B. D. K. 2022.01.17 17:04 Frissítve: 2022.01.24 07:35

Tenisz: Djokovics bajban, a Roland Garrost is kihagyhatja

Mint ismert, az ausztrál szövetségi bíróság múlt hét vasárnap helybenhagyta Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter döntését, mely szerint megvonják Novak Djokovics vízumát, aki így a korábbi huzavona után nem indulhat el az Australian Openen. Sőt, jelen állás szerint a párizsi Roland Garroson sem lehet ott, mert a francia sportminiszter hétfőn bejelentette, csak oltott sportolók nevezhetnek a tornára, nincs kivételezés – írja az ESPN.

Djokovics címvédő a Roland Garroson (Fotó: Getty Images)

 

A szerb világelső teniszező hétfőn érkezett meg Szerbiába, miután elhagyta Ausztráliát, de a bonyodalmaknak továbbra sincs vége, ugyanis kétségessé vált az év második Grand Slam-tornáján való indulása is.

A francia parlament által vasárnap jóváhagyott vakcinatörvény értelmében az embereknek oltási igazolással kell rendelkezniük ahhoz, hogy nyilvános helyekre, például sportlétesítményekbe, éttermekbe, kávézókba vagy mozikba mehessenek. Ez a profi sportolók esetében is megkövetelendő feltétel lesz a jövőben.

Noha a Roland Garros kezdetéig még hátravan bő négy hónap (május 22.), és a dolgok változhatnak pozitív irányba, enyhíthetnek a korlátozásokon, a jelenlegi helyzet Novak Djokovics számára nem biztató.

MI TÖRTÉNT DJOKOVICCSAL AUSZTRÁLIÁBAN?
Január 4.: Djokovics bejelentette, annak ellenére hogy nincs beoltva, a szervezők különengedélyével indulhat az Australian Openen – ez óriási felháborodást keltett Ausztráliában.
Január 5.: Djokovics megérkezett Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy elhagyja a Tullamarine repülőteret. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.
Január 6–10.: Djokovics a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelben várakozott.
Január 8.: A játékos ügyvédei azzal védekeztek, hogy a klasszis az előző év végén már átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesült az oltás alól. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderült, a szerb a pozitív teszt napján, valamint az azt követőn nyilvános eseményen vett részt a hazájában.
Január 10.: Az ausztrál bíróság Djokovicsnak adott igazat a tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.
Január 11.: A világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök. 
Január 14.: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező vízumát.
Január 16.: A szövetségi bíróság elutasította Djokovics kérelmét a vízumtörlés visszavonására. A szerb klasszis ezt követően bejelentette, feladja a harcot, elhagyja az országot, így biztossá vált, hogy nem vesz részt az Australian Openen.

 

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.