Tenisz: az ausztrál fenegyerek megmutatta jótékony oldalát

Vágólapra másolva!
2020.01.02. 14:36
null
Nick Kyrgios ászonként 200 dollárt ajánlott fel az ausztrál erdőtüzek károsultjainak (Fotó: AFP)
A teniszező Nick Kyrgios a januári hazai versenyein minden ásza után 200 dollárral támogatja az Ausztráliában pusztító erdőtüzek károsultjait.

 

A játékos a közösségi oldalán jelentette be az akciót, melyhez azonnal csatlakozott ATP-kupa-csapattársa, Alex de Minaur is – ő ászonként 250 dollárt adományoz majd. Később egy harmadik ausztrál, John Millman is támogatásáról biztosította Kyrgios kezdeményezését.

„Tragikus, ami történik, különösen a szülővárosomban, Canberrában, ahol a lakosoknak a világ legveszélyesebb füstjét kell elviselniük” – nyilatkozta Kyrgios csütörtöki sajtótájékoztatóján. A teniszező a férfimezőny egyik legjobb adogatója: 2019-ben meccsenként átlagosan 16.6 ászt ütött az ATP-versenyeken.


Az ausztrál teniszszövetséget vezető Craig Tiley megerősítette, adománygyűjtést indítanak a károsultak megsegítésére – az ATP-kupán, az Australian Openen és az azt felvezető versenyeken is különböző akciók keretében lehet adakozni.

A teniszezőkhöz csatlakoztak a krikettesek is: az Új-Zéland elleni pénteki találkozón az elhunytak emlékére fekete karszalagot fognak viselni a csapatok, és a mérkőzésen adománygyűjtést szerveznek, valamint a karácsonykor viselt felszereléseket elárverezik, a befolyt összeget szintén jótékony célra fordítják. A hősiesen helytálló tűzoltók tiszteletére egy perces néma csenddel fog kezdődni majd a találkozó.

Az elmúlt néhány hónapban Ausztrália-szerte mintegy ötmillió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává. Az erdőtüzek füstje a fővárost, Canberrát is elérte, ahol szerdán a légszennyezettség rekordmagas, a veszélyességi küszöbérték huszonegyszerese volt. A füstöt a Tasman-tengeren és Új-Zélandon is lehetett érezni.

A sporteseményekre is hatással van a természeti katasztrófa: decemberben félbeszakítottak egy krikettmeccset, a golfozók Australian Openje után pedig több játékos nehézlégzésre és látási zavarokra panaszkodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik