US Open: Nadal majdnem öt órát harcolt az elődöntőért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.05. 08:05
null
Rafael Nadal a győzelem kiharcolásának pillanatában (Fotó: AFP)
A szemszögéből katasztrofálisan alakuló első játszma ellenére Rafael Nadal öt szettben, közel ötórás küzdelemben legyőzte az osztrák Dominic Thiemet az Egyesült Államok nemzetközi teniszbajnokságának (US Open) szerda hajnali negyeddöntőjében, és ezzel bejutott a legjobb négy közé. A nőknél Serena Williams volt az éjszaka főszereplője: az amerikai világklasszis két játszmában felülmúlta Karolína Plískovát, és szintén elődöntős.

 

Ez volt a harmadik alkalom Rafael Nadal pályafutása során, hogy 0:6-tal kezdett egy mérkőzést Grand Slam-versenyen (mindössze hét pontot szerzett!) – az volt a kérdés, hogy ugyanúgy elveszíti-e ezt is, mint a korábbi kettőt (a 2004-es US Openen Andy Roddick, a 2006-os wimbledoni fináléban Roger Federer győzte le viharos kezdés után).

Nos, nem veszítette el, pedig – alighanem az újfent rendkívül forró és párás idő is szerepet játszott ebben – korántsem volt hibátlan a játéka a folytatásban.

A második játszmában 4:3-nél brékelt, és bár ő is bukta a következő adogatógémjét, egy újabb brékkel, az első lehetőségét kihasználva behúzta a szettet (6:4).

A harmadik játszmában a hetedik gémben jött a brék, de ennek a rámenős teniszt bemutató, pazar alapvonali ütésekkel támadó Dominic Thiem örülhetett, és mivel az osztrák nagy küzdelemben hozta a saját szerváit is, egygémnyire volt az újabb játszmagyőzelemtől. Csakhogy a következő négy játékot a feltámadó Nadal nyerte meg! 6:5-nél az addigi leghosszabb játék zajlott, a spanyol a harmadik játszmalabdáját használta ki (7:5).

A negyedik játszmában, noha Nadal nyerte az első gémet, Thiem ragadta magához a kezdeményezést (1:3), de a spanyol idővel visszabrékelt (4:4), sőt 5:4-nél meccslabdához is juthatott volna: 30:30-nál azonban óriásit hibázott, röptéjét a kiszorított ellenfél üres térfele helyett a hálóba vágta – meccslabda helyett Thiem jutott gémlabdához, és mivel a spanyol hullámvölgybe került, rövidítésben el is veszítette a szettet (4–7, 6:7).

A döntő játszmában 6:6-ig, ha nem is megerőltetés nélkül, mindkét fél hozta az adogatásait – 2:2-nél Thiem két bréklabdát hárított, 5:5-nél 0:40-ről jött vissza (mekkora lehetőségeket puskázott el Nadal!) –, így végül megint a rövidítésre maradt a döntés. A ráadás is hihetetlenül izgalmasan alakult. Thiem, bár rögtön az első adogatásából fogadópont lett, mindig visszakapaszkodott – egészen az első mérkőzéslabdáig… (7–5, 7:6).

Egy kis stat: Rafael Nadal 29. alkalommal jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán, ezzel Ivan Lendlt maga mögött hagyva immár egyedül áll az Open Era vonatkozó ranglistájának negyedik helyén (ESPN).

A mérkőzés 4 óra 49 percig tartott – Nadal még sohasem vívott ilyen hosszú csatát a US Openen. Az előadás megnyúlásának alighanem következő ellenfele, Juan Marítn del Potro örült a legjobban…

Dominic Thiemnek nagyon kevés hiányzott a bravúrhoz (Fotó: AFP)
Dominic Thiemnek nagyon kevés hiányzott a bravúrhoz (Fotó: AFP)

 

US OPEN, NEW YORK (53 000 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.)–Thiem (osztrák, 9.) 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4–7), 7:6 (7–5)
Del Potro (argentin, 3.)–Isner (amerikai, 11.) 6:7 (5–7), 6:3, 7:6 (7–4), 6:2
Szerda este

Cilic (horvát, 7.)–Nisikori (japán, 21.)
Djokovics (szerb, 6.)–Millman (ausztrál)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 17.)–Ka. Plísková (cseh, 8.) 6:4, 6:3
Sevastova (lett, 19.)–Stephens (amerikai, 3.) 6:2, 6:3
Szerda este
Suárez-Navarro (spanyol, 30.)–Keys (amerikai, 14.)
Oszaka (japán, 20.)–Curenko (ukrán)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik