Tenisz: Rubljov megint nagy falat volt Fucsovics Mártonnak

Vágólapra másolva!
2021.03.18. 20:13
null
Fucsovics számára véget ért a dubai torna (Fotó: Getty Images)
A világranglista 8. helyezettje, a Dubaiban zajló ATP 500-as kemény pályás tenisztorna második kiemeltje, az orosz Andrej Rubljov 89 perc alatt 7:5, 6:2-re könnyedén legyőzte Fucsovics Mártont a negyeddöntőben, így bejutott az elődöntőbe, ahol honfitársa, Aszlan Karacev lesz majd az ellenfele.

Vitán felül állíthatjuk, hogy jelenleg a világ legjobb formában lévő teniszezői közül kettő adott egymásnak randevút a dubai negyeddöntőben, hiszen az idén lejátszott meccseket figyelembe véve 15 győzelme mellé két vereséget felmutató Andrej Rubljov a 14–3-as mérleggel rendelkező Fucsovics Mártonnal találkozott.

Ahogy 11 nappal ezelőtt, a rotterdami torna döntőjében, most is Fucsovics jutott elsőként bréklabdához a mérkőzésen, csak míg akkor az első, most a második fogadójátékában, ám ezúttal sem tudta kihasználni.

Némi meglepetésre az első játszma elején az orosz volt a bizonytalanabb, Fucsovics ekkor magabiztosan teniszezett, de az előny megszerzéséhez ez kevés volt, s miután Rubljov is belelendült, igazából a magyar fiú már csak a rövidítésben bízhatott. Más kérdés, hogy erre nem került sor, Rubljov ugyanis pont akkor vette el ellenfele adogatójátékát, amikor Fucsovics már nem tudott válaszolni: a 12. gémben, s ezzel 46 perc alatt 7:5-re megnyerte az első szettet.

A másodikban pedig már kiütközött a legnagyobb különbség a két fél között: amíg ugyanis Rubljov szemmel láthatóan könnyedén játszott, addig Fucsovicson elkezdett kijönni, hogy az elmúlt három hétben már a 13. meccsét vívta – első adogatását csak három bréklabda hárítása után tudta hozni, a másodikat pedig már akkor sem, az orosz brékelőnybe került.

Csak hogy érzékeltessük, mit jelent a 13 mérkőzés február 27. óta: Rubljov 3:1-es vezetésénél 30:30-nál éppen 77 perce játszottak, ami azt jelentette, hogy Fucsovics az elmúlt 19 nap alatt tisztán egy napot teniszezett.

Rubljovot azonban nem nagyon foglalkoztatta, hogy ellenfele mennyi időt töltött az elmúlt időben a pályán, ő rendületlenül kihasználta, hogy ellenfele erőtartalékai a vége felé járnak, és 5:2-es vezetésénél fogadóként három meccslabdához jutott, amiből az elsőt ki is használta, s ezzel másfél héten belül másodszor is – statisztikailag harmadszor, hiszen a múlt heti dohai találkozójukra Fucsovics nem állt ki – legyőzte ellenfelét.

„Az döntötte el a mérkőzést, hogy ő volt a frissebb, a gyorsabb, a jobb. Én tompa voltam, úgy éreztem, semmi sem sikerül, az egész világ ellenem van, pedig Rubljov is épp elég... A második játszmában is küzdöttem, de hiányzott az élesség. Ha jól számolok, öt szettel játszottam többet a héten, ami rettentő sok tud lenni egy ilyen klasszis ellenféllel szemben. Elégedett vagyok a versennyel, kihoztam belőle a maximumot. Igyekszem pénteken hazarepülni, aztán lassan már pakolhatok is, hiszen irány Miami” – írta a Nemzeti Sportnak Fucsovics.

Az összecsapás 89 percig tartott, s egyben Rubljov sorozatban 23., ATP 500-as tornán sikerrel vívott mérkőzését is jelenti.

ATP 500-AS TORNA, DUBAI (kemény pálya, 1 897 805 dollár)
NEGYEDDÖNTŐ

Andrej Rubljov (orosz, 2.)–Fucsovics Márton 7:5, 6:2

TOVÁBBI MAI EREDMÉNYEK
Shapovalov (kanadai, 3.)–Chardy (francia) 7:5, 6:4
Harris (dél-afrikai)–Nisikori (japán) 6:1, 3:6, 6:3
Karacev (orosz)–Sinner (olasz, 16.) 6:7 (5–7), 6:3, 6:2

Az elődöntő párosítása:
Harris–Shapovalov, Karacev–Rubljov

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik