KLEIN RON
2020.09.06 15:16 Frissítve: 2020.09.06 18:25

US Open: Érthetetlen, igazságtalan, gonosz döntés – Babos Tímea

A legeredményesebb magyar teniszező szerint az egészségügyi hatóságok elvették az esélyét annak, hogy Kristina Mladenoviccsal újabb Grand Slam-trófeát ünnepelhessenek.

Babos Tímea szerint az egészségügyi hatóságok elvették az esélyét annak, hogy Kristina Mladenoviccsal újabb Grand Slam-trófeát ünnepelhessenek (Fotó. AFP – archív)

 

– Hazaért?
– Igen – felelte megkönnyebbülten a Nemzeti Sport érdeklődésére Babos Tímea. Mint szombaton a Nemzeti Sport Online elsőként, a hivatalos bejelentés előtt órákkal megírta, őt és a francia Kristina Mladenovicot kizárták a női párosok versenyéből, így a legeredményesebb magyar teniszező azonnal repülőre ült.

 
Babosékat kizárták a női párosból – hivatalos!

– Hol van?
– Éppen Sopron felé tartok. Meglepődtem, hogy ennyi negatív koronavírusteszt után is kötelező karantént rendeltek el nekem, a piros papírt a soproni otthonomnál kell kiragasztanom. Állítólag egy újabb negatív teszttel kijöhetek.

– Összefoglalná, hogyan élte meg a New Yorkban történteket?
– A francia Benoit Paire pozitív koronavírustesztet produkált körülbelül tíz nappal ezelőtt. Azonnali kontaktkutatásba kezdtek az egészségügyi szakemberek: húsz résztvevőt vizsgáltak kiemelten, közülük tizenegyet neveztek meg közeli kontaktnak, akik a buborékon belüli buborékba kerültek. Saját biztonsági őrt kaptak, csak edzeni és a meccseikre hagyhatták el a szobájukat, nem mehettek a közösségi területekre, nem használhatták a lifteket. Aztán a francia Adrian Mannarino egyesbeli meccse előtt hirtelen azt mondták, nem léphet pályára, mert veszélyezteti a járványügyi biztonságot. A mi szállodánk Nassau megyében található, és az ottani egészségügyi hatóság váratlanul mindenkit karantén alá helyezett, aki kapcsolatba került koronavírusos személlyel. Mannarinónak végül mégis megengedték a játékot, nekünk, pontosabban Kikinek másnap viszont már nem. Érthetetlen, igazságtalan, gonosz döntés, ez a véleményem.

– Hogyan tudta meg a hírt?
– Amikor Mannarino meccse előtt felvetődött a probléma, a supervisor azt mondta nekem, hogy ha Mannarino játszhat, jó eséllyel mi is, ha nem, akkor mi sem. Amikor pályára lépett a német Alexander Zverev ellen, megnyugodtam. Aztán este meghívtak egy online konferenciára, amelyen közölték, hogy megváltoztatták a döntést, Kiki nem játszhat másnap. Egyetlen lehetőségük volt a szervezőknek, hogy a második körös meccsünket áttették vasárnapra, hátha addig még tudnak valamit tenni. Szombaton épp kondizni indultam, amikor hívott a supervisor: esélytelen, hogy ne zárjanak ki minket.

– Ebben az esetben az is megtörténhetett volna, hogy önt is karanténba küldik?
– Igen, ezért a supervisor bejelentése után azonnal elintéztem minden kötelezőt a pályán, megvásároltam a repülőjegyet és rohantam vissza a szállodába. Természetesen dugó volt, egy órára értem csak vissza, a gépem pedig fél hatkor indult, és a bepakolás sem volt két perc... De a lényeg, hogy elértem a repülőt. Alig vártam, hogy végre leszálljak Párizsban, Európában.

– Mi a helyzet Mladenoviccsal?
– Vasárnapig karanténban kell maradnia, de úgy tudom, hogy a karanténba került francia játékosok megpróbálják elintézni, hogy egy biztonsági folyosón mindegyikük kijuthasson a repülőtérre és magángéppel elhagyhassák az országot.

– Ön viszont teljesen ártatlanul bűnhődött, hiszen nem kártyázott Paire-rel...
– Pontosan. Én betartottam minden korlátozó intézkedést, nem mentem sehova. Voltak játéktermek a szállodában, de mindössze egyszer mentem le kosarazni, akkor is Fucsovics Marciékkal. Senkivel sem találkoztam, követtem a szabályokat. Első kiemeltek voltunk Kikivel, kisebb tábla volt, az első meccsen a hosszú kihagyás ellenére jól játszottunk, ezért nagyon igazságtalannak érzem, hogy elvették az esélyét az újabb Grand Slam-trófea megszerzésének, nem is beszélve az anyagi és lelki károkról. Kiki ráadásul a karanténja miatt különösen motivált volt, hiszen a párosbeli edzések és meccsek miatt legalább elhagyhatta a szobáját, kint lehetett a levegőn. Paire esete is különös: öt negatív teszt után két pozitív, aztán megint négy negatív... Hogyan kerülhetett be a vírus a buborékba, vagy ha bekerült, miért nincs több pozitív eset? Egyébként meg a közeli kontaktok öt nap alatt lejátszottak körülbelül tíz meccset, de az nem zavart senkit. Érthetetlen.

– A US Open előtt a teniszezőknek az induláshoz alá kellett írniuk egy papírt, hogy semmiképpen sem perelhetik be a szervezőket. Ennek a kizárásnak sem lehet akkor jogi következménye?
– Ezt a papírt megmutatom ügyvédeknek, a franciák is ezt teszik. Nem tudom, lehet-e következménye, de megvizsgáljuk az ügyet.

– És úgy indult ezen a US Openen, hogy előtte hónapokig tipródott a döntésen...
– Igen, végül amiatt vállaltam az utazást, mert nem akartam kihagyni egy Grand Slam-tornát. A körülményekhez képest megoldották a szervezést, de így is nagyon nehéz volt állandóan a szállodai szobában tartózkodni, még a szabad levegőn, mindenkitől távol is maszkot viselni, napi három órát buszozni, szintén maszkban. Lelkileg és fizikailag is megterhelő volt. Az amerikai szövetség anyagi okok miatt mindenképpen meg akarta tartani a US Opent, de a mi szempontunkból borzasztóan alakult ez az egész. Ha hosszú távon így kell versenyezni, mindenki megbolondul...

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.

2022.09.04 00:08:52

Tenisz MIHÁLYI PETRA

NS-VÉLEMÉNY. A sokoldalúság és a lehetőségek, a szabad választás korszakát éljük.