Fantasztikus! Szilágyi Áron harmadszor is olimpiai bajnok!

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.07.24. 14:29
Sorozatban harmadik olimpiáján is bejutott a döntőbe a kardvívó Szilágyi Áron, miután 15:13-ra legyőzte a grúz Szandro Bazadzét. A fináléban az olasz Luigi Samelét könnyed vívással, 15:7-re múlta felül, így harmadszor is aranyérmes, ami ebben a versenyszámban korábban még senkinek sem sikerült.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Mirkó István)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Mirkó István)

Az elődöntőt kissé álmosan kezdte Szilágyi, a döntő elején azonban maximálisan koncentrált, s mire Samele felocsúdott, már 3:0 volt az állás a magyar klasszis javára, sőt 7:1-re elhúzott, ám ezután sorozatban négyszer az olasz talált. Kellett egy idegnyugtató tus, hogy Szilágyi fújhasson egyet. Már csak azért sem lehetett elkönyvelni ekkor Szilágyi újabb címvédését, mert az olasz az elődöntőben 12:6-ról fordított.

A pihenő azonban jót tett, az újrakezdés után megint négy magyar tus következett, s bár ezt követően kétszer Samele is eredményes volt, ezt követően újra Szilágyi pillanatai következtek, aki egész egyszerűen ellenállhatatlan volt, mondhatni, leiskolázta egyre inkább reményét vesztő ellenfelét. 12:7 után újabb három magyar tus következett, így London és Rio után Tokió bajnoka is Szilágyi Áron lett.

A DÖNTŐ TUSRÓL TUSRA:
15:7
Sporttörténelem!!! Harmadszor is olimpiai bajnok férfi kardban Szilágyi Áron!
14:7
Már egyre!
13:7
Remekül támad vissza Szilágyi, csak két tusra a harmadik aranytól.
12:7
Két gyors tussal szépít Samele.
12:5
Hihetetlen, megint Szilágyi ad tust.
11:5
Remek elővágással egylámpás tus.
10:5
Gyönyörű védés és visszavágás!
9:5
Újra Szilágyi volt résen.
8:5
Szerencsére sikerült megtörni Samele lendületét, háromtusos előnynél vonulnak pihenőre.
7:5
Újabb két olasz tus.
7:3
Samele szépített.
7:1 Ezúttal is gyorsabb volt Szilágyi!
6:1
Eksztázisban vív a magyar klasszis!
4:1
Samele szépít, de aztán megint Szilágyi akciója következik.
3:0
Már három.
2:0
Védés-visszavágás után két tus az előny.
1:0 Az első tus Szilágyié.
Kezdődik a finálé.

A 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpia egyéni kardvívó olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron az első fordulóban erőnyerő volt, majd a legjobb 16 közé kerülésért a venezuelai José Quinterót, a nyolcaddöntőben pedig az iráni Modzstaba Abedinit győzte le 15:7-re, míg a negyeddöntőben revansot vett a Szatmári Andrást búcsúztató, ugyancsak iráni Ali Pakdamanon, akit 15:6-ra vert meg. Az eddigi legszorosabb asszóját az elődöntőben a grúz Szandro Bazadzéval vívta, aki ellen 15:13 nyert úgy, hogy 13:12-re még riválisa vezetett.

A másik ágon a dél-koreai Kim Dzsung Hvan és az olasz Luigi Samele csapott össze, s kettőjük mérkőzése hihetetlen fordítást hozott: az ázsiai versenyző már 12–6-ra vezetett, ám ezt követően nem tudott újabb tust adni, míg az olasz kilencszer is eredményes volt, így ő lesz Szilágyi Áron ellenfele a fináléban.

A kard egyéni azon kevés versenyszám közé tartozik, amely eddig minden nyári olimpia programján szerepelt. Toronymagasan a magyar vívók teljesítettek benne a legjobban, hiszen az eddigi 28 aranyéremből 14-et szereztek meg. Nem sok versenyzőnek adatott meg a címvédés, a mieink közül eddig Fuchs Jenőnek (1908, 1912), Kárpáti Rudolfnak (1956, 1960) és Szilágyinak sikerült, rajtuk kívül ugyanez a szovjet Viktor Krovopuszkovnak (1976, 1980) és a francia Jean-Francois Lamournak (1984, 1988) jött még össze. Közülük utóbbinak volt esélye harmadszor is győzni, ám 1992-ben, az elődöntőben az olasz Marco Marin jobbnak bizonyult nála, s meg kellett elégednie a bronzéremmel.

A GYŐZELEM PILLANATAI

A TELJES ASSZÓ

TOKIÓ 2020

SZILÁGYI ÁRON MÉRKŐZÉSEI
A döntőben
Szilágyi Áron–Luigi Samele (olasz) 15:7
Az elődöntőben
Szilágyi Áron–Szandro Bazadze (grúz) 15:13
A negyeddöntőben
Szilágyi Áron–Ali Pakdaman (iráni) 15:6
A legjobb 16 között
Szilágyi Áron–Modzstaba Abedini (iráni) 15:7
A legjobb 32 között
Szilágyi Áron–José Quintero (venezuelai) 15:7

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik