Caeleb Dressel – az első számú férfi úszó szerepében

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.07.17. 15:45
null
Fantasztikus kép! Michael Phelps „vigasztalja” Caeleb Dresselt, miután aranyérmesek lettek a 4x100-as gyorsváltóval a riói olimpián (Fotó: AFP)
A tokiói olimpiát felvezető miniportré-sorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik meghatározó alakjai az egyetemes sportnak, vagy jó úton haladnak, hogy azzá váljanak, és főszereplői lehetnek a játékoknak Japánban. A harmadik részben Caeleb Dressel következik, az amerikai lehet az a férfi úszó, aki pótolhatja Michael Phelpst.

Ebben az évszázadban a tokiói az első olimpia, amelyen biztosan nem Michael Phelps lesz a játékok legeredményesebb sportolója, hiszen a 23-szoros aranyérmes már visszavonult. Athén, Peking, London és Rio után kell egy újabb klasszis, aki „elviszi az olimpiát”, de legalábbis úszásban.

CAELEB DRESSEL
Született: 1996. augusztus 16., Green Cove Springs (Egyesült Államok)
Nemzetiség: amerikai
Sportág: úszás
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (2016, 4x100 gyorsváltó, 4x100 vegyes váltó), 13x világbajnok (2017, 50 gyors, 100 gyors, 100 pillangó, 4x100 gyorsváltó, 4x100 vegyes váltó, 4x100 mix gyorsváltó, 4x100 mix vegyes váltó; 2019, 50 gyors, 100 gyors, 50 pillangó, 100 pillangó, 4x100 gyorsváltó, 4x100 mix gyorsváltó) 2x világbajnoki ezüstérmes (2019, 4x100 vegyes váltó, 4x100 mix vegyes váltó)

Ez lehet például a férfiaknál Caeleb Dressel, eddig csak két olimpiai aranyérmet nyert, Rióban a 4x100-as gyors- és a 4x100-as vegyes váltóval győzött. Akkor miért is várható, hogy a hamarosan 25 éves amerikai a tokiói játékok egyik sztárja lesz? Nos, azért, mert az azóta eltelt öt évben összesen 13 világbajnoki címet szerzett (ezzel a férfiak örönranglistáján a harmadik helyre ugrott Phelps és Ryan Lochte mögé), ebből tízet olimpiai számban. Tokióban az egyéni számok (50 gyors, 100 gyors, 100 pillangó) mellett a váltókkal együtt jó pár aranyat begyűjthet. Milák Kristóffal 100 pillangón csaphat össze, és ennek inkább Dressel az esélyese, mivel a rövidebb távon ő a világcsúcstartó – Milák meg 200-on.

Dressel elsősorban a sprinttávokon jó, de abban nemcsak pillangóban, hanem gyorson is. A 2020-as év nagy része, mint a többieknek, neki is kiesett, de utána nem akármilyen formában tért vissza. Az olimpiai válogatón 50 gyorson beállította saját rekordját, egyben az amerikai csúcsot 21.04-gyel – ez 13 századdal marad csak el a brazil César Cielo világcsúcsától.

SOROZAT EDDIGI RÉSZEI
Caeleb Dressel – az első számú férfi úszó szerepében
Ledecky felülmúlhatja Egerszegi bámulatos csúcsát
A francia hegyomlás történelmet írhat cselgáncsban

A válogatón olyan nagyágyúk véreztek el, mint Nathan Adrian, Ryan Lochte, Matt Grevers, Kathleen Baker, Cody Miller, Kevin Cordes és Tony Ervin. És ugye Phelps sem úszik már. Őket kellene Dresselnek és társainak pótolnia. „Nagy űrt hagytak maguk után. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a teher egyedül az én vállamat nyomja. Korábban sem egyedül Phelps eredményeivel vált naggyá az amerikai úszósport, hanem az összetartó, egységes csapattal.”

„Ez az év minden volt, csak nem könnyű – mondta a válogató után. – Hosszú idő után az első komolyabb megméretésen vettem részt, és brutális volt. Büszke vagyok magamra. Megértem, hogy az embereket érdekli a karirerem, de számomra ez az egész csak arról szó, hogy ússzak minél gyorsabban – ez az, ami örömöt jelent. Szeretem kutatni az új dolgokat, hogy miként lehetek még jobb. Szeretem a kihívásokat, amelyeket a sport jelent. Ez vár rám Tokióban is.”

Az elmúlt időszak Dressel életében azért is eseménydús volt, mert megházasodott, februárban elvette a szintén úszóMeghan Hailát. A pár sokat kirándult az Appalache-hegységben, így vészelték át a koronavírusos időszak nagy részét. Mindeközben persze keményen készült. „A munkát elvégeztem – írta Instagram-oldalán, még a válogató előtt. – Itt az ideje vízbe csobbanni.” Megmutatta, mit tud...

Dressel így döntötte meg Michael Phelps világcsúcsát 100 pillangón a 2019-es világbajnokságon

Caeleb Dressel (Fotó: AFP)
Caeleb Dressel (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik