Tokió 2020: az íjász Balogh Mátyás megszerezte a kvótát

Vágólapra másolva!
2021.06.21. 13:44
null
Balogh Mátyás 21 évesen utazhat Tokióba
Az íjász Balogh Mátyás indulási jogot szerzett a tokiói olimpiára, mivel az előírt szint szombati teljesítése után, a legjobb nyolc közé jutva, megszerezte a párizsi pótkvalifikációs viadalon kiosztott hét kvóta egyikét.

A 21 éves magyar bajnok a szombati rangsorolóban egyéni legjobbját elérve 657 FITA kört lőtt – 22. legjobbként a 94 fős mezőnyben –, ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges 640 FITA körös szintet.

Ahhoz, hogy elindulhasson a japán fővárosban, a Párizsban elérhető kvóták valamelyikét is meg kellett szereznie. Az első fordulóban, vasárnap 6:0-ra nyert elefántcsontparti ellenfelével szemben, majd hétfőn a lett Davis Blaze (6:4), a thaiföldi Denchai Thepna (7:3) és az argentin Mario Damian Jajarabilla (6:0) legyőzésével jutott a legjobb nyolc közé.

„Hogy mennyire volt reális vagy mennyire volt matematikai esélye annak, hogy én megszerzem ezt a kvótát, az most már teljesen mindegy, azt tudom mondani, hogy én évek óta erre készültem, erre edzettem – mondta a Nemzeti Sportnak Balogh Mátyás. Nagyon boldog vagyok, hogy ez az első felnőtt évem során sikerült és 1996 után ismét lesz magyar íjász az ötkarikás játékokon. Gyerekként szerettem bele az íjászatba, édesapámmal Szombathelyen a Savaria Történelmi Fesztiválon jártunk, ahol láttam Kassai Lajos lovasíjászt, és nagyon megtetszett, amit csinált. Pár évig élményíjászkodtam, majd 2012-től kerültem be a hazai Dream Teambe, amelynek célja az volt, hogy ismét legyen magyar íjász az olimpián. A kilenc évvel ezelőtti, harmincöt-negyven fős társaságból, akikkel nekiindultunk az útnak, egyedül én maradtam a pályán. És most büszkén mondhatom: megérte!”

A magyar szövetség tájékoztatása szerint ez olimpiai kvalifikációt ért, mivel az eredetileg megszerezhető négy indulási jog mellé a csapatversenyből további három kvóta került át az egyéni viadalhoz. A negyeddöntőbe pedig két ukrán jutott, egy országból viszont csak egy versenyző szerezhet kvalifikációt.

A legutóbbi öt olimpián nem szerepelt magyar íjász, 1996-ban, Atlantában Kovács Judit 45., Kiss Tímea pedig 51. lett.

Balogh Mátyás révén 25 év után lesz ismét magyar íjász az olimpián (Fotó: misz.hu)
Balogh Mátyás révén 25 év után lesz ismét magyar íjász az olimpián (Fotó: misz.hu)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik