Tokió 2020: Lőrincz Tamás elődöntős, Szőke a vigaszágban bízhat

NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) RÁCZ PÉTER (élő)NEDELYKOV TAMÁS (Tokió) RÁCZ PÉTER (élő)
Vágólapra másolva!
2021.08.02. 04:49
null
Lőrincz Tamás elődöntős Tokióban (Fotó: Mirkó István)
A tokiói olimpia kötöttfogású birkózóversenyében Lőrincz Tamás (77 kg) bejutott az elődöntőbe, míg Szőke Alex (97 kg) kikapott a negyeddöntőben, így már csak a vigaszágban bízhat. Lőrincz elődöntője 11.15-kor kezdődik.

Lőrincz Tamás–Jabiku Sohei (Japán) 3:1

Másfél perc elteltével Lőrincz egy pörgetéssel és az aktivitással 3:0-s előnybe került. A japán nem tudta megszorongatni. A második három percben Lőrinczet küldte le a bíró, de Jabiku nem tudott akciózni, így Lőrincz 3:1-re győzött, és bejutott a legjobb négy közé!

.„Jobb lett volna, ha nem marad el az első meccsem, így tudtam, hogy nagyon nehéz lesz birkózni – mondta Lőrincz Tamás. – Az első menetben így is jól éreztem magam, a lenti helyzetben azt hittem, több akció van, de kicsúszott a japán, és nem tudtam folytatni. Ha nem ez történik, nyugisabb második félidő jöhetett volna, így azért eléggé kapálózni kellett.”

Világklasszisunknak a végéig figyelnie kellett, az utolsó másodpercekben is volt egy veszélyes szituáció.

„Volt egy nehéz helyzet, nagyot rántott rajtam, és aláestem. Az volt a szerencse, hogy hat percben mentem előre, és nem tudta befejezni azt az akciót” .

Az elődöntőben Lőrincz Tamás 11.15-kor birkózik, ellenfele a világbajnoki bronzérmes iráni Mohammadali Geraej lesz.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 77 kg, negyeddöntő

Lőrincz Tamás–Jabiku Sohei (Japán) 3:1

Szőke Alex–Musza Jevlojev (Orosz csapat) 2:6

A kötöttfogású birkózók 97 kg-os súlycsoportjában Szőke Alex második mérkőzését az orosz Musza Jevlojev ellen vívta.

Az első menetben jól kezdett versenyzőnk, az orosz világbajnok ellen egy szabálytalanság, majd passzivitás miatt is pontot ítéltek, de a parterhelyzetből nem sikerült akciót indítani. Sőt Jevlojev a magyar fiú mögé tudott kerülni, s két ponttal előbb egyenlített, majd egyszer Szőke kilépett a szőnyegről, így a szünetben már 3:2 volt oda.

A második játékrészben aztán a magyart küldték le parterbe, s bár ebből sem lett akció, ezzel a ponttal, illetve egy mögé kerüléssel elhúzott 6:2-re az orosz. Az eredmény már nem változott, de Szőke remélhetőleg még a vigaszágon folytathatja – ehhez az orosznak a döntőbe kell jutnia. Hogy ez sikerül-e, dél körül derül ki. Ha ez megvan, akkor Szőke kedden magyar idő szerint 4 órától a grúz Giorgi Melia ellen folytatja, és ha azt a meccset megnyeri, birkózhat a bronzért.

„Most birkóztunk harmadjára, úgy gondolom, ez volt az eddigi legszorosabb mérkőzésünk – értékelt Szőke. Mondhatom, hogy megszorongattam, csak a végén elfáradtam, jóval erősebb és tapasztaltabb versenyző nálam, sajnos ez itt kijött. Az volt a taktika, hogy az első menetben őt küldjék le, és ez sikerült is, csak sajnos nem tudtam rajta lenti helyzetben akciót csinálni. Kijött a rutinja, ki tudott fárasztani, és ezzel tudott érvényesülni.”

„Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy Jevlojev bemegy a döntőbe, így készülök a holnapra, ahol a grúzzal birkózhatok a vigaszágon. Még nem találkoztunk, de ismerem, tudom, mire lehet számítani tőle” – tette hozzá Szőke, aki pihenéssel, ráhangolódással tölti a nap további részét, valamint figyel a súlyára.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 97 kg, negyeddöntő

Szőke Alex–Musza Jevlojev (Orosz csapat) 2:6

Lőrincz Tamás–Zied Ait Uagram (Marokkó)

Lőrincz Tamás meccs nélkül jutott be a nyolc közé, ugyanis ellenfele nem mérlegelt. A marokkói Zied Ait Uagram már korábban bejelentette, hogy elkapta a koronavírust.

A negyeddöntőben a japánJabiku Sohei ellen küzd a magyar birkózó, körülbelül 5.45-től.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 77 kg, nyolcaddöntő

Lőrincz Tamás– Zied Ait Uagram (Marokkó) – Lőrincz meccs nélkül negyeddöntős

Szőke Alex–Artur Omarov (Csehország)

Az első félidőben a dagesztáni születésű cseh szabálytalanul védekezett, így az intéssel szerzett egy pont, plusz két ponttal a magyar 3:0-s vezetésre tett szert. A második három perc során az ellenfél csak egy pontot hozott rajta. Szőke remekül védekezett, és 3:1-es győzelmével bejutott a legjobb nyolc közé.

Az ESMTK 21 éves versenyzője összefejelt riválisával, így felszakadt az arcán a bőr. A szünetben rövid ápolást is kapott, de ezen felül sem volt könnyű meccse a tavaly Eb-ötödik, honosított cseh Omarov ellen

„Nem mondhatom, hogy könnyen ment, kívülről lehet, hogy annak tűnt, de belülről kemény, rakkolós munka volt – mondta Szőke az interjúzónában. – Nem rakta ki a kezét, ezért kapta a passzivitáspontot, ezzel tudtam nyerni. Sajnos a lenti támadásom nem jött össze, így nem tudtam akciópontot csinálni.”

Szőke a nyolc között a kategória favoritjával, a kétszeres világ- és Európa bajnok orosz Musza Jevlojevvel találkozik, körülbelül 5.45-kor.

„Eddig kétszer találkoztunk, mind a kétszer megvert, de bízom benne, hogy most másként lesz. Meg kell lepnem! Tényleg csak reggel néztem meg a sorsolást, azt gondolom, jól el van osztva a két ág” – tekintett röviden előre, majd sietett is, hogy felkészüljön a negyeddöntőre.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 97 kg, nyolcaddöntő

Szőke Alex–Artur Omarov (Csehország) 3:1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik