Spanyolveréssel védte meg olimpiai bajnoki címét Brazília

Vágólapra másolva!
2021.08.07. 13:16
A brazil férfi labdarúgó-válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét, miután a tokiói játékok futballtornájának fináléjában hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Spanyolországot. Brazília a futballtörténelem során negyedik nemzetként tudja megvédeni olimpiai bajnoki címét, ez korábban csak Uruguaynak (1924, 1928), Magyarországnak (1964, 1968) és Argentínának (2004, 2008) sikerült.

Cunha (9) gólöröme az első félidő végén (Fotó: AFP)
Cunha (9) gólöröme az első félidő végén (Fotó: AFP)
Cunha (9) gólöröme az első félidő végén (Fotó: AFP)
Cunha (9) gólöröme az első félidő végén (Fotó: AFP)
Cunha (9) gólöröme az első félidő végén (Fotó: AFP)

TOKIÓ 2020
LABDARÚGÁS, FÉRFIAK
DÖNTŐ
Brazília–Spanyolország 2–1
(1–0, 1–1, 1–1) – h. u.
Jokohama,
Nissan Stadion. Vezette: Beath (ausztrál)
BRAZÍLIA:
Santos – Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana – Douglas Luiz, Guimaraes – Antony (Menino, 112.), Cunha (Malcom, 91.), Claudinho (Reinier, 106.) – Richarlison (Paulinho, 114.). Szövetségi edző: André Jardine
SPANYOLORSZÁG:
Unai Simón – O. Gil (Miranda, 91.), E. García, P. Torres, Cucurella (Vallejo, 91.) – Zubimendi (Moncayola, 112.) – Merino (Soler, a szünetben), Pedri – M. Asensio (B. Gil, a szünetben), Oyarzabal (Rafa Mir, 104.), D. Olmo. Szövetségi edző: Luis de la Fuente
Gólszerző:
Cunha (45+2.), Malcom (108.), ill. Oyarzabal (61.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy kérdés, labdarúgásban mennyit ér az olimpiai bajnoki cím. Aki viszont látta a pályafutása során megannyi nagy trófeát elhódító Dani Alves gesztusait, aligha véli úgy, hogy semmit... A 38 éves bekk a brazil válogatott három túlkoros játékosának egyikeként, csapatkapitányként vezette ki a sárga mezeseket a jokohamai stadion gyepére, abban a stadionban, ahol 2002-ben Németország legyőzésével ötödször jött össze a világbajnoki arany Brazíliának.

A helyszín kapcsán így már eleve jó érzésük lehetett az olimpiai döntőbe Mexikó ellen tizenegyesekkel bejutó dél-amerikaiaknak.

Spanyolország is túlórából érkezett, ráadásul duplán, a megannyi, az Európa-bajnokságot is megjáró játékost felvonultató csapat a negyeddöntőben Elefántcsontparton (5–2), majd az elődöntőben Japánon (1–0) is hosszabbítás után jutott túl.

S a ráadás 30 percet az olimpiai fináléban sem tudták elkerülni a felek.

Pedig Brazíliának remek esélye lett volna arra, hogy már 90 perc alatt megnyerje a meccset és ezzel megvédje a címét. Az első játékrészben ugyan a spanyolok birtokolták többet a labdát, a veszélyesebb helyzeteket a brazilok dolgozták ki. A 34. percben egy beívelés után az Eb-n sem épp a megbízhatóság szobrának bizonyuló Unai Simón rosszul jött ki a kapujából, a homályba öklözött , majd letarolta Cunhát. Az esetet visszanézték videón, négy perccel később pedig már jöhetett is Richarlison tizenegyese – a tizenegyes, amelyet az Everton támadója értékesítés helyett másfél méterrel a jobb felső sarok fölé lőtt az olasz Jorginhót idéző megtorpanós, szökkenős, dobbantós lövésfelvezetés után.

A szünetre ezzel együtt előnnyel vonultak a brazilok: a 45+2. percben épp Cunha volt az, aki kihasználta a spanyol védelem teszetoszaságát, és a magasan a levegőbe rúgott labdát levéve két bekk között hat-hét méterről a kapuba lőtt (1–0).

A fordulás után több kockázatot vállaltak a spanyolok, s egy jobb oldali beadás, majd Mikel Oyarzabal mesteri érkezése után egyenlítettek is (1–1). Ekkor a 61. percben jártunk – a brazilokban pedig még volt egy ritmusváltásnyi energia, Richarlison, majd Cunha került ziccerbe, de az előnyt nem sikerült visszaszerezni ekkor még.

Jött a hosszabbítás, ahol ismét csak Brazília tűnt veszélyesebbnek. A 108. percben egy spanyol szöglet után jött el a döntő kontra pillanata, Malcom átvette a szintén csereként beálló Jesús Vallejo mellett a labdát, lefutotta a Real Madridnál (legutóbb kölcsönben: Granada) pallérozódó bekket, és balról, éles szögből kilőtte a hosszút. Unai Simón lábbal ugyan beleért a lövésbe, de védeni nem tudott.

A spanyolok erőlködtek, de valódi helyzetet nem tudtak kialakítani a hátralévő időben. Brazília ezzel megvédte a címét – s mindössze a negyedik nemzet lett, amelynek ez összejött férfi labdarúgásban. 2–1

ÍGY ÜNNEPELTEK A BRAZILOK

PERCRŐL PERCRE

VÉGE! BRAZÍLIA MEGVÉDTE A CÍMÉT!

120+1. perc: Pedri próbálkozik meg egy beadással a 16-os előteréből, enyhén jobbról, de csúnyán lecsúszik a kísérlete...

120. perc: Kettő perc a tervezett ráadás.

119. perc: Santos húzza le a jobbról érkező labdát a berobbanó Rafa Mir elől...

116. perc: Rafa Mir futott lesre.

115. perc: Miranda beadása száll jobbról az előrehúzódó Vallejo irányába, a kapujából kivetődő Santos magabiztosan öleli magához a labdát, majd – mivel vezetnek – megengedi magának azt a luxust is a brazil kapus, hogy ráfeküdjön a labdára és a jobbjával megnyugtatóan odaintsen a társaknak, ez már az övé, nem kell aggódni, fújjanak egyet.

114. perc: Richarlison le, Paulinho be!

114. perc:
Bruno Guimaraes lő 18 méterről, jobbról, jobbal a jobb alsó mellé egy méterre.

112. perc: Egy-egy csere mind a két oldalon, a braziloknál Menino szállt be Antony helyére, a spanyoloknál pedig Moncayola Zubimendiére.

108. perc: GÓÓÓÓL! Spanyol szöglet után kontráznak a brazilok, Malcom kapja a labdát a balszélen, lefutja Vallejót, befelé húz, Unai Simón kilép a kapujából, hogy zárja a szöget, lábbal bele is ér a 6 méterőrl érkező lövésbe, de védeni nem tud! A kapu bal oldalába perdül a labda! 2–1

A brazilok 2016-ban tizenegyesekkel verték a németeket a fináléban. A spanyolok 2000-ben épp tizenegyesekkel kaptak ki Kameruntól...

106. perc: Reinier áll be a brazilokhoz, Claudinho meccse ért véget.

106. perc: Folytatódik az összecsapás.

SZÜNET

105+2. perc:Vége a hosszabbítás első félidejének.

105. perc: Bryan Gil kap sárgát, miután tudatosan utánarúgott Malcomnak.

104. perc: A háromgólos Rafa Mir jön be Oyarzabal helyére.

102. perc: Antony adja be jobbról, középen Richarlison érkezik, de balról, éles szögből nem igazán tudja kapura fejelni a labdát, Unai Simón magabiztosan húzza le az érkező brazilok elől.

100. perc: Balról száll középre Arana beadása, Pau Torres ér bele pocsékul, épp Richarlison elé pattan, aki meg lekezelni nem tudja a kaputól 7 méterre, mire aztán mégis leveszi, a felpattanó Pau Torres elébe vetődik és ment előle...

98. perc: Újabb brazil szöglet, kicsúsztatja a spanyol védelem. Újabb brazil szöglet, ezt kifejelik, de röviden... Arana beadását Unai Simón húzza le, gyorsan indítja Dani Olmót, aki a kaputól 25 méterre eladja a labdát, Claudinho akciózhat ismét, egyet-kettőt igazít a labdán majd lő – kapu fölé!

97. perc: Balról száll középre a labda, a fejek felett elszáll, Richarlison érkezik jó ütemben középen, mellel maga elé teszi, ezzel viszont pont elbukja a meglepetés erejét, és ad egy ütemnyi lehetőséget Eric Garcíának, hogy tisztázzon előle.

