, 2009, 2014), 6x Euroliga-győztes (2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2016)

Ennek a veretlenségi korszaknak az egyik meghatározó alakja Diana Taurasi, aki 39 évesen is játszik Tokióban. Ő és Sue Bird a négyszeres olimpiai aranyérmesek közé tartoznak, de csak kettőjüknek lesz lehetősége megszerezni az ötödik ötkarikás elsőséget is, ami nemcsak kosárlabdában, hanem az összes többi csapatsportot figyelembe véve is rekord lesz. Mert aligha akad csapat, amelyik legyőzi az amerikai hölgyekét, amely augusztus 8-énjátszhatja a döntőt – bármennyire papírforma, ezt egyelőre muszáj feltételes módba tenni.

Diana Taurasiénáljelenleg nem létezik nagyobb név a női kosárlabdában. Rendkívül pontérzékenyjátékos, kulcsfontosságú pillanatokban sem szokott megremegni a keze, így joggal kaphatta meg Kobe Bryant után (Fekete Mamba) a Fehér Mamba becenevet. Háromszor nyerte meg a női NBA-t (WNBA) a Phoenix Mercuryval.Bár az Egyesült Államokban csak a Phoenix Mercuryban játszott, Európában a Dinamo Moszkvában, a Szpartak Moszkvában, a Fenerbahcéban, a Galatasarayban és a Jekatyerinburgban is kosarazott. Összesen hatszor nyert Euroligát.

Idén júniusban újabb mérföldkőhöz érkezett a pályafutása: ő lett az első a WNBA történetében, aki elérte a 9000-es ponthatárt. Már a 8000 is rekord volt, ugyanis az örökranglista korábbi éllovasa, Tina Thompson 7488-nál állt meg. Ezt 2017-ben szárnyalta túl Taurasi, aki nagyon szerényen kommentálta, hogy elérte az álomhatárt. „Ez is csak egy rekord, amit remélhetőleg megdönt valaki, aki szereti a kosárlabdát, és aki ennek szenteli az egész életét. Viszont nagyon sokat jelent nekem, hogy ezeket a pontokat egyetlen csapattal értem el. Ha megszerzem a 10 ezer pontot, akkor talán megünneplem, de erről a kilencezerrőlcsak azt érzem, hogy egy csomó meló van még hátra.”

A mostani szezon nagy részében sérülés miatt nem játszott, és egy ideig komolyan fennállt a veszély, hogy szegycsonttörés miatt nem jut el Tokióba a válogatottal. Ám a kezelések meghozták az eredményt, visszatért, elérte a kilencezres pontrekordot, és mindenki örömére utazik a japán fővárosba. „Amikor eljuthatsz ötig, a motiváció nagyobb annál, hogy egyszerűen csak ott legyél a játékokon, vagy hogy nyerj egy aranyérmet – nyilatkozta az insider.com oldalnak. – Meg kell találnod magadban a motivációt, a tüzet, amely hajt, hogy tovább játssz. A sérülésből visszatérve az elején egy kicsit bizonytalan voltam, de aztán egyre jobban éreztem magam.”

Taurasi kalandja aligha ér véget az olimpia után – februárban kétéves hosszabbítást írt alá a Phoenixszel –, de meg is fogalmazta, mikor hagyja abba a kosárlabdát. „Mindig mondtam, hogy abban a pillanatban abbahagyom a játékot, amikor már nem játszom tovább a bajnokságban vagy más tornákon, mert ez az, amiről az egész szól. A versenyzésről. Hogyan tudod ösztönözni magad, hogyan tudod segíteni a csapatot. És én még mindig élvezem ezt.”

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik