Wawrinka fordított Djokovics ellen – új királya van a US Opennek

Vágólapra másolva!
2016.09.11. 22:13
null
Stan Wawrinka életében először nyerte meg a US Opent (Fotó: AFP)
Az Amerikai nemzetközi teniszbajnokságon 2016-os fináléjában a harmadik kiemelt svájci Stan Wawrinka négy játszmában legyőzte a világelső szerb Novak Djokovicsot, ezzel életében először megnyerte a US Opent.

 

US OPEN (46 303 400 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Wawrinka (svájci, 3.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:7, 6:4, 7:5, 6:3

A világelső Novak Djokovics esélyeshez méltóan kezdte a finálét, rögtön hozta az adogatását, majd 40:15-ről fordítva azonnal brékelte is Stan Wawrinkát. A svájci azonban nem adta fel 5:2-ről egyenlített, így az első szettet a rövidítésre mentette, melyben az újra magabiztossá váló szerb bizonyult jobbnak.

A második játszma elején mindketten hozták a saját adogatásukat, a negyedik gémben azonban Wawrinka brékelte Djokovicsot. A következő játékban a szerb kis híján azonnal visszabrékelt, végül erre csak Wawrinka következő szervajátékában került sor. Ez nem zavarta meg a 31 éves svájcit, aki 5:4-es vezetésnél újra elvette Djokovics adogatását, ezzel kiegyenlített.

A harmadik szettre Wawrinka átmentette egyre jobb formáját, sorozatban három játékot nyert meg. Djokovics egy bréknek köszönhetően egyenlített, és visszajött a meccsbe. Sokáig úgy tűnt, erről a szettről is a rövidítés dönt majd, ám 6:5-nél Wawrinka újra elvette a szerb adogatását, és megfordította a találkozót.

A negyedik szettben – az előzőhöz hasonlóan – Wawrinka ismét elhúzott 3:0-ra az egyre jobban fáradó, később ápolásra is szoruló Djokovics ellen. A szerb 3:1-es hátrányban, Wawrinka adogatása előtt kért orvosi segítséget, kiváltva ezzel a svájci és a szurkolók egy részének ellenszenvét. Az ápolás után egy végletekig kiélezett gém következett, melyet Wawrinka három bréklabdát is hárítva megnyert, innentől pedig egyenes útja volt a végső győzelemig

Wawrinka végül hat perc híján négy óra alatt 6:7, 6:4, 7:5, 6:3-ra nyerte meg a mérkőzést, ezzel élete harmadik Grand Slam-győzelmét és első US Open-diadalát aratta, valamint megismételte a 2015-ös Roland Garros-döntőt, melyben szintén hátrányból, négy szettben győzte le Djokovicsot.

1970 óta a most 31 éves Wawrinka lett a legidősebb US Open-győztes, valamint a svájci azt is elmondhatja magáról, hogy mindhárom GS-győzelme alkalmával az aktuális világelsőt győzte le.

Novak Djokovics ötödik US Open-döntőjét veszítette el, a 2016-os évet pedig két GS-címmel (Australian Open, Roland Garros) zárta.

A meccs után Wawrinka fogadhatta Djokovics gratulációját (Fotó: AFP)
A meccs után Wawrinka fogadhatta Djokovics gratulációját (Fotó: AFP)

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

NEGYEDIK JÁTSZMA

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 5:7, 3:5.

Wawrinka két rossz ütéssel kezdte a gémet, 0:30 után azonban óriási első szervákkal egalizált. 30:30 után Djokovics labdája a hálóban kötött ki, az első meccslabdát azonban Wawrinka a hálóba küldte. 40:40-nél újra a svájci került előnybe, a második meccslabdánál pedig Djokovics hosszút ütött, így Stan Wawrinka 6:7, 6:4, 7:5, 6:3-ra megnyerte a döntőt és megszerezte élete első US Open-címét.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 5:7, 2:5.

Djokovics egy jól kijátszott tenyeressel kezdett, majd egy kettős hibát ütött. Ezután három Djokovics-pont következett, így Wawrinka új labdákkal szerválhat az első US Open címéért.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 5:7, 2:4.

Wawrinka egy szerencsés ejtéssel nyitott, majd az egyre nehezebben mozgó Djokovics két ki nem kényszerített is ütött. Végül semmire hozta az adogatását, így Wawrinka egy gémre került a tornagyőzelemtől. Közben a szerb lábujja vérezni kezdett, így újra ápolni kezdték.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 5:7, 1:4.

Djokovics nem hagyott sok kérdést a szervajátékára, óriási szervákkal semmire hozta azt, így ismét közelebb lépett a svájcihoz.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 5:7, 1:3.

Úgy tűnt, Wawrinkát nem zavarja meg a kénszerszünet, 30:0-vel kezdett, ekkor azonban könnyű helyzetben rontott egy tenyerst, így Djokovics előbb egalizálhatott, majd át is vette a vezetést. A svájci a bréklabdát hárította, 40:40 után pedig újabb két bréklabdát herdált el a szerb. Ez pedig meg is bosszulta magát, Wawrinka egy nyerővel lezárta a gémet, és két jáékra került a győzelemtől.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 5:7, 0:3.

Wawrinka-ponttal indult a gém, majd Djokovics egy ásszal egalizált, ezt mindkét oldalon egy-egy ki nem kényszerített hiba követte. 30:30-nál a szerb kettős hibát ütött, egy óriási tenyeressel azonban hárította azt. 40:40-nél Djokovics előbb egy ászt, majd egy kettős hibát ütött, majd egy újabb gyors pontváltás következett. Harmadjára azonban már lezárta a játékot, és megszerezte az első játékát a negyedik szettben. Wawrinka adogatása előtt Djokovics ápolást kért, ez pedig nem igazán tetszik Wawrinkának. A svájci azt reklamálja, miért nem a saját adogatása előtt kérte az orvosi segítséget a szerb.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 5:7, 0:2.

Wawrinka többek között két ásszal és egy nyerővel semmire hozta az adogatását. Djokovics nincs túl jó színben és állapotban, az imént úgy tűnt, a lába is begörcsölt, azóta pedig egyetlen pontot sem nyert.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 5:7, 0:1.

Djokovics 0:15-ről fordított, ám 30:15 után Wawrinka egy ki nem kényszerített hibával és egy nyerővel bréklabdához jutott, amelyet elsőre – Djokovics rontásának köszönhetően – be is húzott. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 5:7.

Wawrinka remekül kezdett, elhúzott 40:0-re, ezt követően Djokovics még szerzett egy pontot, de a svájci így is szinte azonnal behúzta az adogatójátékát.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

HARMADIK JÁTSZMA

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 5:6.

Djokovics 30:0-vel indított, innen azonban visszakapaszkodott az egyre jobban fáradó Wawrinka. 30:30-nél Djokovics egy remek szervával rukkolt elő, ám a svájci egy remek returnnek köszönhetően ismét egalizált. 40:40-nél Djokovics hibázott, Wawrinka pedig első brék- és játszmalabdáját értékesítette, ezzel 76 perc alatt behúzta a harmadik szettet is, és megfordította a mérkőzést.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 5:5.

Wawrinkának 0:15 és 15:30 után is egyenlítenie kellett, 30:30-nál azonban Djokovics egymás után kétszer is a hálóba ütötte a labdát, így Djokovicsnak újra adogatnia kell a folytatásért, ami egyben a rövidítést is jelentené.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 4:5.

Ezt a gémet Wawrinka egy kicsit elengedte, így Djokovics – az előző szettel ellentétben – 4:5-nél semmire hozta az adogatását. A teljes meccs tíz perc híján már három órája tart.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 4:4.

Az előzőhöz hasonlóan ez a gém is 40:0-s adogatóelőnnyel indult, ám Wawrinka egy kettős hibával és két hálóba ütött tenyeressel visszaengedte Djokovicsot. 40:40 után Wawrinka csak Wawrinka került előnybe, ám a játékot, csak harmadjára tudta lezárni, elsősorban a testre ütött bombaerős szerváinak köszönhetően. Djokovicsnak ismét a szettben maradásért kell adogatnia.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 3:4.

Az előző két játékhoz hasonlóan ez a gém is 30:0-vel indult, ám ezúttal 30:30 következett, hanem 40:0. Innen a svájci ugyan egyet közelebb tudott lépni, Djokovics óriási tenyerese lezárta a szerb adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 3:3.

Wawrinka 30:0-vel nyitott, ám két remek fonákkal Djokovics egalizált. Ekkor a svájci egy újabb ászt húzott elő a repertoárjából, majd megfuttatta a szerbet, aki egy hosszú ütéssel elveszítette a gémet.

A hangulatra nem lehet panasz:



 

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 2:3.

Djokovics 30:0-vel nyitott, Wawrinka azonban egyenlített. 30:30 után azonban Djokovics tudott újítani, a svájci pedig két ki nem kényszerített hibát ütött, ezzel elveszítette a gémet, Djokovics pedig 0:3-ról kiegyenlített.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 1:3.

Wawrinka egy nyerő fonákkal és egy jó röptével nyitott. 30:0 után azonban Djokovics fokozatosan közelített, 40:15-ről pedig ki is egyenlített. Innen a svájci került előnybe, ám a szerb újra egyenlített, majd egymás után két bréklabdához jutott: az elsőt Wawrinka egy testre ütött szervával hárított, a másodiknál azonban már a hálóba ütötte a labdát, így Djokovics visszabrékelte a svájcit. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 0:3.

A gém elején úgy tűnt, Wawrinkának most minden bejön: 30:0-vel nyitott, ám Djokovics összeszedte magát, sorozatban négy pontot szerezve megfordította az adogatását, ezzel pedig megszerezte az első játékát a harmadik szettben.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6, 0:2.

Wawrinka jól kezdte a szervajátékát, ám egy kettős hibának köszönhetően Djokovics egalizált, majd a vezetést is átvette. Erre Wawrinka egy ásszal válaszolt, 30:30 után azonban a szerb bréklabdához jutott. Djokovics azonban ezt sem tudta értékesíteni: a hálóba vágta a labdát. Az egynelítés után Wawrinka előbb egy tenyeres, majd egy gyönyörű fonák nyerőt ütött, lezárva ezzel a gémet. A svájci sorozatban az ötödik gémet nyerte meg.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:6, 0:1.

Djokovics 30:0-vel nyitott, Wawrinka azonban egy nyerővel és egy hibának köszönhetően egyenlített. Sőt, egy újabb nyerővel bréklabdához jutott, melynél Djokovics a hálóhoz fellépve széleset ütött, így rögtön elveszítette az adogatását. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:6.

Wawrinka hozta az adogatása első pontját, innen azonban Djokovics három pontot szerezve két bréklabdához jutott. Ez nem okozott gondot a svájcinak, aki egyenlített, majd a szerb hibájának köszönhetően előnybe is került, ám lezárni nem tudta a játékot, sőt Djokovics újabb bréklabdát harcolt ki. Wawrinka ezt is hárította, majd egy testre bombázott szervával és egy ásszal behúzta a gémet. Djokovics az eddigi 11 bréklabdájából csak kettőt használt ki.

Wawrinka nagyot küzdött és kiegyenlített a második szettben (Fotó: AFP)
Wawrinka nagyot küzdött és kiegyenlített a második szettben (Fotó: AFP)

 

MÁSODIK JÁTSZMA

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 4:5.

15:15 után Djokovics ütött egy ki nem kényszerített hibát, majd Wawrinka egy remek tenyeressel két brék- és egyben játszmalabdára tett szert. Ebből egyet a hálóhoz fellépve hárított a szerb, a másodikat azonban kiütötte, így Wawrinka 47 perc alatt 6:4-re megnyerte a második játszmát és kiegyenlített.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 4:4.

Wawrinka egy remek tenyeressel kezdett, majd egy fonákkal is pontot szerzett, 30:0 után pedig két remek szervával lezárta a gémet, így Djokovicsnak a játszmában maradásért kell adogatnia.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 3:4.

Djokovics a brék után újult erővel vetette bele magát a játékba, ennek pedig egy négy nyerővel megtámogatott, semmire hozott adogatójáték lett az eredménye.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 2:4.

Djokovics egy pazar fogadással nyitott, ezután azonban széleset ütött, majd a hálóban kötött ki a labdája. 30:15-nél Djokovics egy challenge-nek is köszönhetően egy nyerővel egalizált, majd újabb két ponttal, első bréklabdáját beütve, visszabrékelte Wawrinkát. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 1:4.

Djokovics összeszedte magát az adogatójátékára, Wawrinka pedig fejben már egy kicsit a sajátjára koncentrált, így a szerb semmire hozta a játékot.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 1:3.

Wawrinka brékelőnyben rosszul kezdett, két ki nem kényszerített hiba között egy kettős hibát is ütött. A svájci 0:40 után azonban Djokovics mind a három bréklabdáját hárította, majd egy ásszal előnybe került, végül egy nyerő tenyeressel óriásit fordítva hozta az adogatójátékát és megtartotta a brékelőnyét.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 1:2.

Wawrinka egy ki nem kényszerített hibával nyitott, majd Djokovics egy kettős hibát ütött. Innen a szerb két ponttal ellépett, Wawrinka azonban – egy újabb kettős hibának is köszönhetően – újra egyenlített. Sőt, Wawrinka bréklabdát harcolt ki magának, melyet egy óriási fonák egyenessel ki is használt, így elvette Djokovics adogatását. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6, 1:1.

Djokovics két hibával kezdett, majd egy remek fogadásnak köszönhetően feljött 30:15-re. Egy újabb ki nem kényszerített után közel került a játékhoz Wawrinka, majd egy pontnyira még zárkózott a szerb, a svájci végül lezárta az adogatását.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 7:6, 0:1.

Wawrinka kétszer is előnyben volt, 30:30 után azonban kétszer is hibázott – mindkétszer hosszú volt a tenyerese –, így Djokovics is hozta az első adogatását.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 7:6.

30:30-ig fej fej mellett haladtak, ezután azonban ütött egy nyerő fonákot a svájci, majd Djokovics hosszú tenyerese után Wawrinka behúzta a második szett első gémjét.

Djokovics megizzadt, de hozta az első játszmát (Fotó: AFP)
Djokovics megizzadt, de hozta az első játszmát (Fotó: AFP)

 

ELSŐ JÁTSZMA

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, 6:6 rövidítés.

A rövidítés elején Djokovics hozta az adogatását, majd elvette Wawrinkáét, így azonnal minibréket harcolt ki. 2–0 után egy csodálatos labdamenetet nyert meg Wawrinka, majd Djokovics szerzett két pontot: előbb egy pazar fonák elütéssel, majd egy jó első szervával. Ezután a svájci mindkét adogatópontját elrontotta, így Djokovics öt játszmalabdához jutott, melyből az elsőt kihasználta – Djokovics 58 perc alatt megnyerte az első szettet.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 6:5.

Djokovics szerezte a gém első pontját, a folytatásban azonban újra előhúzta az óriási szerváit, aminek köszönhetően 40:15-re ellépett a szerbtől, majd egy 216 km/h-s szervával lezárta az adogatását.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 5:5.

Három elveszített gém után összekapta magát Djokovics, és semmire hozta az szervajátékát. Wawrinka így másodszor adogathat a szettben maradásért.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 5:4.

Óriásit fordult a játék képe, Wawrinka 200 km/h fölötti szerváival nem tud mit kezdeni Djokovics. 40:0-nál még szerzett egy pontot a szerb, ám ezután a svájci hozta az adogatását, így kiegyenlített.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 5:3.

Wawrinka lendületben maradt, átvette a játék irányítását, ennek köszönhetően pedig 40:0-re elhúzott. A három bréklabdából Djokovics kettőt hárított, a harmadiknál azonban kettős hibát ütött, így elveszítette a brékelőnyét. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 5:2.

Wawrinka elsőre rontott a hálónál, második pontnál azonban jó rövidítést csinált. 15:15 után Wawrinka egy szélest és egy hosszút is ütött, így Djokovics két játszmalabdához jutott. A svájci mindkettőt hárította, majd többek között egy remek fonákkal lezárta az adogatását.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 4:2.

A meccs leghosszabb labdamenetével (19 ütés) indult a gém, melynek végén Wawrinka kiütötte a labdát. A folytatásban egy rövidítést is elrontott Wawrinka, majd remek szerváinak köszönhetően semmire hozta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 4:1.

Djokovics jól kezdett 30:0-re ellépett, innen azonban két returnt is elrontott, majd a hálóba ütött, így Wawrinka 40:30-ra fordított. Innen újra a szerb pillanatai következtek két ponttal bréklabdához jutott, ezt azonban hárította a svájci. Ezután jött egy remek tenyeres, majd egy ász Wawrinkától, amivel hozta az adogatását.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 3:1.

Djokovics továbbra is remekül szervál, Wawrinka pedig feltűnően sokat hibázik, így a szerb ezt az adogatójátékát is megerőltetés nélkül hozta. A svájci már 11 ki nem kényszerített hibánál jár.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 3:0.

Wawrinka összeszedte magát a rövid szünetben, kezébe vette az irányítást, ennek köszönhetően pedig simán hozta az adogatását, Djokovics mindössze egy pontot szerzett.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál 2:0.

Djokovics egyelőre ellenállhatatlan, óriási szerváinak és remek nyerő ütéseinek köszönhetően semmire hozta a második adogatását.

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Wawrinka adogat 1:0.

Egy óriási labdamenettel és Djokovics ponttal kezdődött Wawrinka első szervajátéka, a folytatásban azonban elhúzott 40:15-re a svájci. Djokovics nem adta fel, és a második szervák utáni remek returnjeinek köszönhetően bréklabdához jutott, amit elsőre be is ütött. BRÉK!

Novak Djokovics–Stan Wawrinka, Djokovics szervál.

Djokovics szerezte meg a meccs első pontját, ezt követően azonban Wawrinka fordított 30:15-re. A szerb gyorsan váltott és sorozatban három megszerzett ponttal hozta az adogatását.

Djokovics adogat majd először.

A két teniszező már a pályán, jelenleg a bemelegítés zajlik.


 

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az év utolsó Grand Slam tornájának a fináléja: a US Open döntőjében a világelső szerb Novak Djokovics és a harmadik kiemelt svájci Stan Wawrinka találkozik egymással. Tartsanak velünk!

A két teniszező eddig 25-szor találkozott egymással, a mérleg pedig egyértelműen Djokovicsnak kedvez: a szerb eddig 21 sikert könyvelhetett el, míg Wawrinka mindössze négyszer örülhetett a világelső ellen.

A kemény pályán még nagyobb a fölény: 17 meccsükből tizenötöt nyert meg Djokovics és csak kettőt Wawrinka.

Wawrinka az első fináléjára készül New Yorkban, ellenben Djokoviccsal, aki már a hetedik US Open döntőjében lép pályára 2016-ban. A szerb négy elbukott döntő mellett két sikert (2011, 2015) tudhat magáénak.

A két teniszező eddig kétszer találkozott egymással a US Openen: 2012-ben 6:4, 6:1, 3:1-es Djokovics vezetésnél Wawrinka feladta a meccset, majd egy évvel később, az elődöntőben a szerb öt játszmában múlta felül a svájcit.

Grand Slam-fináléban eddig egyszer csaptak össze. A 2015-ös Rolad Garros-döntőben egy rendkívül színvonalas mérkőzésen Wawrinka 4:6, 6:4, 6:3, 6:4-re nyert Djokovics ellen.

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG
Novak Djokovics (szerb, 1.)
Stan Wawrinka (svájci, 3.)
1. forduló
Janowicz (lengyel) 6:3, 5:7, 6:2, 6:1
Verdasco (spanyol) 7:6, 6:4, 6:4
2. fordulóVesely (cseh) Vesely feladta
Giannessi (olasz) 6:1, 7:6, 7:5
3. forduló
Juzsnij (orosz) 4:2-nél Juzsnij feladta
D. Evans (brit) 4:6, 6:3, 6:7, 7:6, 6:2
Nyolcaddöntő
Edmund (brit) 6:2, 6:1, 6:4
Marcsenko (ukrán) 6:4, 6:1, 6:7, 6:3
Negyeddöntő
Tsonga (francia, 9.) 6:3, 6:2-nél Tsonga feladta

Del Potro (argentin) 7:6, 4:6, 6:3, 6:2
ElődöntőMonfils (francia, 10.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:2
Nisikori (japán, 6.) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2

 

A női egyes fináléját a US Open után a világranglista élére ugró német Angelique Kerber nyerte meg, miután 6:3, 3:6, 6:4-re legyőzte a cseh Karolína Plískovát. A női döntőről ide kattintva olvashat részletesebben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik