„Nem Usain Bolt vagyok, és nem akarok más árnyékában élni”

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 13:15
null
Noah Lyles 2019-ben a váltóval is világbajnok lett (Fotó: AFP)
A tokiói olimpiát felvezető miniportré-sorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik meghatározó alakjai az egyetemes sportnak, vagy jó úton haladnak, hogy azzá váljanak, és főszereplői lehetnek a játékoknak Japánban. A hatodik részben a sprinter Noah Lyles következik, aki kifejezetten nem szereti, ha Usain Bolthoz hasonlítják.
NOAH LYLES
Született: 1997. július 18., Alexandria (Virginia, Egyesült Államok)
Nemzetiség: amerikai
Sportág: atlétika
Legjobb eredményei: 2x világbajnok (2019, 200 m, 4x100m váltó), 4x Gyémánt-liga összetett győzelem (2017: 200 m; 2018: 200 m, 2019: 100 m, 200 m); ifjúsági olimpiai bajnok (2014, 200 m)

Hogyha úszásban az a kérdés, hogy ki lesz Michael Phelps utóda, akkor atlétikában ez így hangzik: ki örökli Usain Bolt trónját? Lehet-e olyan domináns bárki, mint a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai? A válasz még nem született meg, de a riói olimpia közelebb vihet bennünket a megoldáshoz. Lehetett volna akár az amerikai Christian Coleman is, ha nem tiltották volna el a doppingszabályokmegsértésért, így első számú jelölt most a 24 éves Noah Lyles. Bár a szintén amerikai sprinter mindig igyekszik leszögezni, hogy nem tartja magát Usain Bolt örökösének, és nem szereti, ha hozzá hasonlítják. Ezt bővebben is kifejtette a Nemzeti Sportnak 2019-ben adott interjújában, amelyet ide kattintvaolvashat el.

„Itt nem Bolttal van gond, egyszerűen nem szeretem, ha másokhoz hasonlítgatnak, mert nem hiszem, hogy erre szükség van. Sőt, ha már itt tartunk, senkit sem kellene hasonlítgatni senkihez sem, mert mindenkinek megvan a maga személyisége. Én csak Noah Lylest akarom és tudom képviselni az atlétikapályán és azon kívül. Ez az összehasonlítósdi kicsit olyan, mint amikor kiskölyökként lemész a suliba, és amikor a tanár meglát, az első, amit mond, hogy mennyire emlékezteted őt a bátyádra. És innentől kezdve nem az számít neki, mennyit dolgozol, mennyire hajtasz és mennyire vagy jó, egyfolytában csak ezt hajtogatja. Ez egy idő után elég idegesítő, és szerintem kicsit bántó is. Én nem a bátyám vagyok, nem Usain Bolt vagyok, és nem akarok más árnyékában élni.”

Tokióban csak 200 méteren indul, 100 méteren meglepetésre nem tudta kvalifikálnimagát a válogatón az amerikai csapatba. A legrosszabbkor jött ez a kisiklás, ugyanakkor nem kell őt félteni a jövőt illetően. Bár 100-on is egészen erős idő, 9.86 a legjobbja, inkább a 200 méter a felségterülete, itt 19.50 az egyéni csúcsa, aminél csak Usain Bolt, Michael Johnson és Yohann Blake futott jobbat. Bolt és Johnson már visszavonult, Blake meg már 31 éves, ráadásul az elmúlt években sérülésekkel küzdött, nem igazán esélyes. Lyles viszont az, és bár még nincs ötkarikás érme, mivel ez lesz az első olimpiája, viszont világbajnoki címbőlmár van kettő, 2009-ben Dohában 200-on és a 4x100-as váltóval győzött.

A riói olimpia eltelt időszakban összesen 13 Gyémánt-liga-viadalt nyert meg. Nagyon meglepő lenne, ha Tokióban nem futna 20 másodpercen belül a 200 méteren, amelyen a törökRamil Guliyev lesz a legnagyobb ellenfele.

2019-es világbajnoki címe 200 méteren

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik