nemzetisport.hu
2017.09.18 23:10 Frissítve: 2017.09.18 23:32

Véletlen csupán? – Szöllősi György jegyzete

 

Legutóbb 22 éve szerepeltünk a Davis-kupa világcsoportjában, ahová, a világ legjobb 16 nemzeti teniszcsapata közé, most ismét sikerült bekerülnünk Oroszország bravúros legyőzésével. A jelenlegi szövetségi kapitány, Köves Gábor 1995-ben még a pályán küzdött a világcsoportért.

 
Fucsovics újabb nagy skalpot gyűjtött be, legyőztük az oroszokat, feljutottunk a világcsoportba!

48 éve először fordult elő, hogy a női mellett férfi kosárlabda-válogatottunk is kijutott az Európa-bajnokságra, és ugyancsak ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy férficsapatunk Eb-meccset nyerjen.

Tavaly 44 esztendő után jutottunk ki újra labdarúgó Európa-bajnokságra, és fél évszázad óta először fordult elő nagy tornán, hogy továbbjutottunk a csoportunkból. (Ifjúsági válogatott futballistáink ugyanakkor 11 esztendő után lehettek ott az Eb-n, és ők is továbbjutottak csoportjukból.)

Jégkorong-válogatottunk két évvel ezelőtt úgy jutott ki az elit-vb-re, a világ legjobb csapatai közé, hogy korábban a sportág történetében ez csupán egyszer sikerült a magyar hokisoknak.

Női röplabdacsapatunk két éve 28 esztendő elteltével lehetett ismét ott az Eb-n, hogy tavaly megint kivívja a kijutást a most pénteken kezdődő kontinenstornára, az idei World Grand Prix-szereplés pedig 35 év után jelentett világsorozatban való részvételt, és a harmadosztály megnyerésével feljutottunk a másodosztályba.

Baji Balázs közben olyan eredményt ért el világbajnoki bronzérmével 110 méteres gátfutásban, amire (sprintszámban vb-érem) sohasem volt példa a magyar atlétika történetében, sőt futószámban szabadtéri vb-n még egy magyar sem nyert érmet. És ebbe, a „sohasem látott” kategóriába kell sorolni a vizes vb-n a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű 4x100-as gyorsváltó bronzérmét is, Hosszú Katinka pedig tavalyi és idei olimpiai, illetve vb-címeivel karnyújtásnyira van attól, hogy felnőjön a magyar úszósport történetének legnagyobbjai, Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina mellé.

A nem is a teljesség igényével összeszedett, de így együtt igen meggyőző sorozat, a világban is rendkívül népszerű, nagy sportágakban elért, szó szerint nem mindennapos sikerek egyrészt jelzik, hogy a küszöbön áll vagy talán már be is toppant egy új, becsvágyó, tehetséges, a dicső régmúltat nem tehernek, hanem kihívásnak tekintő nemzedék, másrészt talán nem túlzás kijelenteni, hogy amikor a 2010-es országgyűlési választások előtt, januárban a leendő kormányfő kijelentette, „a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania”, akkor nem beszélt a levegőbe.

2023.09.13 22:48:23

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Halep nagy valószínűséggel már akkor is történelem, ha a CAS esetleg felezi az eredeti büntetést. Pogba esetében sem neki dolgozik az idő. Hogy aztán ki melyik polcra helyezi majd őket emlékei tárházában, igencsak szubjektív kérdés.

2023.09.10 21:21:26

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis három játszmában vett elégtételt a két évvel ezelőtti döntőért az oroszon.

2023.09.09 21:08:37

Tenisz nemzetisport.hu

A hétfőtől világelső Arina Szabalenka az első játszmát elvitte, aztán összeomlott és rengeteget hibázott.

2023.08.30 20:57:14

Tenisz nemzetisport.hu

Marozsán jó kezdés után kikapott a 22. kiemelt Mannarinótól, a fáradt és sérült Fucsovicsnak nem ment Hijikata ellen.

2023.08.28 20:57:10

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar éljátékos közel négy és félóra játék után nyert az amerikai Sebastian Korda ellen.