Tenisz: „Tudom, miért vagyok itt: a trófeáért” – Djokovics elszántan várja az ATP-vb-t

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.11.15. 10:54
null
Novak Djokovics a világbajnoki címért érkezett Londonba (Fotó: AFP)
Alexander Zverev sajnálja, hogy a téma elterelődött a sportról, és továbbra is tagadja a vádakat, melyek szerint bántalmazta korábbi barátnőjét.

 

A hatodik világbajnoki trófeájáért harcol a szerb Novak Djokovics, sorozatban 16. alkalommal kvalifikálta magát a vb-re a spanyol Rafael Nadal, elszánt a címvédő görög Sztefanosz Cicipasz, győzelemre készül a US Open-bajnok osztrák Dominic Thiem – a londoni verseny online médianapján mégsem ők, hanem Alexander Zverev kapta a legnagyobb figyelmet.

Kellemetlen napokat él át mostanság Alexander Zverev, aki állítja, barátnőivel sohasem bánt olyan durván, mint az ütőivel (Fotó: Getty Images)
Kellemetlen napokat él át mostanság Alexander Zverev, aki állítja, barátnőivel sohasem bánt olyan durván, mint az ütőivel (Fotó: Getty Images)

A 23 éves német klasszist nem azért várták ennyire az újságírók a számítógépek előtt, mert ő lenne a favorit, hanem azért, mert először volt hajlandó nyilatkozni korábbi barátnője állításáról, miszerint bántalmazta őt. Zverev néhány nap hallgatás után közösségi oldalán hazugsággal vádolta a hölgyet, de Londonban végre élőben is beszélt az ügyről – igaz, valószínűleg a marketingesek által előre összeállított szöveget mondta fel.

„Továbbra is csak azt tudom megismételni, amit az Instagramon írtam: tagadom a vádakat, mert azok mind valótlanok, függetlenül attól, hogy a kapcsolatunkban tényleg akadtak hullámvölgyek. Nem így neveltek a szüleim, nem vagyok ilyen ember. Teniszezni érkeztünk az O2 Arenába, sajnálom, hogy a téma másra terelődött. Szomorú vagyok, hogy ezek az állítások hatással lehetnek a sportra, elnézést kérek érte mindenkitől. Szeretnék mostantól a feladatomra koncentrálni” – szögezte le Zverev, aki egyébként nemrég tudta meg, hogy egy másik korábbi kapcsolatából gyermeke születik. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a nyáron, az Adria Tour után a közösségi médiában önkéntesen vállalt 14 napos karantén felénél egy zsúfolt tengerparti szórakozóhelyen táncolt, amiért aztán hetekig szégyenkezhetett, kijelenthető, nincs unalmas éve a ranglista 7. helyezettjének.

Néhány perccel Zverev sajtótájékoztatóját követően az elmúlt két hétben a témáról mélyen hallgató ATP is kiadott egy közleményt, a férfiak versenyeztetéséért felelő szervezet azt írta, elítéli az erőszak és a bántalmazás minden formáját: „Ha a mezőny bármelyik tagjával szemben hatósági vizsgálat indul, természetesen a megfelelő eljárást alkalmazzuk, és döntünk a további intézkedésekről. Ha nincs ilyen vizsgálat, nem tudunk véleményt fűzni magánszemélyek állításaihoz.”

Bár az exbarátnő egy héttel ezelőtt a New York Times újságírójának bővebben is beszélt Zverev durvaságairól, a fizikai és lelki terrorról, egyelőre nincs információ, hogy feljelentést tett volna, vagy az illetékes hatóságok nyomoznának az ügyben.

De vissza a teniszhez! Az idény nyolc legeredményesebb játékosát felvonultató világbajnokságon nagyon nehéz esélyesekről beszélni, hiszen a csoportrendszernek (is) köszönhetően bárki nyerhet, ám a 2020-as teljesítményeket tekintve Djokovics lehet a leginkább optimista. A világelső csupán három mérkőzést veszített el: a US Open nyolcaddöntőjében leléptették, mert labdával véletlenül eltalálta a vonalbírót, a Roland Garros fináléjában a fantasztikus Nadaltól kapott ki, a bécsi negyeddöntőben pedig állítása szerint azért búcsúzott, mert mentálisan leeresztett, miután biztossá vált, hogy ő lesz az év végi világelső.

NADAL: RÉGÓTA REMÉNYKEDEM BENNE, HOGY EGYSZER TALÁN MÁS BORÍTÁSON IS MEGRENDEZHETIK A VB-T

Rafael Nadal: – A fedett, kemény pálya valóban nem ideális a játékstílusomnak, régóta reménykedem benne, hogy egyszer talán más borításon is megrendezhetik a világbajnokságot. Beszélhetünk okokról vagy kifogásokról, de végül csak az eredmény számít, és remélem, ebben az évben képes leszek a győzelemre. A szállodánk kétszáz méterre van az O2-től, de nem sétálhatunk át, autóval visznek. Nincs okunk a panaszra, szerencsések vagyunk, hogy biztonságos körülmények között sportolhatunk, ezért köszönöm a szervezők munkáját, kitartását.

„Most másképp állok a mérkőzésekhez. A világelsőség jelent némi felszabadultságot, de tudom, miért vagyok itt: a trófeáért! – jelentette ki Djokovics, akinek talán már a továbbjutásért is keményen meg kell küzdenie, hiszen Zverev és az orosz Danyiil Medvegyev is a csoportellenfele lesz. – Ők játszották nemrég a párizsi finálét, fedett pályán elképesztően jók. A lehető legtöbbet kell kihoznom magamból ellenük, mert ha nem koncentrálok megfelelően, esélyem sincs.”

Djokovics a többiekhez hasonlóan sajnálkozott egy sort, amiért zárt kapuk mögött rendezik meg a vb-t, ám azt ő sem felejtette el hozzátenni, hogy az angliai kijárási korlátozások miatt a törlés lehetősége is felvetődött, így aztán szerencsések, hogy az ATP remek lobbitevékenységének hála egyáltalán játszhatnak.

A szerb klasszis már a következő idénnyel kapcsolatban is elmondta a véleményét: tudja, hogy nem a sportolók kezében van az irányítás, és napról napra változik a helyzet, ám aggódik a kisebb versenyek megtartásával és az alacsonyabban rangsorolt teniszezők megélhetésével kapcsolatban, emiatt folyamatos kommunikációt sürget az ATP-vel.

A 12 év után jövőre Londonból Torinóba költöző világbajnokság első, vasárnapi játéknapján magyar idő szerint 15 órától Thiem és Cicipasz, 21 órától Nadal és Rubljov csap össze.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
Tokió 1970-csoport:
Novak Djokovics (szerb, 1. kiemelt), Danyiil Medvegyev (orosz, 4.), Alexander Zverev (német, 5.), Diego Schwartzman (argentin, 8.)
London 2020-csoport: Rafael Nadal (spanyol, 2.), Dominic Thiem (osztrák, 3.), Sztefanosz Cicipasz (görög, 6.), Andrej Rubljov (orosz, 7.)

A VASÁRNAPI PROGRAM
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
15.00: Thiem (osztrák)–Cicipasz (görög) (Tv: Eurosport2)
21.00: Nadal (spanyol)–Rubljov (orosz) (Tv: Eurosport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik