Paralimpia 2020: ünnepélyes keretek között fogadták a magyar küldöttséget

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2021.09.07. 15:45
Vasakaratú sportolókat, nagyszerű embereket köszöntöttek kedd délelőtt a Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnokában. Hazatértek Tokióból a magyar paralimpikonok, akik kifejezetten szép eredményeket értek el az ötkarikás játékokon: hét arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek, ami az éremtáblázat 18. helyéhez volt elegendő 163 ország összevetésében – soha ilyen sikeresen nem szerepelt Magyarország, amióta azonos helyszínen rendezik az olimpiai és a paralimpiai játékokat (1988, Szöul). 37 versenyzőnk és egy guide vett részt a viadalon piros-fehér-zöld színekben, és Illés Fanni első helye révén megszületett Magyarország 150. paralimpiai érme.
Ünnepélyes eseményen fogadták a magyar paralimpikonokat (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Ünnepélyes eseményen fogadták a magyar paralimpikonokat (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

 

Az esemény műsorvezetője, Tihany Viktor egyenként bemutatta a magyar csapat tagjait, akik közül nem tudott mindenki megjelenni az ünnepélyes rendezvényen. A legnagyobb tapsot és ovációt természetesen az éremszerzők kapták, különösképpen a hét „aranyos” sportoló, Veres Amarilla kerekesszékes vívó, Pap Bianka úszó, Pálos Péter asztaliteniszező, Konkoly Zsófia úszó, Kiss Péter Pál kajak-kenus, Illés Fanni úszó és Ekler Luca atléta. Megköszönték a munkáját a tokiói magyar nagykövetségnek, amely rengeteg segítséget adott a honi versenyzőknek és a stábnak.

A meghívottak között volt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Fábián László MOB-sportigazgató, Gergely István Honvéd-elnök és Markovits László Vasas-elnök, továbbá természetesen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Szekeres Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke is.

Kásler Miklós kitartást kívánt a sportolóknak Párizsig, a következő olimpiáig, amelyre már csak három évet kell várnunk, hiszen a koronavírus-járvány egy esztendővel eltolta a tokiói kezdést.

Szabó László beszédében hangsúlyozta, augusztus 11-én azt ígérte, mindenkit hazahoz épségben és boldogságban, ami sikerült is neki. Elmondta, minden egyes mutatóban a csúcson vagyunk, majd egyesével citálta a sok mérföldkövet, amelyet sportolóink elértek Japánban. Az elnök köszönetnyilvánításában kitért a Nemzeti Sportra is, amely a helyszínről tudósította az olvasókat a paralimpiáról.

VERES AMARILLA,
PARALIMPIAI BAJNOK PÁRBAJTŐRVÍVÓ

– Érezte azt, hogy az első tokiói aranyéremmel lendületet adott a magyar csapatnak?
– Ezt nem éreztem, inkább azt, hogy a csapattársaim és akikkel együtt utaztam, nagyon büszkék rám. Sok elismerést kaptam azért, amit sikerült véghezvinnem, és ezzel bizonyítottam, hogy ezt igenis meg lehet csinálni!

– Inspirálta önt Szilágyi Áron és Siklósi Gergely olimpiai teljesítménye?

– Mindenképpen, végignéztem az egész olimpiát, mindenkinek a versenyszámait és az asszóit. Nagyon sok mindent tanultam arról, hogyan kell kezelni egy ilyen éles helyzetet. Ha valaki megcsinálta előtted, kicsivel könnyebb, mert látod, ő hogyan reagál bizonyos szituációkra.

– Van példaképe a vívásban?

– Nincs, de azon kívül igen, egy korábbi amerikai tornász, Aly Raisman.

– Kovács Iván az edzője, ha ő nem tud valamit a párbajtőrvívásról, azt nem is lehet megtanítani...

– Ez így van, amióta a BVSC-hez igazoltam, folyamatosan úgy érzem, hogy tanulok, tanulok és tanulok, szívom magamba a tudást az edzőimtől. Nagyon hálás vagyok, hogy a BVSC sportolója lehetek, szakmailag és emberileg is rengeteget fejlődtem ott.

– Lát-e már előre Párizsig?

– Igen, az a hosszú távú célom. Rövid távon el szeretném kezdeni nappali tagozaton a jogi egyetem első félévét, aztán Párizs felé fordítom a tekintetemet, mert jövő év végén kezdődik a kvalifikációs időszak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik