Tokió 2020: kihirdették a magyar vízilabda-válogatottak keretét

Vágólapra másolva!
2021.06.29. 11:30
null
Märcz Tamás keretét is egyhangúlag jóváhagyta az elnökség (Fotó: Szabó Miklós)
Märcz Tamás és Bíró Attila kijelölte az olimpián szereplő férfi és női vízilabda-válogatott keretét. A férfiaknál a gólkirály Pásztor Mátyás került be az Európa-bajnok együttesbe Pohl Zoltán helyett, a nőknél ugyanaz a tizenhárom pólós alkotja a csapatot, aki kiharcolta a kvalifikációt.

Már csak 24 nap van hátra a tokiói olimpia megnyitójáig, így aztán időszerűvé vált a vízilabda-válogatottak keretkijelölése. A női együttest irányító Bíró Attila a kaliforniai edzőtábor és a világliga nyolcas döntőjének tapasztalataira is támaszkodhatott a klubokban mutatott forma és az edzéseken nyújtott teljesítmény mellett, míg a jóval tovább tartó férfi klubidény miatt Märcz Tamás az idény közben mutatott produkció és a közvetlen olimpiai felkészülés alatt látottak mellett elsősorban a sibeniki edzőtáborban, ott is leginkább a horvátok elleni felkészülési meccseken szűrhette le, ki milyen formában van.

Kiindulópontnak mindkét gárda esetében nyugodtan tekinthettük a tavaly, budapesti Európa-bajnokságon szerepelt játékosok névsorát, elvégre az aranyérmes férfiválogatott és a bronzérmes női együttes minden tagja helyett kapott a bő keretben – a legnagyobb kérdés az volt, változtat-e a bevált csapaton valamelyik kapitány.

Nos, mindketten változtattak.

VÁRI ATTILA, a szövetség elnöke
„Játékoskoromban a kerethirdetés előtti éjszaka már nem tudtam aludni, hiszen ilyenkor a sportoló pályafutásának egyik legfontosabb eseményéről dönt a kapitány. Amikor összeültünk, csak azt vártam, hogy Kemény Dénes az én nevemet is mondja, aztán ha ez megtörtént, azt néztem, hogy kik lesznek a csapattársaim. A kapitányok felelőssége ilyenkor hatalmas, de biztos vagyok benne, hogy a legjobb döntést hozták meg. A névsort az elnökség jóváhagyta, és az ezt megerősítő nyilatkozatot elküldte a Magyar Olimpiai Bizottságnak.”

Ez a csapatot elsőként bejelentő Bíró Attila esetében nem volt meglepő, hiszen már az olimpiai kvalifikációs tornára is változtatott kettőt, akkor a kapus Magyari Alda és a sérülésén túljutó Szücs Gabriella került be a csapatba. A válogatott megnyerte a tornát, így azon az együttesen már nem módosított a kapitány, vagyis Kasó Orsolya, Faragó Kamilla, Horváth Brigitta és Máté Zsuzsanna maradt ki a mostani bő keretből – Ábel-Antal Dóra saját döntése alapján már a múlt héten kiszállt a versenyből.

„Kétség sem férhet hozzá, hogy ez a legjobb tizenhárom, szerintem szép eredményt fogunk elérni ezzel a csapattal” – mondta Bíró Attila.

Märcz Tamás egy helyen változtatott az Európa-bajnok együttesen, abból a csapatból Pohl Zoltán maradt ki, ám nem egy másik bekk került be az együttesbe, hanem az alapvetően átlövő – és nem mellesleg ob I-es gólkirály – Pásztor Mátyás.

„Nagy verseny volt a csapatba kerülésért, sok jó teljesítményt láttam, igyekeztem a stábommal együtt a legjobb csapatot kijelölni” – kommentálta a döntését Märcz Tamás, akinek bő keretből Lévai Márton, Burián Gergely, Konarik Ákos, Nagy Ádám, Német Toni és az említett Pohl Zoltán maradt ki.

A füst felszállt, a tizenhármas keretek ismertek, innentől kezdve mindenki úgy dolgozhat, hogy ott lesz az olimpián – a kérdés már csak annyi, hogy ki lesz a tizenharmadik, tartalék játékos, de ezt még nem most kellett megnevezni.

GULÁCSI PÉTER IS ÜZENT A KERETTAGOKNAK


A FÉRFIVÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC), Hosnyánszky Norbert (Budapesti Honvéd SE), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló MKB-Euroleasing)

A NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Magyari Alda (Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Vályi Vanda (mindkettő FTC)

(A játékosoknál azt a klubot tüntettük fel, amelyből kiharcolták a válogatottságot.)

Pásztor Mátyás: Mintha egy valóságshow-ban küzdöttem volna az életemért
– Mit szólt hozzá, amikor megtudta, hogy utazhat az olimpiára?
– Nagyon friss az élmény, nem is tudtam még feldolgozni, úgyhogy egyelőre barátkozom az érzéssel.
– Rendkívül elszántnak tűnt a felkészülés első napjától kezdve.
– Úgy vágtam neki a felkészülésnek, hogy mindent egy lapra tettem fel. Minden edzésen száz százalékot akartam nyújtani, és egyetlen percig sem lankadni. Úgy gondolom, hogy ennek meg is volt az eredménye, a hozzáállásommal elismerést vívtam ki a szakmai stábnál. Néhány héttel ezelőtt úgy fogalmaztak, hogy mintha egy valóságshow-ban küzdöttem volna az életemért. Utólag belegondolva, ez így is volt...
– Ennek köszönhetően sikerült kimondottan jól a horvátok elleni két, hivatalos felkészülési mérkőzés? Mind a kettőn három gólt lőtt.
– Igen, ez a többhetes munkám eredménye volt, ennek köszönhetően tudtam bekerülni a csapatba. Most madarat lehetne velem fogatni, úgy fel vagyok dobva, hogy kell még néhány nap, mire leszednek a felhők közül!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik