Tizenegy évesen jutott ki az olimpiára a csodagyerek

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.07.21. 15:32
null
Hend Zaza, miután kvalifikálta magát az olimpiára (Fotó: Jordán Olimpiai Bizottság)
A tokiói olimpiát felvezető miniportré-sorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik meghatározó alakjai az egyetemes sportnak, vagy jó úton haladnak, hogy azzá váljanak, és főszereplői lehetnek a játékoknak Japánban. A hetedik részben egy mindössze 12 éves asztaliteniszező, a 2009. január 1-jén született Hend Zaza következik.

2020 februárját írtuk, amikor Jordániában, Ammanban megrendezték a tokiói olimpia asztalitenisz-versenyének nyugat-ázsiai selejtezőjét. Európai szemmel ennek semmi jelentősége sem volt, de ami ott történt, arra mégis felfigyelt az egész világ.

Egy mindössze 11 éves kislány Szíriából, Hend Zaza hazájának egyetlen indulójaként a második csoportba kapott besorolást. „Jaj, de aranyos, mi gondot okozhat?” – gondolhatták az emberek, akik nem ismerték, de amikor elkezdett játszani, akkor már tátott szájjal bámulták a rutinosabbakkal együtt. Zaza első ellenfele egy brunei játékos volt, akitől azonban óriási csatában kikapott 4:3-ra. A show ezután következett: másik két meccsét megnyerte 4:0-ra és 4:1-re! Anégyfős csoportban három játékosazonos pontszámmal végzett az élen, de Zazának mindenkinél jobb volt a szettaránya, így az első helyen jutott tovább a kieséses szakaszba. Ott a negyeddöntőben erőnyerő volt, majd az elődöntőben jött egy hazai játékos, akit a hetedik szettben intézett el. A döntőben egy rutinos, 42 éves libanoni játékossal meccselt, és itt már az olimpia kvóta volt a tét. Vezetett 2:0-ra, azonban ellenfele 3:2-re fordított. A hatodik szett ismét Zazáélett, így jöhetett a mindent eldöntő utolsó játszma. És ekkor Hend Zaza már nem hibázott, 11:7-tel olimpiai részvételi jogot szerzett. 11 évesen…

A Jordán Olimpiai Bizottság összefoglalója a selejtezőről

Még úgy is, hogy egy évvel elhalasztották az olimpiát, és hogy Zaza nem 11 évesen, hanem 12 esztendősen vehet részt az ötkarikás játékokon, a legfiatalabb sportoló lesz Tokióban. A játékok teljes történetében ő az ötödik legfiatalabb induló.

„Az álmom vált valóra az olimpiával – mondta Zaza a CGTN-nek (China Global Television Network). – A sport a véremben van, mertmi sportos család vagyunk. Egyszerűen szeretek játszani, és több mindent szeretnék még elérni.”

Zaza mindössze ötéves volt, amikor elkezdett asztaliteniszezni, és már hétévesen a nagyközönség is láthatta, hogy nem akármilyen tehetséggel van dolga, amikor Katarban a bátyjával együtt benevezett egy tornára. Azóta minden korosztályban szíriai bajnoknak vallhatja magát: kadétként, juniorként és a felnőttek között is. A háború miatt évente csak néhány versenyen vehetett részt, de így sem tört meg a fejlődése.

„Ritkán látni valakit ilyen fiatalon így edzeni, ilyen örömmel– mondta róla a tapasztalt német edző, Eva Jeler. – Nem sétálaz elgurult labda után, hanem fut. Persze még bőven van mit javítania a technikáján, de az elszántsága, rugalmassága, a győzni akarása azt sugallja, fényes jövő vár rá.”

Zaza nem az első szíriai asztaliteniszező az olimpián, mert Rióban már indult egy honfitársa, de neki nem kellett selejteznie, a NOB hívta meg. Zaza önerőbőlvívta ki az indulási jogot, és biztosak lehetünk benne, hogy mindenki odafigyel, amikor asztalhozáll Tokióban.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik