RÁCZ PÉTER
RÁCZ PÉTER
2021.07.18 14:14 Frissítve: 2021.07.19 00:22

Aki megugrotta a lehetetlent – Biles elképesztő mutatvánnyal tért vissza

A tokiói olimpiát felvezető miniportré-sorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik meghatározó alakjai az egyetemes sportnak, vagy jó úton haladnak, hogy azzá váljanak, és főszereplői lehetnek a játékoknak Japánban. A negyedik részben a tornasport négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnoka, az amerikai Simone Biles következik, aki egészen döbbenetes módon képes megújulni, és elhivatottságán is csak ámulni lehet.

 
A 2019-es stuttgarti világbajnokság öt aranyat hozott Simone Bilesnak (Fotó: AFP)

2021 május 22., Indianapolis. Mindenki a 142 centis, 24 éves Simone Bilesról beszél. Hogyne tennék, kérdezhetné bárki – hiszen négyszeres olimpiai bajnok, 19-szeres világbajnok tornász, a sportág történetének legnagyobb alakjai között van a helye. Termetre nem, de tudása miatt óriási egyéniség, ha megjelenik, maga felé vonzza a tekinteteket. Ám a figyelem oka ezúttal teljesen más. Mégpedig az alábbi videón látható ugrás miatt – Jurcsenko-szaltó dupla változata bicskamozdulattal: 

 SIMONE BILES
Született: 1997. március 14., Columbus (Ohio, Egyesült Államok)
Nemzetiség: amerikai
Sportág: torna
Legjobb eredményei: 4x olimpiai bajnok (2016, csapat, egyéni összetett, ugrás, talaj), olimpiai bronzérmes (2016, gerenda), 19x világbajnok (2013, egyéni összetett, talaj; 2014, csapat, egyéni összetett, gerenda, talaj; 2015, csapat, egyéni összetett, gerenda, talaj; 2018, csapat, egyéni összetett, ugrás, talaj; 2019, csapat, egyéni összetett, ugrás, gerenda, talaj), 3x világbajnoki ezüstérmes (2013, ugrás; 2014, ugrás; 2018, felemás korlát), 3x világbajnoki bronzérmes (2013, gerenda; 2015, ugrás, 2018, gerenda)

Nos, ez a mutatvány azért szenzáció, mert nő még soha korábban nem mutatott be ilyet. Elég egy apró tévesztés, egy rosszul irányított kéz vagy láb, és máris kitöri a nyakát, de legalábbis súlyos sérülést szenved. A produkció nem csak azért fontos, mert látványos, és mert a hölgyek közül soha senki nem merte megtenni korábban. Megmutatja, hogy Simone Biles, aki gyakorlatilag már mindent elért pályafutása során, és aki már veteránnak számít ebben a sportágban, hogyan képes megújulni újra és újra, hogyan talál motivációt akkor is, amikor már simán visszavonulhatna, amin nem csodálkozna senki. Ilyen, amikor a sportág, a torna szeretete nagyon erős.

„Csak azt mondogattam magamban, hogy csináljam úgy, mintha edzésen lennék. Meg hogy ne vigyem túlzásba a dolgokat, amire néha hajlamos vagyok.. – mondta Biles a mutatvány után. – Kicsit mégis ez történt, de legalább a lábaimra érkeztem. Ez egy új ugrás volt, és büszke vagyok rá, ahogy ment.”

A Jurcsenko-duplaszaltó bicskamozdulattal rendkívül kockázatosnak számít – korábban kizárólag férfiak vállalkoztak rá, közülük is csak kevesen –, ezért a Nemzetközi Tornaszövetség kódkönyve szerint „csak” 6.6 a nehézségi pontszáma, ugyanis nem akarják az érték növelésével a veszélyes ugrás végrehajtására ösztönözni a sportolókat…

A négy aranyérmet hozó riói olimpia után Biles kihagyta a teljes 2017-es évet, majd elindult a 2018-as világbajnokságon, ahol ismét igazolta keménységét. Rosszul lett, a gyomra körül érzett fájdalommal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy veseköve van. „Oké, tehát nem vakbélgyulladás” – nyugtázta, és azzal a lendülettel ki is jelentkezett a kórházból. Másnap összetettben, gerendán, ugrásban, talajon az első, felemás korláton a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe. Csapatban, egyéni összetettben, ugrásban és talajon aranyéremmel zárt…

 
 A SOROZAT EDDIGI RÉSZEI
 Caeleb Dressel – az első számú férfi úszó szerepében
 Ledecky felülmúlhatja Egerszegi bámulatos csúcsát
A francia hegyomlás történelmet írhat cselgáncsban

A 2019-es vb-n újabb öt aranyat termelt, és közben készült az olimpiára. Amikor 2020 tavaszán a koronavírus szétterjedt a világban, Biles bejelentette, hogy nem indul Tokióban. Másnap a japán szervezők is bejelentették, hogy halasztják a játékokat, persze nyilván nem az ő döntése miatt. Viszont ezzel lehetőség nyílt, hogy idén mégis részt vegyen az olimpián. A világban kialakul helyzet miatt nagyjából másfél éves pihenőt tartott, majd visszatért, rögtön az elején bemutatott ugrással. Mi ez, ha nem szenzáció? 

Szóval számíthatunk rá, hogy ez a hölgy Tokióban is előáll valami egészen meglepő dologgal. 1968 óta senki sem tudta megvédeni a torna összetett olimpiai bajnoki címét – ha neki sikerül, azzal ismét történelmet ír.

Simone Biles mindig mosolyog (Fotó: AFP)
2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.