H. Á.
2021.08.05 00:41 Frissítve: 2021.08.05 12:38

Tokió 2020: Rasovszky Kristóf ezüstérmes 10 km-en!

Remekül kezdődött a tokiói olimpia csütörtöki napja magyar szempontból: Rasovszky Kristóf fantasztikus úszással a második helyen végzett a férfiak 10 kilométeres nyílt vízi úszószámában, megszerezve ezzel a magyar küldöttség 6. ezüstérmét, egyben a 13. érmét.

 

Rasovszky Kristóf úton a cél felé (Fotó: Tumbász Hédi)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
FÉRFIAK, 10 KM
1. Florian Wellbrock (Németország) 1:48:33.7
2. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 1:48:59.0
3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:49:01.1

A rajt után az első mérőpontnál Florian Wellbrock gyorsan 10 másodperces előnybe került, míg az ekkor ötödikként haladó Rasovszky az első 1.4 kilométeres kör végén harmadikként haladva kezdett felúszni a meglépő németre, s a francia Marc-Antoine Olivier tartott vele.

A második kör végére Rasovszkyék párosa szemmel láthatóan megérkezett a németre, miközben a mezőny már fél perccel maradt el mögöttük. Nagyjából ez volt az a pillanat, amikor az üldözők egy nagyobb, négy-öt fős csoportja Gregorio Paltrinieri vezetésével megkezdte a felzárkózást – az olasz  a negyedik kör végén már tíz másodpercen belül követte az éllovas triót, melynek az élén a harmadik körben egyébként több alkalommal is Rasovszky állt.

Az ötödik körre eldőlt, hogy az érmekért mindössze maximum nyolcan versenyeznek majd, a 9. helyen haladó holland Ferry Weertman hátránya már egy percen felüli volt. Az ötödik kör végéhez, 7.2 kilométer után Rasovszky a második helyen, három másodperccel Wellbrock mögött érkezett, ám az addig élen igyekvő német, magyar, francia hármasra megérkezett Paltrinieri, a görög Athanasziosz Kynigakisz és az izraeli Matan Roditi is.

A hatodik körben a frissítés előtti fordulónál Rasovszky visszacsúszott a negyedik pozícióba – Paltrinieri előzte meg –, ám a frissítőállomás után már a második helyen haladt a magyar fiú. Másfél körrel a vége előtt úgy tűnt, az élen haladó Wellbrock és Rasovszky tempót váltanak és megpróbálnak elszakadni a többiektől, ennek a törekvésüknek az izraeli, a francia és a görög esett áldozatul, több mint 15 másodperc hátrányba kerültek.

RASOVSZKY A CÉLBAN
„Nem ‚ilyen’ versenyre készültem, nem hittem, hogy így elkezdik a tempót menni az elején a németek, de bevállalták. A második körben éreztem, hogy fel fogok érni szépen lassan, onnan meg már láttam, hogy a többiek is fel fognak érni. Próbáltam tartalékolni a végére és türelmesen várni. Megkíséreltem a végén, hogy menjek Wellbrockkal, de Florian ma verhetetlen volt. Az utolsó egyenesben Paltrinieri sebességet váltott, ami nekem nem volt meg, ám elkezdtem előtte kicsit kacsázni, és ez végül elég volt, mert a végén elfogyott az olasz. Örülök, hogy megvan ez az ezüstérem!” – fogalmazott a friss ezüstérmes a futamot közvetítő M4 Sport kamerája előtt a célba érkezés után, a díjátadó előtt.

Az utolsó körben aztán Wellbrock még inkább  fokozni tudta az iramot, amit már Rasovszky sem tudott lekövetni, de Paltrinieri sem bírt a második helyen haladó Rasovszkyhoz sokkal közelebb kerülni. Az olasz 650 méterrel a vége előtt hosszú hajrát nyitva mégis közeledni kezdett Kristófhoz. Az utolsó mérőpontnál, 500 méterrel a cél előtt a német győzelme biztosnak látszott,16 másodperc előnyben volt Rasovszkyhoz képest, aki mögött Paltrinieri egészen közel jött, s 250 méternél előzési manőverbe kezdett. Óriási hajrára volt kilátás az ezüstért – miközben Wellbrock lassan ”révbe” ért.

Rasovszky azonban résen volt és tempót váltva egy testhosszal maga mögött tudta tartani az olaszt még a cél előtt 100 méterrel is. Paltrinieri hosszú hajrája aztán visszaütött, s a végét Kristóf bírta jobban: maga mögött sikerült tartania riválisát és a második helyen csapott célba!

Megvan a magyar olimpiai küldöttség hatodik ezüstérme Tokióban!

Rasovszky Kristóf nagyszerű úszása után az ezüstéremnek örülhet (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.