96. perc: Apró körömpasszokkal építkeznek a brazilok a 16-os bal csücskénél, Claudinho ugratja ki Malcomot, aki az ötös sarkától, éles szögből lő, az oldalhálóba, úgy, hogy az egyik bekken még megpattant a labda... szöglet.

94. perc: Olmo adta be jobbról, középen Oyarzabal érkezett veszélyesen a röviden, Nino mentett előle önfeláldozóan.

91. perc: Egy csere a braziloknál: Cunha helyett Malcom. Kettő a spanyoloknál: Oscar Gil helyén Juan Miranda, míg Cucurella helyén Vallejo.

91. perc: Folytatódik a meccs!

SZÜNET!

90+4. perc: Vége a rendes játékidőnek. Jöhet a hosszabbítás...

90+2. perc: Richarlison fordul le az emberéről a 16-os bal oldalánál, lendületet vesz majd éles szögből lő, Eric García blokkol az utolsó pillanatban.

90+1. perc: Bryan Gil végzi el a Dani Olmo által kiharcolt szögletet jobbról, a beadásra Pau Torres érkezik az ötös előterében, fejelni is tud a spanyol bekk, ám nem találja el a kapu jobb oldalát.

90. perc: Három perc a tervezett ráadás!

89. perc: Douglas Luis rántotta vissza a vállánál fogva Dani Olmót. Sárga.

88. perc: KAPUFA! B. Gil veszi át a labdát a 16-os előterében, megtolja, megigazítja, majd 19 méterről, jobból a bal felsőt veszi célba, Santos látványosan vetődik érte, de nincs esélye elérni... a keresztléc viszont megmenti a brazilokat!

83. perc: Egy újabb Claudinho szöglet balról, ez is a hosszúra száll, de ezúttal társat talál, Nino bólint 7 méterről, kissé jobbról, de jóval a kapu fölé száll a nagyívű fejes végén a labda.

81, perc: Claudinho szöglete messze-messze átszáll keresztben a fejek felett. Teljesen veszélytelen volt ez így.

80. perc: Diego Carlos indítja a bal szélen Aranát, aki kissé kisodródik, de így is kicsikar egy szögletet O. Gillel szemben...

77. perc: Cunha ütközte le Eric Garcíát, főleg a jobb térde kapott nagyot a spanyolnak. A játékvezető ezúttal le sem fújja. A játékosok meg kezdenek egyre hevesebben reklamálni... fokozódnak az indulatok.

75. perc: Guimaraes faultolta le Zubimendit, a spanyol szabadrúgás után túl lágy az előreívelés, könnyedén tisztáznak a brazilok.

71. perc: Richarlison volt lesen.

Kezd kicsit állóháborúba átmenni ez a döntő. Többnyire a félpálya közepénél passzolgatnak a felek, megjáratják jobbra-balra, mindegy, hogy a brazil vagy a spanyol támadásépítésről beszélünk, aztán jön egy nem túl pontos centerezés, ritmusváltásból érkező ütempassz... és a semmi. Esetleg egy kirúgás.

67. perc: Soler lő balról, 16 méterről, a lapos, pattogós lövés kijön Santosról, Dani Olmo robban be veszélyesen, de az ő mozdulatára behúzzák a lest...

63. perc: Dani Alves adja be balról, középmagasan a labdát, Pau Torres megpróbál fejjel tisztázni, közben a labdára koncentráló Cunha lendíti a lábát, ebből pedig a láb és a fej csattanása következik... Torrest ápolni kell, Cunha kap egy sárgát. A spanyol már ül, kissé szédeleg az első gesztusai alapján, de a víz ezen is segít. Nagyot kortyol és lekocog.

61. perc: EGYENLÍTENEK A SPANYOLOK! Soler fut el a jobb szélen, tökéletes ütemben centerez a kapuvonaltól mintegy 10 méternyire, középen Oyarzabal érkezik két védő szorításában, és 6 méterre a kaputól, némileg dobva is magát, kapásból a jobb felsőbe vágja a labdát! 1–1

Hasonlóan az első félidőben látottakhoz, ezúttal is spanyol lábakon jár többet a labda...

