Tokió 2020: hét-nyolc magyar arany? 16-28 érem? Mások ennyit jósolnak nekünk

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 08:18
null
Hosszúnak két aranyérmet jósolnak (Fotó: Dömötör Csaba)
Öt évvel ezelőtt Rióban 15 érmet nyert a magyar csapat, ehhez képest a külföldi elemzők most ennél többet, 16-28 medáliát jósolnak Tokióban a mieinknek, miközben a Magyar Olimpiai Bizottság érthetően óvatosabban, 13 éremben fogalmazta meg az elvárásait. Lássuk, hogy több ezer kilométerre innen, más földrészeken hogyan látják a magyar esélyeket!

 

 

Az olympicmedalspredictions.com oldal 16 dobogós medáliát, a nemzetek éremtáblázatán pedig tizedik helyezést prognosztizál Magyarországnak, ezen belül nyolc aranyat, öt ezüstöt és három bronzot. Előrejelzésük szerint tíz ország gyűjt majd 30-nál több érmet, szerintük a mieinknek közülük egyedül Olaszországot sikerül majd megelőzni azzal, hogy a magyar delegáció eggyel több aranyat szerez, márpedig a sorrendet elsődlegesen az első helyezések száma határozza meg, és csak utána számítanak az ezüstök, illetve a bronzok.

A szakhonlap szerint négy aranyérmünk lesz úszásban, Hosszú Katinka 200 és 400 m vegyesen, Kapás Boglárka és Milák Kristóf 200 pillangón fog diadalmaskodni. Ugyancsak az első helyre jósolják K–1 1000 m-en Kopasz Bálintot és a női kajak négyest (500 m), Lőrincz Tamást, a 77 kg-ban induló kötöttfogású birkózót, valamint a férfi vízilabdacsapatot.

Ezüstérmesnek prognosztizálják Szilágyi Áront kard egyéniben, Lőrincz Viktort (87 kg) ugyancsak kötöttfogású birkózásban, Major Veronikát sportlövészetben (sportpisztoly, 25 m), a női kenu kettest (500 m), valamint a női 3x3-as kosárlabda-válogatottat, pedig utóbbinak nem is sikerült kvalifikálnia magát... A három harmadik helyezést szerintük Kozák Danuta (K–1 500 m), a 65 kg-os szabadfogású birkózó, Muszukajev Iszmail, illetve a sportlövő Péni István (légpuska, 10 m) szállítja majd.

A Bestsports előrejelzése ugyancsak 16 medália, viszont 8–6–2-es leosztásban, az éremtáblázaton pedig 12. hely úgy, hogy a legnagyobb sportnemzeteken kívül még Olaszország és Dél-Korea is megelőz majd minket. A cég először 2019. június 3-án tette közzé az adatait, akkor még 9 aranyat, 3 ezüstöt és 11 bronzot, vagyis összesen 23 dobogós helyet jósolt Magyarországnak. Eleinte havonta frissítette a prognózisait, később a koronavírus idején csak negyedévente módosította, majd idén május vége óta ötnaponként közli őket. Magyar szempontból a kezdeti csúcsot követően 2019. november-december elején volt a mélypont (18 érem, 7–5–6), majd ez felment 20 éremre, és az áprilisban kezdődő folyamatos csökkenés (15) után most visszaemelkedett 16-ra.

A sportágankénti leosztásban itt az úszásban négy arany- és egy ezüst szerepel, az utóbbit 200 m háton Hosszú Katinka nyerheti. A kajak-kenuban és vívásban egyaránt egy arannyal és két ezüsttel számolnak, míg birkózásban – Lőrincz Tamás révén – egy olimpiai bajnoki címmel, illetve egy harmadik hellyel. Férfi vízilabdában nem várnak dobogós helyezést a magyar válogatottól, viszont aranyat jósolnak vitorlázásban Berecz Zsombornak, egy ezüstöt férfi öttusában – nevet nem írtak –, valamint egy bronzot atlétikában a súlylökő Márton Anitának. A magyar női kajak négyes itt is topfavorit, és azt is nagyon valószínűnek tartják, hogy férfi kard egyéniben ugyancsak magyar diadal születik.

A tokiói magyar szereplést illetően a Gracenote kanadai adatszolgáltató és elemző cég a legoptimistább, mert egyenesen 28 érmet jósol (7–8–13), ami 13-mal lenne több, mint amennyit Rióban sikerült összeszedni. Ezzel az érmek számát illetően a magyar lenne a hetedik legtöbbet javító nemzet a 2016-os brazíliai játékokhoz képest! Viszont azt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a társaság ezeket az adatait még 100 nappal a tokiói rajt előtt, idén áprilisban hozta nyilvánosságra.

Frissítés: A Gracenote kedden (07.20.) friss számítással jelentkezett, ebben Magyarországot már az összesített éremtábla 11. helyére várja. Az új tipp szerint 9 arany, 10 ezüst és 9 bronz lehet a magyar küldöttség mérlege. Az összesített éremszám változatlan, 28.


A realitás tehát valahol hét-nyolc aranyérem körül lehet, ezt sugallják a fogadóirodák oddsai is, hiszen e két szám között húzták meg a határt a fogadási lehetőségekre. Ebből a hét-nyolcból aztán szélsőséges esetben lehet három elsőség, mint 2008-ban Pekingben, vagy 11 bajnoki cím, mint 1988-ban Szöulban és 1992-ben Barcelonában. Sok múlik azon, hogy a magyar versenyzők, illetve riválisaik miként tudnak alkalmazkodni a járvány miatt előállt rendhagyó körülményekhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik