MTI, CS. M. 2021.07.29 18:24 Frissítve: 2021.07.29 18:24

Tokió 2020: bocsánatot kért egymástól Novák Eduárd és az érmes vívó

Kölcsönösen bocsánatot kért egymástól csütörtökön Novák Eduárd romániai sportminiszter és Ana Maria Popescu olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó azt követően, hogy a miniszter szerencsétlen kijelentést tett a sportolóval kapcsolatban, a sportoló pedig elutasította a kézfogást vele – tudósít a Magyar Távirati Iroda.

A tokiói ezüstérmes vívó, Ana Maria Popescu bejegyzésében kért bocsánatot az elmaradt kézfogásért (Fotó: AFP)

 

A romániai sajtóban tág teret kapott, hogy a múlt hét végén olimpiai ezüstérmet nyerő Popescu több finanszírozást kért a román sportnak, a kijelentésével szembesített miniszter pedig a gratuláló mondatai mellett azt is kijelentette, hogy a vívó akkor sem nyerhette volna meg az aranyérmet, ha a vívószövetség ötmillió lejjel több támogatást kapott volna.

 
Importálni kell a tudást – Novák Károly Eduárd a magyar példát követné 
Románia: letette a miniszteri esküt Novák Károly Eduárd 
Bocsánatkérésre szólították fel Novák Eduárdot

Ennek a kijelentésnek a következménye volt, hogy a Bukarestbe kedden hazaérkező Popescu a repülőtéren elutasította, hogy kezet fogjon a miniszterrel, és sértődöttségének akkor is hangot adott, amikor a mikrofontól a miniszterhez is szólt.

„Azt hittem, hogy az ötmillió lejes csekkel fog várni, de nem baj. Van még időnk, hogy ideadja, és hogy megépítsük a csarnokot a gyermekeknek” – nyilatkozta.

Közben a román sajtó azokat a képsorokat is közzétette, amelyeken látszik, hogy Popescu elutasítja a kézfogást a miniszterrel.

Novák Eduárd a közszolgálati televízió csütörtöki adásában sajnálatának adott hangot a történtek miatt. Hozzátette: félreértették a szavait. „Ha én nem értem egy olyan sportoló áldozatvállalását, aki az ötödik olimpiáján vesz részt, akkor senki sem értheti. Én is az ötödik paralimpiára készülök, és tudom, hogy mennyit kell ezért dolgozni” – jelentette ki a miniszter, aki Románia egyetlen paralimpiai bajnoka, kerékpározóként Londonban szerzett aranyérmet.

A miniszter azt is megjegyezte, nem neheztel a sportolóra, neki tárcavezetőként az a feladata, hogy képviselje a román sportot, még akkor is, ha közben átkozzák és támadják.

Popescu az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében kért elnézést a minisztertől, amiért udvariatlanul elutasította a feléje nyújtott kezet. Hozzátette: az ezüstérem megnyerése utáni segélykiáltásával azt próbálta elérni, hogy a mögötte jövő gyerekek jobb esélyekkel érhessék el a maximális potenciáljukat, mint neki volt erre lehetősége.

„Én valóban azt kívánom Novák Eduárd sportolónak, hogy aranyéremmel térjen haza a tokiói paralimpiáról” – zárta bejegyzését Popescu.  

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.