52. perc: KAPUFA! DE MILYEN?! Claudinho indítja Cunhát, aki önzetlenül az érkező Richarlison elé passzol, aki jobbról a bal lábára húzza, elküldi gyufáért a védőt, végül ziccerben, már-már futsalt idéző játékszituációban áll szemben a kapujából kitáncoló Unai Simónnal, aki mellett egy ütemet kivárva megpróbálja erőből ellőni a labdát – Simón azonban még bele tud érni a lövésbe, ami így a keresztlécen csattan, onnan lefelé pattan, ám nem perdül túl a gólvonalon.

50. perc: Cunha ugratja ki a jobb szélen Antonyt, aki lehagyja Cucrellát, majd Pau Torres szorításában 14 méterről lő, a kivetődő Unai Simón bravúrral ment! A partjelző utólag behúzza a lest, elég egyértelmű volt a helyzet a visszajátszások alapján... de a videobíró-korszakban már csak így kell eljárni.

48. perc: Bryan Gil centerez balról, laposan, erőből, Oyarzabal érkezik és lő, Santos nagyot véd, a kipattanó Soler elé került, aki viszont már lesen helyezkedett...

46. perc: Kettőt cseréltek a spanyolok, Merino helyén Soler, Asensio helyén B. Gil.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET

45+4. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+2. perc:VEZETNEK A BRAZILOK! Claudinho adja be a labdát balról, kissé mélynek tűnik, de Cucurellát megelőzve Antony megmenti még az ötös jobb oldalánál. A labda gyertya szerűen száll a magasba, az ötös előterében Cunha a legéberebb, két védő közt leveszi, maga elé teszi, majd ziccerben a kapu bal oldalába lő! 1–0

45+1. perc: Arana húzza meg a bal szélen, a jobbjánál érkező Richarlisonnak teszi vissza lövőre, aki 15 méterről próbálkozik, Pau Torres blokkol remekül!

45. perc: Kettő perc a tervezett ráadás!

41. perc: Arana könyökölte tarkón felugrás közben az egyik spanyolt. A sárgát megússza (a második lenne neki), a szabadrúgást nem. A beívelést az előrehúzódó Eric García csúsztatja meg, majd az egyik brazil bekket is érintve szögletre csorog a labda. A spanyolok kezezést reklamálnak, aktív a VAR, de nem látnak szabálytalanságot a videós szobában sem. A spanyol szöglet pocsék ezt követően.

38. perc: Négy perccel járunk Unai Simón pocsék kijövetele és az ütközés után... Richarlison teszi a labdát a büntetőpontra! Kicsit kivár, kocogva nekiindul, megtorpan, dobbant kettőt, majd jó egy méterrel a kapu jobb oldala fölé lő! KIMARADT A TIZENEGYES!

37. perc: ÉS MEGADJA! A tizenegyest...

36. perc: A játékvezető is kikocog, megnézi monitoron a történteket... lehet mégis 11-es lesz?

35. perc: Aktív a VAR. Unai Simón szívja a fogát és szuggerálja a kivetítőt.

34. perc: Cunha harcol ki szabadrúgást a spanyol térfél bal oldaláról, a kaputól jó 28-30 méternyire. Arana íveli be, Unai Simón árnyékra jön ki, elöklöz a labda mellett, ütközik Cunhával... a játékvezető pedig szabadrúgást ítél kifelé. Véleményes, hogy lehetett ezt kapustámadásnak látni, de az is lehet, hogy előtte, a tömegben történt valami olyan, aminél az egyik brazilt szabálytalannak látta a spori.

32. perc: Marco Asensio húz befelé jobbról, 16 méterről lő, a kapu bal oldalába tartó labdára Santos vetődik rá magabiztosan. Ez volt az első kaput eltaláló gólszerzési kísérlet a spanyoloktól...

31. perc: Richarliosn késik egy ütemet és a labda helyett Eric García jobb lábát rúgja el. Sárga lap ez is.

29. perc: Antony cselezget a 16-os jobb oldalánál, Cucurellát és Torrest is becsapja, beadja, középen Claudinho ugrik fel fejelni, de a játékvezető szabálytalannak ítéli, ezért szabadrúgás jön majd kifelé.

26. perc: Eric Garcií kap sárgát, Richarlisonak rúgott oda egyet hátulról.

25. perc: Jól bontják meg a bal szélen a spanyol védelmet a brazilok, Arana laposan centerez a lendületből érkező Richarlison irányába, aki az ötös csücskétől egy méternyire átvétel nélkül lő – az oldalhálóba a jobb csücsök mellett.

24. perc: Claudinho íveli be a labdát balról, Aranát keresi az ötös bal csücskénél, de Zubimendi fejjel tisztázni tud.

20. perc: A brazilok balbekkje, Arana kapott egy sárgát

A döntőben a címvédő brazilok az egyszeres olimpiai bajnok spanyolokkal döntőzhettek (Fotó: AFP)
A döntőben a címvédő brazilok az egyszeres olimpiai bajnok spanyolokkal döntőzhettek (Fotó: AFP)

18. perc: UNAI SIMÓN! A spanyol kapus bakizik nagyot, a hazaadás után Cunhának íveli a labdát, aki a kaputól 25 méterre laposan Richarlisonhoz passzol, utóbbi a leshatáron tartózkodva, de még épp jó helyen perdít Douglas Luiz elé, aki 13 méterről a bal alsót veszi célba – Unai Simón ér le a lövésre, ezzel mentve a korábbi hibáját.

15. perc: MIT ÚSZNAK MEG A BRAZILOK! Pedri íveli be a labdát jobbról, Oyarzabal lefejeli középre, ahol Dani Olmo érkezik, Diego Carlos üggyel-bajjal elpöcköli előle a labdát, ami így is gólba tart, a sevillai védő végül egy félollózó mozdulattal húzza ki a kapu torkából az épp róla odapattant labdát.

12. perc: Ezúttal Antonyt keresik egy előrevágott labdával, Unai Simónnak kell kijönnie a kapujából és a 16-oson kívül fejjel tisztázni a brazil elől!

11. perc: Dani Alves ívelte be a labdát jobbról, a 16-ostól néhány méternyire megítélt szabadrúgásból, az előrehúzódó Diego Carlos elől mentenek fejjel a spanyolok.

A brazilok számára örömteli emlékeket idézhet a helyszín, Jokohamában, a ma már Nissan Stadiumnak hívott létesítményben nyerték meg 2002-ben a foci-vb döntőjét. Most pedig olimpiai döntőt vívnak ugyanitt...

8. perc: Antony labdája után Cunha próbálja kiugratni Richarlisont, ám a spanyol védők összezárnak a brazil támadó előtt és magabiztosan tisztáznak.

Komolyabb helyzet nélkül telt el az első öt perc.

3. perc: Oyarzabal felé száll a labda, a brazil kapus bátran kifut a kapujából, el is öklözi a labdát a spanyol elől, majd ütközik a két játékos... ápolás lesz.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A brazilok indították útjára a labdát.

Hamarosan kezdünk...

Érkeznek a csapatok. A brazilok Dani Alves vezetésével vonulnak ki, hagyományos sárga felsőjükben, kék nadrágjukban és fehér, ám zöld mintás szerelésükben. A spanyolok vörös mezben, fekete nadrágban és fekete sportszárban játszanak majd.

Dani Alves és társai remek hangulatban melegítettek az olimpiai döntőre (Fotó: AFP)
Dani Alves és társai remek hangulatban melegítettek az olimpiai döntőre (Fotó: AFP)

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Brazília az elődöntőben tizenegyesekkel jutott túl Mexikón: a rendes játékidő, majd a hosszabbitás sem hozott gólt azon az összecsapáson. Mindezt úgy, hogy az első félidőben a játékvezető ugyan megítélt egy büntetőt a brazilok javára, ám azt a videózást követően visszavonták.

Spanyolország elődöntője sem volt épp gólzáporos: a házigazda japánok ellen a 90 perc alatt szintén nem tudott gólt szerezni Luis de la Fuente együttese. A mérkőzés annyiban is hasonlított az első elődöntőre, hogy ezúttal is befújt a játékvezető egy olyan tizenegyest, amit később nem kellett elvégezni – a videobíró ezúttal a spanyoloktól vette el a lehetőséget. A hosszabbításban viszont véget értek a párhuzamok: a 115. percben Marco Asensio gólt szerzett – ezzel pedig a döntőbe lőtte a spanyolokat.

Brazília címvédőként jutott el a fináléba, amely már az ötödik olimpiai döntője lesz a nemzetnek – ez új rekord. Olimpiát viszont 2016-ban nyert először a csapat, előtte az 1984-es, az 1988-as és a 2012-es aranycsatában is alulmaradt. Spanyolország a negyedik ötkarikás döntőjére készül: 1920-ban és 2000-ben kikapott, 1992-ben hazai közönség előtt nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik